Rășinari va fi prima comună din județul Sibiu care va avea rețea nou-nouță de distribuție a energiei electrice. Dispar cablurile aeriene din zona centrală și apar contoarele cu transmisie la distanță

Rășinărenii vor spune „adio” fluctuațiilor de tensiune și întreruperilor în furnizarea energiei electrice, datorită unei investiții pe care „Distribuție Energie Electrică România” (DEER) o va realiza în localitatea aflată la 10 kilometri de Sibiu. 43,4 milioane lei este valoarea contractului pe care directorul general al DEER, Mihaela Rodica Suciu, l-a semnat alături firma sibiană Electric Serv SRL, reprezentată de administratorul său, Gabriel Turcu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Majoritatea banilor provin din Fondul pentru Modernizare pe care Uniunea Europeană îl alocă modernizării și extinderii infrastructurii de distribuție a energiei electrice, suma acordată prin Ministerul Energiei ridicându-se la 27,57 milioane lei, iar diferența de aproximativ 15,83 fiind suportată de DEER.   

Contractul de execuție a fost semnat la sediul Primăriei Rășinari, în prezența primarului Bucur Bogdan, a președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, precum și a conducerii sucursalei DEER Sibiu și a echipei de proiect.

„Avem o rețea funcțională din 1956, care este subdimensionată necesităților actuale ale comunei. Am început demersurile de înlocuire a rețelei încă din anul 2009 și mă bucur că am ajuns la momentul în care există fonduri și avem o firmă desemnată pentru a realiza această investiție atât de necesară comunității noastre”, a declarat primarul Bucur Bogdan.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„La finalul acestei investiții nu vor mai fi probleme în ceea ce privește tensiunea sau continuitatea furnizării. Și noi ne dorim astfel de modernizări, iar atunci când a apărut oportunitatea finanțărilor europene am inclus investiția de la Rășinari între cele primele 30 de proiecte pentru care am aplicat. Mai mult decât atât, primul proiect pentru care am cerut finanțare a fost cel al noii Stații de transformare Sibiu Vest”, a arătat directorul general al DEER, Mihaela Rodica Suciu, cu referire la contractul de 70,3 milioane lei destinat cu precădere companiilor de producție din Zona Industrială Vest a municipiului Sibiu.

Până pe 30 iunie 2027, „Electric Serv” SRL va înlocui în Rășinari 17,7 km de rețele subterane cu puteri de 0,4 și 20 kV, va moderniza aproximativ 17 km de rețea aeriană de 0,4 și 20 kV, precum și 9 stații de transformare, iar alte 3 stații vor fi montate suplimentar.

Fiecare abonat va beneficia de contor inteligent, cu transmitere la distanță a citirii, iar toate cele 1.936 de branșamente vor fi înlocuite.

Un alt beneficiu pentru rășinărenii este unul de ordin vizual: toate cablurile suspendate pe stâlpii din zona centrală vor fi coborâte în subteran, fapt ce va contribui la punerea în valoare a imobilelor, unele având o semnificație istorică deosebită pentru comuna în care s-au născut Octavian Goga și Emil Cioran, și unde este îngropat mitropolitul Andrei Șaguna.

„O altă veste bună pentru sibieni este că, pe lângă investițiile din Zona Industrială Vest și din Rășinari, DEER are un proiect foarte important pentru întreg municipiul Sibiu, prin care va fi modernizată cea mai mare stație de transformare, Sibiu Nord, de lângă Târgul Obor, și va fi închisă bucla de alimentare prin coborârea în subteran liniei de înaltă tensiune din Cartierul Arhitecților. De asemenea, va fi posibilă conectarea a peste 1.000 de noi utilizatori. Consiliul Județean a acordat întregul suport pe partea de documentații și avizare, iar această investiție a DEER-ului, de peste 239 de milioane de lei, se află în procedură de analiză a documentațiilor de licitație”, a declarat președinta Daniela Cîmpean.

În perioada următoare, Primăria Rășinari va avea o serie de discuții cu executantul lucrărilor de modernizare a rețelei electrice pentru a stabili un grafic clar al intervențiilor, astfel încât disconfortul să fie minim pentru cei peste 5.000 de locuitori ai comunei.

Reamintim că la finele lunii mai a acestui an, în Rășinari a fost pusă în funcțiune rețeaua de alimentare cu gaz metan, moment considerat de către autorități ca fiind unul istoric, după o investiție de 30 de  milioane de lei, sumă obținută de administrația locală prin Programul „Anghel Saligny”.

Mihai POP

06 decembrie 2024 la 11:59

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 5 ore
Tentativă de înșelăciune în numele primarului
În după-amiaza de vineri, 25 aprilie ac, contul de WhatsApp al lui Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan, a...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 6 ore
Amenzi în valoare de 2.000 de lei într-o singură oră pentru parcare neregulamentară, pe Bd. M. Viteazu
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu au monitorizat opririle neregulamentare de pe Bulevardul Mihai Viteazu, în cadrul acțiunilor specifice de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 10 ore
Circulaţie închisă timp de trei ore pe valea Oltului, la începutul săptămânii viitoare
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR anunţă că luni şi marţi, (28 şi 29 aprilie)...
Actualitate
1 min de citit