Primăria Municipiului Sibiu a finalizat propunerea pentru bugetul local pe anul 2025, care va fi publicat pe site-ul oficial al instituției. Bugetul total al Sibiului pentru acest an se ridică la 1.473,12 milioane lei, fonduri ce vor fi utilizate în diverse domenii de dezvoltare ale orașului. Cea mai mare pondere a veniturilor provine din fonduri europene, 31%. În acest an vor fi investiții majore în educație, infrastructură si cultură.
Surse de finanțare și alocările bugetare
Veniturile totale ale municipiului sunt formate din mai multe surse, dintre care cele mai importante sunt veniturile proprii, estimate la 600,86 milioane lei. O mare parte din aceste venituri provine din impozitele pe venit (386,24 milioane lei), dar și din taxele și impozitele locale (214,62 milioane lei). De asemenea, fondurile europene nerambursabile sunt o sursă semnificativă, cu o valoare de 460,41 milioane lei, care vor sprijini 37 de proiecte deja semnate.
Un alt element important al bugetului este excedentul bugetar de 320,30 milioane lei (22%), care va fi folosit pentru cofinanțarea proiectelor europene și pentru investiții majore în infrastructură, educație și servicii publice. Bugetul include și fonduri pentru susținerea instituțiilor de spectacole, în urma repartizării procentului de 2% din impozitul pe venit global.
„Excedentul bugetar va fi folosit pentru acele proiecte mari care nu pot fi finanțate din veniturile curente și pentru care economisim bani de-a lungul timpului… În acest ciclu de finanțare ne lovim de o mare problemă, și anume partea neeligibilă la proiectele europene mai ales la cele din educație, este foarte mare” a declarat Astrid Fodor, Primarul Sibiului, într-o conferință de presă organizată miercuri la sediul Primăriei.
Investițiile majore din 2025
Din punct de vedere al cheltuielilor, 56% din totalul bugetului, adică 819,94 milioane lei, va fi direcționat către dezvoltarea infrastructurii și a proiectelor de investiții. Printre cele mai semnificative investiții se numără proiecte de educație, infrastructură și mobilitate, sport și cultură, dar și modernizarea unor zone verzi și de agrement.
Educația, prioritate a bugetului 2025
Pentru educație, Primăria Sibiu a alocat 309,95 milioane lei, reprezentând 21% din totalul bugetului. Printre proiectele care vor fi finalizate în 2025 se numără creșterea eficienței energetice la 8 unități de învățământ, precum și dotarea acestora cu mobilier și echipamente IT. De asemenea, vor începe lucrările pentru construirea a două creșe noi, precum și modernizarea mai multor grădinițe și școli.
Printre proiectele importante se numără:
„Mai avem încă 5 proiecte în evaluare la ADR Centru, sunt proiecte de valoare mare, este vorba de două corpuri noi de clădire, la Liceul Ghibu și unul la Școala nr. 4. De asemenea, vorbim despre reabilitarea Liceului CFR, un proiect foarte costisitor, de reabilitarea Liceului Brukenthal, o clădire monument istoric care, din nou, va fi o clădire costisitoare, și reabilitarea Școlii nr. 15, care este structură în cadrul liceului Goga, o clădire care aparține Mitropoliei Române. Cu aceste două instituții de cult am încheiat contracte de administrare pe o durată de 15, respectiv 20 de ani, pe această perioadă nu mai plătim chirie după reabilitare.” a declarat Astrid Fodor, Primarul Sibiului.
Infrastructura și mobilitatea, o investiție majoră în viitorul orașului
Un alt capitol important al bugetului este infrastructura și mobilitatea, care beneficiază de 340,96 milioane lei (23% din total). Printre proiectele deosebite se numără achiziția a 36 de autobuze electrice, amenajarea unor piste pentru biciclete și modernizarea sistemului de semaforizare, care va include 17 intersecții din oraș. În plus, Primăria va investi în extinderea rețelei de transport public și în infrastructura rutieră, prin modernizarea unor străzi importante din oraș.
Sport, cultură și spații verzi pentru locuitorii Sibiului
Primăria Sibiu va continua și în 2025 să sprijine activitățile culturale și sportive, alocând 253,93 milioane lei (17% din buget). Printre proiectele notabile se numără amenajarea Complexului pentru sport și agrement Gușterland și crearea de noi zone verzi în cartierele orașului. De asemenea, vor începe lucrările pentru reabilitarea Parcului Cetății și revitalizarea Parcului ASTRA.
În 2025, va fi reabilitat Turnul Sfatului
Primăria Sibiu are în vedere și o serie de proiecte de interes public pe termen lung. Acestea includ amenajarea unui parc fotovoltaic pentru alimentarea iluminatului public din oraș, finalizarea lucrărilor de eficientizare energetică a unor blocuri și extinderea parcărilor cu plată în oraș. Totodată, vor începe lucrările pentru reabilitarea Turnului Sfatului și a podului Maria Tereza, ambele fiind obiective emblematice ale patrimoniului construit din Sibiu.