Un regat pentru un loc de parcare în centrul Sibiului? Paradox la doi pași distanță

Sibiul e un oraș tot mai sufocat de mașini, iar traficul exasperant nu e singura problemă. Locurile de parcare insuficiente generează, de multe ori, certuri între vecini sau altercații fizice. Unii locuitori din zonele de blocuri preferă să nu plece cu mașina în anumite intervale orare de teamă să nu piardă locul de parcare pe care l-au ocupat. Nici în zona centrală lucrurile nu stau mai bine, parcarea de la „Cazarmă” dovedindu-se, de cele mai multe ori, insuficientă. Cât despre străzile din centrul orașului…găsirea unui loc de parcare reprezintă o adevărată aventură. Și totuși, la doi pași de zonele amintite tronează un paradox. Este vorba despre parcarea de la Teatru. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Reporterii Tribunei au făcut miercuri dimineață un experiment, pentru a vedea cât de ușor e să găsești un loc de parcare în zona centrală. Rezultatul vorbește clar despre o criză reală a locurilor de parcare, dar și despre o situație paradoxală. 

Zero, zero și iar zero

Primul popas îl facem la parcarea de la „Cazarma 90” la ora 10.50. Afișajul electronic indică o situație nemiloasă: zero locuri de parcare. Ca să fie și mai limpede cum stau lucrurile, numărăm douăsprezece mașini care așteaptă, la barieră, să se elibereze un loc în incinta parcării. Pornim către strada Tribunei în căutarea locului mult râvnit. Cu răbdare, străbatem toată strada: niciun loc liber de parcare. Am intrat și pe Xenopol, același rezultat: zero. La fel și pe Alexandru Odobescu. Mergem mai departe pe strada Mitropoliei și ne gândim că poate, poate se întâmplă o minune. Se pare că miercuri nu se întâmplă minuni pentru că nu e niciun loc de parcare. Trecem pe cealaltă parte a centrului și ne încercăm norocul pe Timotei Popovici, pe Tipografilor, pe Filarmonicii. Mașini, mașini și iar mașini, niciun loc de parcare. Aceeași situație e și pe Cetății. Decidem să coborâm peste drum și ajungem pe strada Gimnasticii. Ne întindem gâtul, ne rotim capul cu tot cu privire, că doar suntem pe Gimnasticii. Zadarnic: nu găsim niciun loc de parcare. Independenți de orice așteptare, încercăm marea cu degetul și pe strada Independenței: cum era de așteptat, nu e niciun loc de liber.  

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Trecem și pe la parcarea de la Teatru. Afișajul arată 45 de locuri libere. Situația e inexplicabilă, din moment ce la doi pași e „bătaie” pe un loc liber. Să fie vorba de neștiință sau de comoditate? Nu de alta, dar de aici până pe pietonală ajungi pe jos în doar 2 minute și nu mai irosești timpul pierdut în căutarea unui loc pe străduțele ticsite de mașini. 

Unde plătim mai mult pentru parcare, în Sibiu

În Sibiu, parcarea costă 2 lei/oră în zonele A și B și 1 leu în zonele C și D. Cine vrea să plătească pentru o zi întreagă va achita 10 lei, tariful fiind valabil pentru ziua în curs, indiferent de ora la care ai inițiat serviciul. 

Potrivit platformei Serviciului Public Salubrizare, Protecția Mediului și Administrarea Domeniului Public (spadpp.sibiu.ro), tarifele practicate pentru parcare în municipiul Sibiu sunt următoarele:

În zona A (de luni până duminică între 08:00- 22:00), tariful este de 2 lei/oră și 10 lei/zi. Tarif SMS 0,45 EURO/ORĂ + TVA; 2,20 EURO/ZI + TVA (SMS la numărul 7420 cu textul 324 urmat de numărul de înmatriculare, pentru 1 oră; sau cu textul 328 urmat de numărul de înmatriculare, pentru 1 zi)

Abonament riveran, 15 lei/lună/auto (se eliberează numai proprietarilor de autoturisme, persoane fizice, care au domiciliul pe străzile respective), Abonament zona A, 150 lei/lună/auto (valabil și în zonele c și d)

 Zona parcărilor cu plată din Centrul Istoric al municipiului  Sibiu și din împrejurul acestuia, de pe Inelul Central (zona A):  B-dul Corneliu Coposu (P8) – sub zidul Cetății, B-dul Corneliu Coposu (P7) – Sala Thalia, B-dul Corneliu Coposu (P6) – Bastionul Haller, str. Pompeiu Onofreiu, str. Filarmonicii, str. Gen. Magheru (tronsonul dintre str.Constituției – str.Gheorghe Lazăr), str. Avram Iancu, str. Gheorghe Lazăr, str. Tipografilor, str. Timotei Popovici, str. Cetății, Piața Unirii, Piața Unirii (Aleea Cazarma 90), Piața Unirii (Bulevard), str. Gheorghe Barițiu, str. Ioan Lupaș, str. Bastionului, str. Mitropoliei, str. Tribunei, str. Alexandru Xenopol, str. Alexandru Odobescu, str. Moș Ion Roată , str. Morilor – (tronson dintre ieşirea de pe str. Malului – Aleea Filozofilor), str. Malului (P1) – (tronsonul dintre str.Malului și str. Morilor), str. 9 Mai, str. Ocnei (tronsonul dintre str. Faurului și str. Nicolae Teclu), str. Faurului, str. Turnului (tronsonul dintre str. Faurului și str. Valea Mare)

 

În zona B parcări cu plată, cu timp limitat, la maxim două ore, în jurul anumitor zone de interes (de luni până duminică între 08:00- 22:00), tariful este de 2 lei/oră

Tarif sms: 0,45 EURO/ORĂ + TVA; (SMS la numărul 7420 cu textul 325 urmat de numărul de înmatriculare, pentru 1 oră)

Abonament riveran 15 lei/lună/auto (se eliberează numai proprietarilor de autoturisme, persoane fizice, care au domiciliul pe străzile respective)

În zona B nu sunt valabile tichetele de 1 zi, abonamentele de parcare zona A, C sau D.

Piața Cibin (P2), str. Malului(tronsonul dintre ieşirea dinspre str. Morilor  şi str. Turnului, str. Morilor (tronsonul dintre Piaţa Cibin  şi ieşirea dinspre str. Malului), str. Dârstelor, str. Măsarilor (tronsonul dintre str. Dogarilor  şi Piaţa Cibin), str. Turnului ((tronsonul dintre str. Valea Mare și str.Pulberăriei), str. Turnului PIM, str. Turnului Piața Cibin

În zona C (de luni până duminică între 08:00- 22:00), tariful este de 1 leu/oră și 10 lei/zi. Tarif SMS 0,25 EURO/ORĂ + TVA; 2,20 EURO/ZI + TVA

Abonament riveran 15 lei/lună/auto (se eliberează numai proprietarilor de autoturisme, persoane fizice, care au domiciliul pe străzile respective)

Abonament zona C 100 lei/lună/auto (valabil și în zona D): Bulevardul Victoriei (str.Ion Rațiu – B-dul Andrei Șaguna), Str. Ilie Măcelaru, Str. Emil Cioran, Piața Unirii (Casa de Cultură), Piața Unirii (Casa Modei), Calea Dumbrăvii (B-dul V. Milea – str. Siretului), B-dul Mihai Viteazu, Str. Revoluției, Str. Socului, Piața 1 Decembrie 1918, General Magheru (Piața 1 Decembrie 1918 – str. Constituției), Piața Unirii (în lateralul și spatele Centrului Cultural), str. Ștefan cel Mare (strada Revoluției – strada Constantin Negruzzi), str. Constantin Noica (strada Constantin Negruzzi – strada Revoluției), str. Lacul lui Binder, str. Lacul lui Binder (fundătură), str. Zidarilor. 

În zona D (de luni până duminică între 06:00- 22:00), tariful este de 1 leu/oră și 10 lei/zi. Tarif SMS 0,25 EURO/ORĂ + TVA; 2,20 EURO/ZI + TVA pentru parcările cu plată de la periferie: Calea Șurii Mari, Str. Oborul de Vite, Drumul Ocnei. Un abonament riveran costă 15 lei/lună/auto (se eliberează numai proprietarilor de autoturisme, persoane fizice, care au domiciliul pe străzile respective), iar un abonament zona D 50 lei/lună/auto. 

Autor
23 octombrie 2024 la 10:26

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 44 secunde
Tentativă de înșelăciune în numele primarului
În după-amiaza de vineri, 25 aprilie ac, contul de WhatsApp al lui Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan, a...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 38 minute
Amenzi în valoare de 2.000 de lei într-o singură oră pentru parcare neregulamentară, pe Bd. M. Viteazu
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu au monitorizat opririle neregulamentare de pe Bulevardul Mihai Viteazu, în cadrul acțiunilor specifice de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 ore
Circulaţie închisă timp de trei ore pe valea Oltului, la începutul săptămânii viitoare
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR anunţă că luni şi marţi, (28 şi 29 aprilie)...
Actualitate
1 min de citit