Sibiul, campion absolut la pacienții cu boala Lyme. Ce trebuie să știm despre maladia cu o mie de fețe

Sibiul se situează pe un nedorit loc fruntaș în privința cazurilor de pacienți infectați cu boala Lyme. Supremația în clasamentul infectărilor cu maladia numită și „boala cu o mie de fețe” nu a fost dobândită recent, ea existând de mai bine de 15 ani. Vorbim despre o afecțiune complicată, ale cărei simptome se pot manifesta și după ani de zile de la înțepătura de căpușă, mușcătura nefiind, de fiecare dată, sesizată de victima insectei ce poate purta boala. Cu toate că autoritățile au anunțat periodic acțiuni de dezinsecție împotriva acestor insecte, incidența cazurilor de oameni înțepați de căpușe rămâne una crescută.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În anii de după ridicarea restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, cazurile de oameni mușcați de căpușe în Sibiu au crescut și, odată cu ele, și numărul pacienților infectați cu Lyme. Curios, cei ce s-au prezentat la spital după ce au fost înțepați de insecte nu provin, în majoritate, din mediul rural, unde se presupune că ar fi mai expuși unui astfel de pericol. 

Sibiul, campion absolut la boala Lyme

În 2022, la nivel național au fost înregistrate 850 cazuri suspecte de boală Lyme, dintre care 526 confirmate și probabile (conform datelor furnizate de INSP), 127 fiind din Sibiu, aproape un sfert din total. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Situația se înrăutățește în anul 2023, când sunt înregistrate în țară 1295 de cazuri suspecte de boală Lyme, dintre care 736 confirmate și probabile, Sibiul având 136 de pacienți în această situație.

În prima jumătate a anului 2024,  539 de persoane s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, cu înțepături de căpușe. Luna iunie a fost cea mai „bogată” în astfel de incidente, fiind înregistrate 208 cazuri. Potrivit unui răspuns transmis de reprezentanții SCJU la solicitarea Tribuna,  

„Din totalul pacienților, cei mai mulți s-au prezentat la UPU în perioada 01-30 iunie, în număr de 208. În luna mai s-au prezentat 162, în aprilie s-au înregistrat 70 de cazuri, în luna martie s-au prezentat 9 persoane, iar în februarie au fost raportați doi pacienți.  În luna iulie, până la data de 31 inclusiv, s-au prezentat la UPU 92 de persoane. În aceeași perioadă a anului trecut, respectiv 1 ianuarie – 23 iulie 2023, au fost raportate 303 cazuri. 

În total, în anul 2023, un număr de 375 persoane s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost înțepate de căpușe. Județul Sibiu se află pe primul loc în România, în majoritatea raportărilor anuale după anul 2008; în anul 2023 s-au confirmat 136 de cazuri, fiind notată cea mai mare incidență, depășind media națională cu 2 deviații standard. Au fost afectate mai ales femeile, persoanele la vârsta activă profesional fiind cele mai frecvente în statistici”.

 

Mușcătura de căpușă nu e mereu identificată

Dacă despre boala Lyme se spune că are o mie de fețe, nici mușcătura de căpușă, sursa infectării, nu e întotdeauna ușor de depistat. Conf.univ.dr. Victoria Bîrluțiu, șefa Secției de Boli Infecțioase a explicat, pentru Tribuna, complexitatea acestui tip de incident:

„Nu toate cazurile recunosc momentul mușcăturii, căpușa se desprinde spontan fără a fi sesizată prezența ei în aceste situații, datorită substanțelor anestezice pe care le elimină la locul mușcăturii. Menționez că în principal zonele în care se produce mușcătura pot fi mai greu accesibile examinării proprii- în spatele genunchiului, în pielea păroasă a capului, axilă, sân, regiunea inghinală sau că prezența nimfelor sau larvelor este uneori greu sesizabilă din cauza dimensiunilor mici ale acestora. Important este de asemenea faptul că, niciodată reacția – care poate să apară la locul mușcăturii în aceeași zi – nu este o manifestare a bolii Lyme, ci o reacție alergică”. 

Care sunt stadiile bolii Lyme

„Pentru producerea primului stadiu al bolii, este nevoie de minim 3 până la 30 de zile ca să apară eritemul migrator, sub forma unei zone roșii, rotunde sau ovalare, bine delimitate, mai intensă în periferie, de minim 3 cm, care crește în dimensiuni în absența tratamentului la zeci de centimetri. Mai rar, boala Lyme în acest prim stadiu, se manifestă cu febră, dureri musculare, articulare, fără eritem local, diagnosticul fiind dificil de pus, în absența cunoașterii unei mușcături de căpușă. Al doilea stadiu al bolii Lyme apare după câteva luni de la mușcătură, fiind dominată de dureri articulare, de obicei fiind afectate articulațiile mari, mai rar cele de la nivelul articulațiilor mici, ale mâinii, determinând pacientul să se adreseze Reumatologiei pentru investigații. Sunt însă posibile și manifestări neurologice care orientează pacientul spre această specialitate. Pot să apară paralizii faciale sau chiar meningite acute, tulburări cardiovasculare- tulburări de conducere, miocardite, pericardite. Al treilea stadiu poate apărea după ani sau zeci de ani de evoluție, fiind dominante manifestările neurologice, cu modificări de tip leziuni demielinizante, dar și cu prezența anticorpilor specifici în lichidul cefalorahidian, manifestări articulare și cutanate” a mai explicat medicul Victoria Bîrluțiu.

Ce presupune tratamentul 

Tratamentul diferă în funcție de stadiul bolii, existând și o etapă de abordare preventivă a posibilei infecții.

„Dacă este identificată căpușa în aceeași zi și extrasă corect, o administrare de doxiciclină (2 capsule la adult) este suficientă pentru prevenirea bolii Lyme. Peste această perioadă, evoluția locală trebuie să fie supravegheată pentru o lună de zile, orice manifestare dintre cele prezentate în primul stadiu, obligând la testare și tratament. 

Tratamentul este foarte activ, beneficiile fiind evidente cu cât se inițiază mai rapid. Pentru primul și al doilea stadiu, tratamentul oral, cu doxiciclină, cefalosporine sau amoxicilină este extrem de eficient. Pentru cazurile care nu tolerează antibioticele oral, se ia în considerare tratamentul injectabil, ca de altfel și la persoanele confirmate în stadiul al treilea. 

            Majoritatea pacienților sunt tratați la domiciliu, cu medicație orală. Cazurile  tratate în clinica noastră în regim de spitalizare de zi au fost în principal în al doilea stadiu și doar puține cazuri au fost spitalizate continuu – mai mult legate de dificultatea de a se prezenta zilnic în spitalizare de zi. Amintesc totuși un caz de meningită Lyme concomitent cu pareză facială bilaterală, un caz cu tulburări de vedere din alt județ, care prezenta și alte infecții (toxoplasmoză, toxocaroză) și o neuroborelioză internate pentru tratament parenteral. 

            Sfaturile pentru populație sunt legate de o atentă observare după ieșirea în zonele verzi, a tegumentului, adresabilitatea pentru extragerea corectă a căpușei în serviciile medicale (medic de familie, serviciul de Urgență) și tratament profilactic, urmărirea atentă a zonei pentru testare și tratament adecvat. Nu se comercializează un vaccin pentru boala Lyme. Trebuie să menționez că există riscul transmiterii și a altor boli, de exemplu encefalita de căpușă – având deja un caz confirmat în acest an. Față de această afecțiune, există și se recomandă vaccinarea, mai ales a persoanelor expuse profesional (silvicultori) ” spune medicul Victoria Bîrluțiu, șefa secției Boli Infecțioase.

 

Autor
01 august 2024 la 10:54

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
Măldărășanu: ”O săptămână aproape perfectă. Sunt 3 puncte care ne dau liniștea să pregătim finalul sezonului”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, a răsuflat ușurat după victoria cu UTA, scor 3-0. Tehnicianul a spus încă...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
Sibianul Ioan Suciu, noul președinte al Federației Române de Gimnastică. ”Nu am de gând să fiu eu în lumina reflectoarelor”
Ioan Suciu a fost ales cu 38 de voturi, în vreme ce contracandidata lui, Ingrid Istrate, a fost...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
CSU Sibiu termină sezonul regular cu o victorie pe terenul ”lanternei”, dar pierde duelul indirect cu Mureșul pentru locul 10
”Galben-albaștrii” s-au impus la o diferență de două posesii la Ploiești, dar aveau nevoie ca ”tigrii” să piardă...
Actualitate
4 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 1 zi
Biciclist rănit în munții Cindrel
Un bărbat de 63 de ani a avut nevoie de ajutorul echipei Salvamont după ce a căzut cu...
Eveniment
1 min de citit