Scurtă istorie a fotbalului sibian. Pe când bunicii noştri jucau de plăcere (1)

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Istoria fotbalului sibian este o poveste cu multe personaje, bună de spus la gura sobei, în serile lungi de iarnă. Cei care au scormonit în cenuşa istoriei sportului rege afirmă că mingea, ca obiect de joc ( sau joacă) a fost cunoscută şi folosită de populaţiile primitive, mult înainte de antichitatea clasică. Ea era… o nucă de cocos, o sferă din lemn, o băşică de animal umplută cu păr, paie, licheni etc. ”Preistoria” fotbalului sibian consemnează joaca tinerilor şi copiilor cu ceva aducând a minge în jurul anului 1900, pentru că, oficial, la 1 octombrie 1913 să ia fiinţă ”Societatea de gimnastică şi excursii Şoimii Sibiu”, unde, printre altele, se bătea şi mingea, cu piciorul. Leagănul fotbalului de pe malul Cibinului a fost cartierul Terezian, unde, atunci, era loc berechet pentru orice sport, maidanul fiind unicul spaţiu de joacă al copiilor. Meciurile oficiale se desfăşurau pe terenul de pământ bătătorit, apoi de zgură, de pe actuala stradă a Independenţei, în incinta actuală a Clubului Sportiv Şcolar. Şi, deşi Sibiul n-a fost unul dintre centrele puternice ale fotbalului românesc – gen Timişoara, cu renumitele sale echipe Chinezul şi Ripensia, Bucureşti, cu Venus şi Juventus, Arad, cu ITA, Oradea, cu ICO – de aici s-au ridicat şi s-au afirmat mulţi jucători de valoare, dacă ar fi să-i numesc doar pe Ilie Oană, Remus Ghiuriţan, Alexandru (Piţi) Apolozan, Ion Drăgan, Ilie Gârleanu, Sandu Moldovan, Nae Roman, Miron/Nuţu/Dragoman, Géza Fülöp, Ion Alexa, Ilie Greavu, Ghiţă Văcaru…

Se juca fotbal de plăcere, din pasiune, învingând toate dificultăţile de ordin material. Banii se strângeau din donaţii, cotizaţii şi baluri cu intrare. Nu existau prime de meci, scoateri din producţie, iar deplasările se făceau cu ce se nimerea. Şi totuşi, se juca fotbal.

Prin 1921-22, documentele menţionează participarea echipei Şoimii Sibiu la turneul eliminatoriu al campioanelor de regiuni, din lot făcând parte, între alţii: Dordea, Popa, Lisai, Fulea, Trifan, D. Luca, Covrig, Comşa, Stroie, L. Luca, Radu… Prin muncă voluntară, prin 1927 este amenajat încă un teren regulamentar în cartierul Terezian, fireşte, fără tribune, vestiare, saună, cabinet medical şi celelalte anexe fără de care astăzi nu mai concepem jocul de fotbal (decât… la ţară).

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În iunie 1928 se dispută turneul final al campionatului naţional – tot în sistem eliminatoriu – la care obţinuseră dreptul de participare cele 12 lidere regionale, între care celebrele Chinezul Timişoara, România Cluj, Jiul Lupeni, Craiovan Craiova, Colţea Braşov. În prima partidă, Şoimii a învins pe Craiovan chiar pe terenul acesteia, cu 4-2, iar în ”sferturi” au produs marea surpriză scoţând din cursă marea favorită, Chinezul, după două meciuri dramatice, 2-2 (1-1; 1-1) și 4-3 (1-0; 3-3). În semifinala programată la Lupeni, sibienii trebuiau să întâlnească Jiul din localitate, dar nu s-au prezentat pentru că n-au avut bani de deplasare(!), pierzând cu 3-0…

Pe plan local începea o aprigă dispută între echipele Șoimii – cu Noveanu, Nemeş, K. Apolzan, Szabó, Lăcătuş, Chidu, Starathos, Băicoianu, Borbeli, Balog, Stolojan – şi SGS (HTV), care, la acea oră îi avea pe Phol, Naftaer, Schiffmann, Hochmann, Blücher, Ivancici, Melan, Kischner, Seifert, Heiser, Puchlopek.

În 1929, participând la turneul final al Campionatului Naţional, formaţia Şoimii este eliminată de Colţea Braşov cu 2-1, pentru ca, în ediţia 1930/31, SGS să ajungă până în finală(!), după ce trecuse de adversare puternice 6-4 (3-1) cu Crişana Oradea, 4-2 (3-0) cu Macabi Cernăuţi. Finala s-a jucat la Reşiţa, unde echipa locală, UDR, a învins cu 2-0 (1-0).

 

(Articol publicat în Tribuna Sporturilor nr. 645, octombrie 2002)

Autor
10 octombrie 2024 la 16:26

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 18 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit
acum 20 ore
Aventurile Cenaclului Flacăra la Sibiu, când bunicii de astăzi umpleau stadioanele
Trei și numai trei erau evenimentele care umpleau stadioanele României înainte de 1989: adunările populare comuniste, evenimentele sportive...
Actualitate
8 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 20 ore
CSU Sibiu pierde la diferență de o posesie pe terenul Rapidului după un final dezamăgitor. Pipkins putea aduce victoria în ultima secundă
Baschetbaliștii sibieni au pierdut, în Vinerea Mare, cu 72-70 pe terenul giuleștenilor, în antepenultima etapă din sezonul regular....
Actualitate
1 min de citit