Amplasată la capătul Văii Avrigului, Cabana Poiana Neamțului are o istorie bogată, care începe din vremea Imperiului Austro-Ungar. „În acest loc se afla „Vama Mică” și era locuită de grănicerii care vegheau hotarul dintre Transilvania și Muntenia, amplasat în Creasta Făgărașilor. Clădirea inițială a fost construită la 1906”, spune Radu Zaharie, unul dintre cei mai apreciați ghizi sibieni, colaborator al Programului „Anii Drumeției”.
De la Poiana Neamțului începe poteca spre Cabana Bârcaciu, de aici turiștii putând alege să călătorească spre Creastă sau spre cabanele Negoiu sau Suru. „Denumirea nu are nici un fel de legătură cu nemții sau sașii, ci cu numele unui avrigean. Este vorba despre Ion Neamțu, care a îngrijit cabana după destrămarea Imperiului Austro-Ungar, iar avrigenii au ajuns să-i spună acestui loc „Poiana lui Neamțu” sau „Poiana Neamțului”, descrie Radu Zaharie.
După unirea Transilvaniei cu România, fostul adăpost al militarilor austro-ungari a avut diverși proprietari, însă destinația de cabană turistică avea să o primească doar la mijlocul anilor `50: „Este posibil ca aici să fie funcționat prima hidrocentrală dintr-o cabană montană, montată în anii 1935. A asigurat necesarul de electricitate până în anii `80”, mai spune Radu Zaharie.
După transformarea în cabană turistică, Poiana Neamțului a trecut printr-o extindere, în anul 1967, iar în 1998 a fost preluată de actualul proprietar. Modernizată în 2013, cabana s-a îmbogățit cu o fermă de cerbi, devenind una dintre principalele atracții ale Văii Avrigului.
Mihai POP