Tramvai în Sibiu de la gară la aeroport, două poduri peste Cibin și cricket în Guşterland, baschet pe Valea Săpunului, promenadă spre Răşinari, între proiectele propuse de sibieni

Sibienii au propus primele proiecte de bugetare participativă, între care se numără o linie de tramvai între Gara Sibiu și Aeroportul Internațional Sibiu, un pod pietonal și unul rutier peste Cibin precum și modernizări de drumuri și terenuri de sport, dar şi terenuri de baschet în Valea Săpunului. Sibienii pot depune proiecte pentru bugetare participativă până în 10 iunie 2024, urmând ca în ultima etapă să fie votate cele mai bune 10 proiecte ce vor fi implementate.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Primele propuneri depuse

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

O linie de tramvai care să acopere o mare parte a orașului, care să aibă ca punct de pornire Gara Sibiu, să continue pe Bulevardul Coposu, pe strada Andrei Șaguna, pe Șoseaua Alba Iulia, pe Calea Șurii Mici și retur este una dintre propuneri, estimată la 800.000 euro.

Un alt sibian propune teren de cricket la „Baza Sportivă Obor, Guşterland”.

„Peste 2600 de oameni care provin dintr-o altă cultură s-au stabilit în Sibiu în ultimii ani. Pentru a-i primi cu brațele deschise și a le arată deschiderea către diversitate propun începerea demersurilor pentru amenajarea unui teren de cricket (sportul lor preferat, pe care, momentan, sunt nevoiți să îl practice în spații neadecvate)”, este motivat proiectul evaluat la 150.000 euro.

Două terenuri de baschet evaluate la 147.000 euro sunt propuse pe Valea Săpunului, pentru a-i stimula pe sibieni să practice sporturi în aer liber.

„Datorită aglomerării urbane tot mai mari prin construcția de blocuri în cartierele Gușterița, Reșița, Lupeni, Lazaret și creșterea numărului de mașini din zonă, se impune construirea unui pod rutier peste râul Cibin pe două benzi între strada Viitorului și strada Sergiu Celibidache, în dreptul intersecției cu strada Emil Racoviță. Astfel accesul spre Târgul Obor și zona magazinelor din acea parte, dar și spre ieșirea spre Mediaș va fi mai facilă. La ora actuală, locuitorii din zonă au doar 3 căi de acces în aceste cartiere: ocolit prin strada Ștefan Cel Mare și Henri Coandă, peste Podul Gării (care necesită în curând reabilitare) și pe strada Viitorului (momentan închisă). Chiar și cu toate cele 3 căi deschise, se creează ambuteiaje permanent. O a patra cale de acces auto ar ușura accesul din și spre aceste cartiere. De asemenea ar facilita și accesul unui nou traseu TURSIB din zona Gușterița – Reșița – Târgul Obor – posibil Veterani/sau/ Terezian”, propune un sibian.

Potrivit propunerii sale, proiectul este estimat la 150.000 euro, o valoare mult sub cea reală a unei astfel de investiții.

Spre exemplu, modernizarea podurilor peste Cibin de pe șoseaua Alba Iulia au costat 14 milioane lei.

Un alt proiect propus este cel de reamenajare și modernizare a străzii Sibiel din Valea Aurie, estimată la 145.000 euro.

„Cartierul Valea Aurie este o zonă cu o populație diversă și dinamică, dar care se confruntă cu probleme legate de accesibilitate și aspect urbanistic. Locuitorii au semnalat necesitatea unor îmbunătățiri pentru a facilita accesul, a moderniza spațiile publice și a crea un mediu urban mai atractiv și funcțional. Acest proiect de bugetare participativă urmărește să implice comunitatea locală în procesul de decizie și implementare a acestor îmbunătățiri, asigurându-se astfel că nevoile și dorințele rezidenților sunt reflectate în planul final”; este menționat în justificarea proiectului.

 Custom Image 

Alee de promenadă pe drumul spre Rășinari

 

Tot cu linia de tramvai, dar de data aceasta cu linia existentă, are legătură și un alt proiect propus de sibieni.

Un sibian propune o alee de promenadă de-a lungul liniei de tramvai Sibiu – Rășinari, începând de la ZOO și până la viitorul parc propus de Primăria Sibiu în Pădurea Dumbrava. Proiectul este estimat la 150.000 euro. Aleea de promenadă ar urma să aibă bănci, pe modelul celei de pe strada Theodor Aman.

„Se poate turna un strat din asfalt reciclat, nu trebuie asfalt nou. Nu sunt necesare borduri! Atât cât permite lățimea dintre pista de biciclete și linia de tramvai Sibiu – Rășinari. Eventual se poate face și iluminat public. Există rețea electrică subterană la intersecția cu DJ Sibiu – Cisnădioara”, explică sibianul în propunerea sa.

Un sens giratoriu și bandă de bicicliști, pe strada Distribuției, intersecție cu strada Autogării, proiect estimat la 30.000 euro este o altă propunere.

Cel care propune mărturisește că este un om păgubit din cauza neacordării de prioritate în respectiva intersecție, iar amenajarea giratoriului ar scădea numărul de accidente „care sunt destul de dese, unul la aproximativ 4 săptămâni”.

Două propuneri vizează construcția unui pod pietonal peste Cibin în dreptul străzii Distribuției, una dintre propuneri estimată la 14.000 euro, iar cea de-a doua la 15.000 euro.

Un sibian propune pod pietonal peste râul Cibin, care să pornească de la intersecția dintre str. Metalurgiștilor și str. Distribuției și să traverseze râul până pe str. Malului.

Cea de-a doua propunere legată de un pod pietonal peste Cibin menționează posibilitatea de a lega în viitor pista de biciclete de pe viaductul Căii Șurii Mici de noua pistă de biciclete de pe malul Cibinului.

Custom Image
Cine poate propune proiecte

 

Pot participa în procesul de bugetare participativă toți cetățenii care sunt interesaţi de dezvoltarea Municipiului Sibiu, au împlinit vârsta de cel puțin 18 ani și au domiciliul sau reședința în municipiul Sibiu. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie în portalul bugetării participative.

Există mai multe linii pe care sibienii pot propune proiecte:

1. Sibiu Oraș ACCESIBIL – Mobilitate și infrastructură urbană (alei, trotuare, zone pietonale; accesibilitate și siguranța circulației; îmbunătățirea căilor de acces, fluidizarea traficului, crearea de infrastructuri pentru siguranța rutieră, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricție auto, piste de biciclete, sisteme de supraveghere video etc.)

2. Sibiu Oraș VERDE – Spații verzi (înființare, amenajare, dotare, plantare arbori, arbuști etc.);

3. Sibiu Oraș RECREATIV – Spații publice și locuri de joacă (mobilier stradal, iluminat public, piațete etc – amenajare, dotări etc.);

4. Sibiu Oraș INTELIGENT – Digitalizare/Smart City;

5. Sibiu Oraș EDUCAT – domeniul Educației;

6. Sibiu Oraș în MIȘCARE – domeniul Sportului.

Proiectele trebuie să contribuie la îndeplinirea unui obiectiv de interes general local pentru municipiul Sibiu (proiecte de natura investițiilor, reparațiilor, amenajărilor urbane, dotărilor cu mobilier urban sau similare).

Proiectele nu trebuie să aibă un caracter politic, publicitar, comercial sau etnic, să nu genereze cheltuieli majore de funcționare după implementare (întreținere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare, să fie definite cât mai clar, să respecte fișa de proiect, să fie delimitate zonal.

O altă condiție este să se încadreze în bugetul maxim alocat fiecărui proiect.

„În acest sens ,cetățenii sunt sfătuiți să se documenteze în vederea estimării costului total al fiecărui proiect propus, 150.000 Euro inclusiv TVA”, este menționat în regulament.

Sibienii pot depune proiecte până în 10 iunie 2024.

În perioada 11 iunie – 31 iulie 2024, proiectele depuse vor fi analizate și evaluate de Comisie.

Între 1 – 16 august 2024, sibienii vor fi invitați să voteze pentru unul dintre proiectele eligibile, care vor fi publicate pe site.

30 august 2024 este data afișării rezultatelor finale ale votului cetățenilor. La finalul etapei de vot, vor fi selectate un număr de maxim 10 proiecte. Primul proiect din fiecare domeniu clasat în funcție de numărul de voturi va fi selectat automat. Restul proiectelor pot fi selectate în ordinea numărului de voturi sau în funcție de oportunitatea proiectului, indiferent de domeniul din care fac parte. Proiectele vor fi implementate începând din anul 2024 sau din anul 2025, în funcție de caz și complexitate, potrivit regulamentului publicat de Primăria Sibiu.

Custom Image

 

Autor
22 mai 2024 la 21:25

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 3 ore
Tentativă de înșelăciune în numele primarului
În după-amiaza de vineri, 25 aprilie ac, contul de WhatsApp al lui Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan, a...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 3 ore
Amenzi în valoare de 2.000 de lei într-o singură oră pentru parcare neregulamentară, pe Bd. M. Viteazu
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu au monitorizat opririle neregulamentare de pe Bulevardul Mihai Viteazu, în cadrul acțiunilor specifice de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 8 ore
Circulaţie închisă timp de trei ore pe valea Oltului, la începutul săptămânii viitoare
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR anunţă că luni şi marţi, (28 şi 29 aprilie)...
Actualitate
1 min de citit