Articol
Parcursul excelent de anul trecut competițional, cu câștigarea sezonului regular și clasarea pe locul al treilea la final, care i-ar fi dat dreptul de a susține barajul pentru promovarea în Superligă, dar forma de organizare a clubului i-ar fi permis-o, le-a dat speranțe celor din Șelimbăr. Așa se face că în comuna lipită de Sibiu s-a tot vorbit, în primăvară și vară, de transformarea clubului într-unul de drept privat pentru a avea drept de promovare în viitor, dacă i-ar fi permis-o și locul în clasament, dar în cele din urmă trecerea la o societate pe acțiuni nu s-a mai produs (cel puțin deocamdată).
Multe plecări, și mai multe veniri. Și un antrenor nou
Modificări însemnate au avut loc însă atât la nivelul băncii tehnice, cât și în lot. Cu fostul antrenor, Claudiu Niculescu, clubul reziliase contractul încă înainte de finalul sezonului 2023/24. Fostul atacant a plecat la FC Voluntari, dar nu cu mâna goală, luând cu el mai mulți jucători, pe Panis, Marvin Schieb, Mitrea, Gîț și Cătălin Alexe.
Alții au ajuns în Superligă, portarul Roșca la Dinamo, în schimbul lui sibienii luând ceva bani, iar Tudor Călin, la nou-promovata din Buzău.
Mai plecaseră camerunezul Moussinga la Afumați, Stefan Visic la Metaloglobus, Raul Palmeș la Csikszereda, toți în Liga 2, Alex Pop (Minaur Baia Mare), Deac (Bistrița-Năsăud), portarul Bumbar (ACS Mediaș) și Robert Gliga (SCM Rm. Vâlcea), în cel de-al treilea eșalon.
Așa se face că, de voie, de nevoie, Șelimbărul a trebuit să-și construiască un nou lot ca să aibă noul antrenor, Constantin Schumacher, cu ce să se prezinte la startul noului sezon.
Au venit portarii Rareș Măluțan (18 ani, de la Viitorul Cluj), Marian Brașoveanu (18 ani, CSC Peciu Nou), fundașii Cătălin Gogor (23, CS Mioveni), Benjamin Hampu (21, FC Hermannstadt), Luca Popa (18, Gloria Bistrița-Năsăud), experimentatul Sorin Șerban (24, ACS Mediaș) și Salvatore Marrone (23, FK Csikszereda), mijlocașii Tudor Butucel (21, Dacia Buiucani/ Republica Moldova), Daniel Olariu (20, Poli Timișoara) și atacanții Cosmin Bucuroiu (20, FC Hermannstadt), croatul Matko Babic (26, NK Rudes) – care a îmbrăcat, în trecut, și tricoul lui Hermannstadt, Vlad Bădău (18, UTA Arad) – și ucraineanul Vitalyi Nerukh (22, Star Starachowice/Polonia).
În plus, s-au întors la Șelimbăr Robert Boboc (29, FC Argeș), ghanezul Emanuel Baba Ayine (20, FC Hermannstadt) și Lucian Buzan (25, CSM Deva) și Bogdan Rotar (22, FC Hermannstadt).
Ulterior, la Șelimbăr au mai fost aduși fundașii Corneliu Cotogoi (23, Petrotub Hînceși) și Vadim Dijinari (25, Milsami Orhei), ambii internaționali moldoveni.
Practic, din vechiul lot au fost păstrați doar căpitanul Ciprian Natea, cel mai vechi jucător în rândul ”călăreților roșii”, George Monea, ibericul Rodri Hernando și tinerii Raul Gherman, Casian Soare, Emanuel Bârză, Darius Cosma și Valentin Drăghescu.
Așadar, revoluție totală la nivelul lotului!
Sezonul începe cu o… amânare
În prima etapă, ”călăreții roșii” ar fi trebuit să se deplaseze pe terenul câștigătoarei Cupei României, Corvinul, echipă pregătită chiar de Florin Maxim, cel care-i promovase în Liga 2, acum trei ani. Jocul n-a avut loc laolaltă cu cele din prima etapă pentru că hunedorenii erau în plină campanie, în Europa League și mai târziu Conference League.
Așa că, Șelimbărul a început noul sezon cu o… amânare.
Primul meci oficial a fost cel de la Cisnădie, din etapa a II-a, cu Metaloglobus, echipa lui Ianis Zicu. ”Călăreții roșii” au făcut o primă repriză de vis, înscriind de trei ori, prin Babic, Gogor și Casian Soare în primele 25 de minute. Bucureștenii au reușit doar să marcheze golul de onoare, prin Caramalău, în repriza secundă.
Șapte meciuri consecutive fără (o nouă) victorie
Pentru echipa lui ”Schumi” a urmat o perioadă dificilă, cel de-al doilea succes lăsându-se mult timp așteptat.
Prima deplasare a fost la Târgoviște, unde sibienii au început bine, reușind să deschidă scorul prin Bucuroiu, în debutul jocului, dar carențele din defensivă au fost taxate în cele din urmp de gazde. Mai întâi Daniel Florea a restabilit egalitatea, cam pe la jumătatea reprizei întâi, pentru ca în minutul 58, exact ca în meciul cu Metaloglobus, ”călăreții roșiI” să primească gol, de data asta din picorul lui Atanase și Chindia câștiga cu 2-1 un meci altfel controlat de formația vizitatoare, care a avut și o bară, prin Gogor (45), dar și un penalti refuzat la intrarea lui Sabău asupra lui Gogor.
”Câteodată, fotbalul te pedepsește”, nota TRIBUNA în cronica meciului, susținând că șelimbărenii, ”care au fost preocupați să arate ca o echipă frumoasă (și) la Târgoviște, au plecat cu mâinile goale de lângă Turnul Chindiei”.
Pe lângă cele 3 puncte însă, Schumacher a resimțit o pierdere și mai mare. Intrat pentru ultimele 10-15 minute, atacantul Bogdan Rotar n-a încheiat meciul pe gazon, suferind o accidentare severă care avea să-l facă să rateze restul sezonului de până în iarnă, o ruptură de ligament.
Pentru echipa din Șelimbăr, urma o nouă deplasare dificilă, în Bănie, pentru întâlnirea cu Craiova lui Mititelu, rănită după retrogradarea din vară.
Până la un anumit moment, scenariul de la Târgoviște s-a repetat. ”Călăreții roșii” au deschis repede scorul, prin Matko Babic, care a profitat la o pasă trimită neglijent înapoi de Negru pentru Lekiatas, șutând fără speranțe pentru portarul Sandu, din marginea careului mare (7).
Egalarea s-a produs la jumătatea reprizei secunde, Padula făcând inutil plonjonul lui Măluțan, după o combinație cu Bălan.
Cele două echipe și-au împărțit punctele, rezultatul nefiind prea convenabil pentru niciuna dintre ele.
Primele puncte pierdute acasă
”Călăreții roșii” sperau să-și verse oful pe o nou-promovată, mai ales că aceasta nu începuse deloc bine sezonul, având un singur gol marcat în patru meciuri și fiind în subsolul clasamentului.
Mureșenii de la Unirea Ungheni au rezistat însă la Cisnădie, într-un meci care n-a avut cine știe ce faze de poartă, meciul încheindu-se nedecis și fără gol.
Mai grav pentru trupa lui Schumacher a fost însă că l-a pierdut pe căpitanul Ciprian Natea pentru următorul joc, fundașul fiind eliminat cu un sfert de oră înainte de final.
Pentru șelimbăreni, urma o nouă întâlnire cu o nou-promovată, de data asta în deplasare. ”Călăreții roșii” au mers la Afumați, dar au ieșit și mai șifonați decât din jocul cu Ungheniul, pierzând cu 1-0, unicul gol fiind marcat la jumătatea primei reprize de Enache.
La câteva zile distanță a avut loc în sfârșit și meciul cu Corvinul, restant din runda inaugurală. La Hunedoara, Șelimbărul a pierdut cu același scor, continuând seria rezultatelor negative. Jucătorii lui Schumacher au fost taxați de Manolache, la jumătatea reprizei întâi, dar ulterior și-au creat mai multe oportunități de a egala, însă niciuna n-a fost transformată în gol, așa că pentru a doua oară la rând au părăsit terenul învinși.
Reîntâlnire cu Claudiu Niculescu
”Călăreții roșii” n-au avut prea mult timp la dispoziție pentru a se recupera după cele două înfrângeri de la Afumați și Hunedoara, pentru că urmau să primească vizita Voluntariului lui Claudiu Niculescu. Jocul era considerat unul mai special, deși nu se poate vorbi de ambiții în plus ale șelimbărenilor, pentru că majoritatea dintre cei din grup nu apucaseră să lucreze cu ”Clau-gol”.
Meciul n-a fost unul spectaculos, dimpotrivă. Ilfovenii au avut inițiativa, dar n-au reușit să străpungă o defensivă bine organizată, astfel că scorul de 0-0 s-a menținut pe tabelă și după fluierul de final.
Dacă șelimbărenii s-au mulțumit cu punctul obținut, celor de la Voluntari nu le-a picat deloc bine și scaunul lui Claudiu Niculescu s-a zgâlțâit și mai mult, nu după multă vreme tehniucianul ajungând la o despărțire pe cale amiabilă.
Înfrângere la ultima fază, sub Pietricica
Țeșimbărenii n-au reușit să obțină a doua victorie nici la Piatra Neamț, acolo unde a condus cu 2-1, dar a pierdut în cele din urmă cu 3-2, ultimul gol fiind marcat în ultimele secunde.
La trei minute după ce Kamil Wiktorski a deschis scorul, șutul lui Lucian Buzan a fost deviat în propria poartă de Asibey, iar Matko Babic i-a adus în avantaj pe ”călăreții roșii”. Bucuria acestora a fost de scurtă durată pentru că Davordzie a făcut 2-2.
Jucătorii lui Constantin Schumacher au primit lovitura de grație în cel de-al cincilea minut al prelungirilor, Patrick Petre semnând reușita de 3-2.
Echipa din Șelimbăr avea șanmse reale de a obține toate cele 3 puncte peste o săptămână, când ar fi trebuit să primească vizita celor de la Viitorul Pandurii. Gorjenii nu s-au prezentat însă la Cisnădie și pentru moment echipa lui Șschumacher obținuse victoria la ”masa verde” (3-0), însă nu după multă vreme ”pandurii” au fost excluși din campionat și toate rezultatele lor au fost anulate.
Astfel, CSC-ul rămânea cu seria negativă, șapte meciuri la rând fără înfrângere, din care au luat numai două puncte… (va urma)