Articol
Anunţul făcut miercuri de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu conform căruia Valea Oltului se va închide traficului rutier (pe timp de zi), din 8 iulie până pe 8 august, deja face valuri în rândul conducătorilor auto şi al transportatorilor. Până la decizia oficială (care contează sau nu, şoferii fiind liberi să aleagă orice variantă care consideră că i-ar avantaja) privind aşa-zisele rute "alternative", se fac supoziţii, calcule, se consultă internetul, se fac simulări pe GPS, doar-doar se va găsi ceva cât de cât apropiat, ca timp parcurs, de ruta de pe Valea Oltului.
Am făcut şi noi anumite calcule, iar rezultatul, vă spunem din start, e atât de încurajator, încât trenul devine o variantă de luat în calcul. Pentru cei mai recenţi sau recent născuţi prin Sibiu, "Olteanul" din titlu era denumirea trenului personal Sibiu – Piatra Olt – Craiova (şi retur), un tren faimos în vremurile când CFR-ul conta în transporturile din România.
Din start, probleme. Rutele mai "scurte" nu merg pe traficul greu
Conform calculelor făcute pe Google Maps, un drum de la Sibiu până la Vâlcea are 105 km şi putea fi parcurs în condiţii normale sau ideale de trafic, în 1 oră şi 44 de minute, cu autoturismul. Dar varianta aceasta va fi închisă ziua, iar noaptea vă daţi seama ce nebunie va fi în trafic.
Presa s-a grăbit să pună drept variante ocolitoare Transfăgărăşanul şi Transalpina. Ambele variante au peste 200 km lungime, dar sunt o soluţie doar pentru traficul uşor, nu pentru cel greu, de marfă. Oricum, gradul de uzură al acestor şosele transalpine va creşte enorm, ceea ce va crea alte probleme. Şi aici nu e inclus nici neprevăzutul, la fel ca pe Valea Oltului: un accident care poate bloca traficul mai multe ore. Iar dacă la 100 şi ceva de kilometri sunt probleme mari, cum e să blochezi traficul pe o distanță cel puţin dublă?
Astfel, pe Transfăgărăşan, via Cârţişoara – Curtea de Argeş, e cea mai scurtă variantă, de "doar" 206 kilometri, care pot fi făcuţi teoretic în 4 ore şi 19 minute, conform datelor analizate. Pe varianta Transalpina, prin Sebeş, Obârşia Lotrului, Brezoi poţi face cei 270 km ai parcursului în 4 ore şi 41 de minute. Ceea ce e, sincer, mult. Dar nu mai mult decât ce urmează
Un fel de drum până la Bucureşti, dar la Vâlcea
Se vehiculează varianta ocolitoare Simeria – Târgu Jiu, care ar accepta şi traficul greu. Dacă ocolim prin Simeria – Târgu Jiu – Horezu, avem atunci de făcut o distanţă de 370 kilometri, care se parcurge, conform Google Maps, în 5 ore şi 24 de minute. Adică de cinci ori mai mult. Mai e şi varianta "scurtă", dar nu ştiu cât de pretabilă pentru autovehicule grele, prin Simeria, Călan, apoi printre munţi pe la Voineasa, Brezoi şi din nou pe Valea Oltului. Sunt 341 de kilometri care pot fi parcurşi în 5 ore şi 15 minute. Teoretic. Practic nu garantăm nimic.
O alternativă acceptabilă, dar disperată ar fi chiar prin Braşov – Câmpulung Muscel – Râmnicu Vâlcea, 320 km, 5 ore şi 44 de minute. Iar dacă o scurtezi prin Râşnov, 304 km parcurşi în 5 ore şi 23 de minute. Mai e varianta lungă, prin Piteşti, de 352 km, parcursă în şase ore şi 8 minute.
Comparativ, de la Sibiu la Bucureşti faci, prin Braşov, cei 330 km cu maşina, în 4 ore şi 54 de minute.
Alternativa feroviară "Olteanul"
Mai există alternativa de a lua trenul, "ca bunicii noştri", pe faimosul "Olteanul" de Sibiu – Piatra Olt – Craiova şi variante, în diverse versiuni de confort şi viteză. Nu te costă nici benzină, nu rişti nici să faci/păţeşti accidente, trenul merge foarte încet, dar oricum ajungi mult mai rapid decât cu maşina proprietate. Plus că poţi admira şi peisajul.
Din Gara Sibiu, conform mersultrenurilor.infofer.ro, oferta este mai mult decât generoasă: ŞAPTE curse pe zi, dus.
Concret, este un Regio Expres (R-E 2010) la ora 2:20 care ajunge la 4:52 la Vâlcea. La ora 2:55 este un Regio (R 2062) care ajunge la 5:49 la Vâlcea. Un alt Regio-Expres, R-E 2012 pleacă din Gara Sibiu la 6:18 iar în două ore, la 9:18, te aduce la destinaţie.
Un Regio (R-2064) pleacă la 8:05 şi ajunge la 11:17. Un Regio-Expres (R-E 2014) care pleacă la 15:50, ajunge la Râmnic la 18:27. Un Regio (R-2070) pleacă la 16:16 şi ajunge la 19:13. Ultimul tren este un Inter-Regio (IR-12912) care pleacă la 18:42 lşi ajunge la 21:17. Durata unei curse este între 2 ore şi 35 de minute şi 3 ore şi 12 minute, în funcţie de categoria trenului. Numărul curselor poate diferi în funcţie de zile, calculul fiind făcut la nivelul zilei de joi, 4 iulie.
O propunere viabilă. Ce am face noi
Chiar dacă nu suntem super-bugetari din CNAIR sau Ministerul Transporturilor, varianta ideală şi funcţională ar fi, zicem noi închiderea TOTALĂ a Văii Oltului pentru traficul "mic", inclusiv pe timp de noapte, el putând fi deviat pe rutele alternative fără a crea foarte mari probleme. Iar noaptea să fie deschis doar traficului greu. Astfel se va evita înghesuiala şi nebunia unei nopţi pe Valea Oltului, cu toate riscurile ce le implică. E bine sau rău, judecaţi şi voi că oricum ei fac tot cum vor.
A, mai e varianta de a merge pe jos, ca pe vremea lui Brukenthal. Cu pauze, făceai cam trei zile lejer.