Totuşi, care e problema cu locul de joacă de la Avantgarden 3? Măcar e un loc de joacă…

Ei bine, în cele ce urmează, avem ambele aspecte. De fapt toate trei, că sesizarea nu e cu nume şi prenume. Este vorba de locul de joacă de la blocurile din ansamblul Avantgarden 3, din zona cunoscută mai demult ca Valea Săpunului, devenit acum doar un teren pe care, în general se construieşte oricum şi oricât. Plus că, în toată înghesuiala aia, Avantgarden 3 este singurul loc mai aerisit şi mai ordonat, mai făcut "ca la carte", chiar cu loc pentru spaţiu verde, ceea ce nu vezi la îngrămădeala aceea dintre Mega' şi "Mallul Vechi", cum i se spune mai nou. Deci, am zis "ia să vedem".  

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Un mail despre un loc de joacă

"Hello, maybe you can post a report/study about a mess/danger of a children's playground in Avantgarden3, to help the community (almost 60-80 families with children) to benefit from that playground in safe/clean conditions".
Tradus: "Salut, poate veţi posta un reportaj/studiu despre dezordinea/pericolul de la un loc de joacă dîn Avantgarden 3, pentru a ajuta comunitatea (aproape 60 – 80 de familii cu copii) pentru ca să beneficieze de acel loc de joacă în condiţii sigure şi de curăţenie."
Au mai fost trimise nişte fotografii de la locul de joacă unde, într-adevăr, se dovedeşe că ar fi ceva "mess", dar nu ştiu cât de "unsafe".
Şi atât. Dar suficient cât să ne pocnească o criză de curiozitate şi de a da o tură prin zonă

La "mess"-ul din Avantgarden 3

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Sincer, nici nu ştiam că la Avantgarden funcţionează, cumva, un loc de joacă. Dacă ne raportăm la copilăria noastră "unsafe" faţă de pretenţiile actuale de te miri cum de a supravieţuit specia umană în zona asta a Sibiului, să ai, copil fiind, la dispoziţie un câmp întreg ar fi fost mai mult decât un vis pentru unii care făceau aproape un kilometru pentru a se da pe câteva leagăne sau a se căţăra pe nişte chestii care acum ar face ca super-mămikile să intre în super-depresii şi atacuri repetate de panică. Dar nah, lumea cică a evoluat. Iar acum mergem să vedem locul de joacă periculos şi dezordonat din Câmpia Sibiului.
În trecere, am re-remarcat cum s-a defrişat toată livada de dincoace de Valea Săpunului, gunoaiele devenite tradiţionale de pe câmp, porţiunea de drum de până la Movila lui Mihai devenită loc de nani pentru vehicule grele, care e aceeaşi porţiune de drum folosită pentru chestii jmekereşti care nu există dacă nu întrebi şi ajungi la cele şase blocuri care compun ansamblul "Avantgarden 3". Nu mă luaţi că fac reclamă, nu fac, dar ele arată cel mai bine din tot ce s-a construit pe sărmanul câmp bolnav de urbanism haotic.
Undeva, pe o alee-drum-parcare în dreapta, apare şi locul de joacă cel cu pricina. E clar că nu e exact ca la carte, precum, să zicem, pe Mihai Viteazu. Numai că pe Mihai Viteazu, locurile de joacă aparţin domeniului public şi sunt construite de Primăria Sibiu. Aici nu cred ca Primăria Şelimbăr să se fi implicat în realizarea a aşa ceva, mai ales că e îndoielnic ca terenul să fie "domeniu public" ci mai degrabă proprietatea cuiva, chiar dacă NIMIC nu arată aceasta. Şi da, e puţin "mess" – dezordine.

Cum e locul de joacă

Locul de joacă este, clar, făcut "pe rapid" şi cu multe improvizaţii. E tot clar că nu este un loc de joacă proiectat a fi loc de joacă, ci mai degrabă o încropire din motive de necesitate urgentă. Împrejmuit cu un gărduleţ, cu un spaţiu verde cam chelios şi o groapă cu nisip simpatică.
"Utilaje" de joc: un leagăn, un balansoar şi un mini-tobogan. Patru bănci, pentru părinţii "supraveghetori". Multe multe jucării pe jos, de unde impresia eronată că e "mess" – dezordine. Găletuşe, popice, maşinuţe, un căluţ de dat uţa pe el, forme pentru nisip, tri şi multi-ciclete mici. Toate arătând că "targetul" este pe copiii de maximum grădiniţă. Da, e dezordine, dar e dezordinea din camera unui copil, la scară mai largă şi "outdoors". E dezordinea unui loc de joacă cu jucăriile neadunate, nimic mai mult. M-am uitat după "unsafe" (adică chestii riscante pentru cei mici), dar nu am văzut ceva remarcabil. Adică, scuze, în Arhitecţilor copiii (şi părinţii lor) se joacă sub linia de înaltă tensiune de 21 de kilovolţi aşa că ce poate fi mai mult?  
Dar ce am remarcat aici a fost lipsa "faunei" tradiţionale a locurilor de joacă sibiene: elevi de gimnaziu înjurând şi bând energizante, găşti de homeleşi care fac orice acolo, de la aranjat hainele ciordite de la "cub" la tras beutură şi urlat, în fine nu că ar fi fost necesar aşa ceva, poate că motivul e depărtarea de "civilizaţia" sibiană şi faptul că aici e mai sub control faţă de ceva comunitar.
MAI mult ca sigur aici copiii care se joacă sunt supravegheaţi (vezi băncile "pentru adulţi"), deci nu riscă nici să ajungă în parcarea "de serviciu" improvizată, nici la şoseaua de curse. A, un detaliu, la acea oră (aproximativ a amiezii) locul era super-pustiu.

Ce e cu locul de joacă

Mai rămâne de aflat ce e cu acel loc de joacă. Am aflat şi asta, "pe surse", de la locuitorii zonei şi răsfoind presa vremii, pe când pro­iectul Avantgardem 3 era în curs de demarare.
Aflăm că Avantgarden 3 Sibiu, este un ansamblu rezidenţial demarat de compania "Maurer Imobiliare" în 2013. Iniţial proiectul prevedea 20 de blocuri, spaţii verzi, parcări, iluminat şi alei asfaltate în incinta lui plus… locuri de joacă pentru copii (undeva între două blocuri, acum neconstruite). Aşa spuneau materialele din acea perioadă de început. Acum s-a rămas la stadiul de şase blocuri iar la cum se arată în teren, nu se pare a se mai construi ceva în zonă.
Am mai aflat că locul de joacă este realizat de cei de la Avantgarden, pentru a avea şi copiii de acolo aşa ceva. Deci NU e construit de Primăria Şelimbăr, nu e loc "comunitar", ci comun-privat, exclusiv pentru locuitorii ansamblului. Jucăriile, din câte mi s-a spus, sunt "puse la comun" de cei cu copii care au strâns bani, au cumpărat jucăriile "dezor­donate" iar ele sunt în folosinţă comună, ceea ce mi se pare o chestie excelentă.
Ce nu este clar, este proprietatea terenului, dacă acesta aparţine Avantgarden 3 sau este în proprietatea altcuiva. Modul în care acest loc este improvizat, fără prea multe lcururi "trainice", care să dureze, spun că aici proprietar este altcineva dar că momentan, situaţia este acceptată aşa cum e.
Am mai intrat pe pagina Maurer Imobiliare la secţiunea destinată Avantgarden 3 şi nu am remarcat vreo referire la vreun loc de joacă, doar la dotări ca securizarea zonei, spaţiile verzi, iluminatul exterior, locuri de parcare proprii sau dotări ale blocurilor. Pagina web avantgardensibiu.ro nu e funcţională, dar pe pagina facebook am găsit imaginea proiectului iniţial, cu cele 20 de blocuri.
În loc de concluzie: nu e nimic grav, dar poate s-ar rezolva un loc de joacă mai ca lumea.
În ciuda mailului alarmist care anunţa că aşa şi pe dincolo, la vizita mea acolo totul arăta, cel puţin după impresia mea, destul de în ordine şi fără prea mari riscuri de folosire. Dar parcă s-ar merita un loc de joacă mai ca lumea, aşa cel puţin ca dincoace de Valea Săpunului, la Sibiu. Adică aşa cum apar idei comice despre lărgirea străzii Doamna Stanca deşi nu ai unde o mai lărgi, ar putea veni ideea ciudată de amenajare a unui loc mai consistent de relaxare şi distracţii, şi aici nu mă refer exclusiv la Avantgarden 3, ci şi la toată zona. Adică iei frumos şi cumperi-răscumperi un teren, că şi aşa ai de unde, şi o pui de un parc serios cu toate cele. Sau, nu, lasă, mai bine mai băgăm un bax de blocuri unu-ntr-altul, că e mai sustenabil.    

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
12 octombrie 2023 la 20:24

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 3 ore
Tentativă de înșelăciune în numele primarului
În după-amiaza de vineri, 25 aprilie ac, contul de WhatsApp al lui Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan, a...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 3 ore
Amenzi în valoare de 2.000 de lei într-o singură oră pentru parcare neregulamentară, pe Bd. M. Viteazu
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu au monitorizat opririle neregulamentare de pe Bulevardul Mihai Viteazu, în cadrul acțiunilor specifice de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 8 ore
Circulaţie închisă timp de trei ore pe valea Oltului, la începutul săptămânii viitoare
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR anunţă că luni şi marţi, (28 şi 29 aprilie)...
Actualitate
1 min de citit