Muzeul ASTRA crește tarifele la bilete și abonamente. Comparație între abonamentul pentru studenți cu prețul țigărilor și al șaormelor cu de toate

Muzeul ASTRA schimbă tarifele de vizitare și taxele pentru servicii în anul 2022 și crește prețul biletului de acces pentru adulți de la 25 de lei la 35 de lei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Reprezentanții Muzeului fac o paralelă între tarifele aplicate pentru accesul în instituția de cultură și prețul unor produse, comparând abonamentul pentru elevi și studenți, de 40 lei, cu un pachet de țigări, plus un latte machiato și un croissant, sau o pizza XL plus bere, două șaorme cu de toate sau o lună de abonament Netflix.

Unul dintre motivele creșterii tarifelor este situația generată de pandemie și încasările mai mici de anul trecut.

„În contextul generat de criza produsă la nivel internațional, regional și local, de pandemia Covid-19, anul financiar 2021 a adus multiple provocări Muzeului ASTRA. Am readaptat programele noastre în funcție de restricțiile impuse de pandemie, însă contextul sanitar internațional s-a simțit din plin în numărul limitat de vizite din partea turiștilor din străinătate. Încasările și investițiile noastre au fost orientate îndeosebi către segmentul de restaurare și conservare al patrimoniului cultural. Ca să putem să continuăm misiunea noastră de a fi un pol al culturii și al multiculturalității din România, suntem nevoiți să majorăm tarifele aplicate pentru vizitarea Muzeului ASTRA, dar și cele alocate serviciilor prestate aici”, se arată într-un comunicat de presă.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Abonament de familie este de 300 lei anual și în baza lui pot avea acces părinții și copiii mai mici de 14 ani. Acest tarif este comparat cu echivalent a două ieșiri la pizza / fast food, trei ieșiri la cinematograf și o jumătate de abonament anual Netflix pentru doar doi utilizatori.

 

Noile tarife

 

Potrivit tarifelor noi intrate în vigoare, biletul individual pentru adulți este 35 lei, pentru pensionari 15 lei, pentru elevi și studenți 9 lei, existând diferențe pentru grupurile organizate. Biletul de intrare elevi şi studenţi în grupuri organizate > 20 persoane (un însoţitor are intrarea gratuită) este 7 lei, pentru pensionari în grupuri 13 lei. Biletul de intrare pentru adulți cu dizabilități ușoare și medii este 9 lei, pentru aceeași categorie în grupuri 7 lei.

Abonamentul anual familial valabil pentru toate unitățile Muzeului ASTRA este 300 lei, abonamentul anual individual adulți este 150 lei, pentru pensionari 100 lei, iar pentru studenți 40 lei. Abonamentul pentru adulți cu dizabilități ușoare și medii este 40 lei. Taxa pentru tur ghidat în limba română este 150 lei, în limba străină 250 lei, iar taxa de fotografiere sau filmare la evenimente este 500 lei. Taxa de filmare în muzeu pentru interpreți de folclor este 300 lei, pentru filmare în muzeu pentru spoturi publicitare, emisiuni TV, videoclip, modeling, alte filmări profesioniste 1.000 lei, iar taxa pentru filmare cu drona 2.000 lei.

Taxa de utilizare săli de clasă în aer liber pentru studenți este 2 lei/oră, iar pentru elevi 3 lei/oră de persoană.

Plimbarea cu trăsura albă o oră costă 300 lei, cu sania este 150 lei o jumătate de oră, iar taxa pentru oficiere de cununii, botezuri sau alte servicii religioase este 300 lei la biserica Bezded și 500 lei la biserica Dretea.

Există și o serie de gratuități. Accesul este gratuit în toate unitățile muzeale ale C.N.M. ASTRA pentru cadrele didactice care însoţesc grupuri de elevi, pentru preşcolari (până la 6 ani), pensionari cu venit lunar sub 700,00 lei; veterani de război şi foşti deţinuţi politici; copiii cu dizabilități şi însoţitori acestora (un însoţitor/persoană); persoanele adulte cu dizabilităţi grave și accentuate şi însoţitori acestora (un însoţitor/persoană); persoane aflate în şomaj sau în programe de ajutor social; cetățeni de onoare ai județului Sibiu; elevi şi studenţi proveniţi din familii defavorizate (numai în grupuri organizate, cu listă semnată de un cadru didactic sau un asistent social şi vizată de conducerea instituţiei din care provin); membrii ICOM, ICOMOS, ASER şi RNMR; angajaţii muzeelor din România.

 

Planuri pentru extinderea, modernizarea și îmbunătățirea infrastructurii culturale

 

,,Am încercat să creștem procentul de autofinanțare atât prin creșterea valorii încasărilor reale din bilete vândute și servicii prestate cât și prin eficientizarea alocării resurselor umane spre activitățile productive, uneori neglijând funcțiile de bază ale instituției. Am diversificat, am crescut numărul, frecvența și calitatea activităților culturale organizate pe tot parcursul anului, atât în sezon cât și în extra sezon, atât cât restricțiile impuse pentru combaterea pandemiei și prevenirea infectării cu Covid-19 ne-au permis. Am reușit să atragem finanțări substanțiale din fonduri nerambursabile naționale și internaționale pentru a continua programele culturale asumate și pentru a ne continua dezvoltarea, pentru a ne menține cât mai vizibili, mai activi și mai relevanți în piața internațională a operatorilor culturali. Am analizat și comparat taxele și tarifele practicate de Muzeul ASTRA cu al altor instituții de profil din România, de importanța natională, luând în calcul și anvergura și calitatea ofertei culturale a acestora. Am ținut cont de indicele de inflație, creșterea prețurilor la materii prime și materiale, creșterea veniturilor populației, dar și de creșterea, pe cale de consecință a costurilor de organizare și a cheltuielilor de întreținere a Muzeului ASTRA. Am ținut cont de diversificarea nevoilor publicului și adaptarea la cerințele tuturor categoriilor de beneficiari, dar și de impactul pe care acest lucru îl va avea asupra bugetului instituției noastre. Odată cu schimbarea planului tarifar avem în vedere extinderea, modernizarea și îmbunătățirea infrastructurii culturale a Muzeului ASTRA pentru a continua să livrăm produse culturale de cea mai înaltă calitate. Intenționăm să continuăm dezvoltarea instituției noastre și să aplicăm proiecte pe diverse fonduri europene, naționale și internaționale, situație care necesită asigurarea cofinanțării. Avem în vedere creșterea valorii veniturilor proprii reale încasate cu până la 20% față de cele realizate în 2021. Suntem convinși că toți cei care iubesc fenomenul ASTRA vor înțelege și ne vor fi alături în număr mare, pentru că merităm!”, a declarat Ciprian Ștefan, manager general Muzeul ASTRA. 

Muzeul ASTRA este singurul din țară care oferă comunității locale și nu numai acces nelimitat la colecții și o infrastructura culturală unică (peste 400 de construcții originale, conservate și restaurate, peste 100.000 de obiecte autentice expuse în interioarele caselor și atelierelor meșteșugărești, animale și păsări de curte din rase arhaice locale, grădini de flori și legume, plantații de pomi fructiferi, culturi de cereale și plante tehnice) toate facilitățile (alei senzoriale, trasee prin natură, locuri de odihnă și popas) și acțiunile culturale organizate de Muzeul ASTRA (animații culturale, ateliere de educație muzeală, demonstrații practice, spectacole și reconstituiri ale obiceiurilor tradiționale). „Aici avem aer curat, liniște, siguranță, într-un mediu plăcut și prietenos. Media de utilizarea a abonamentelor este de 24 intrări / an / abonament”, transmit reprezentanții Muzeului.

 

 

Autor
06 ianuarie 2022 la 12:09

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 8 ore
Tentativă de înșelăciune în numele primarului
În după-amiaza de vineri, 25 aprilie ac, contul de WhatsApp al lui Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan, a...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 8 ore
Amenzi în valoare de 2.000 de lei într-o singură oră pentru parcare neregulamentară, pe Bd. M. Viteazu
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu au monitorizat opririle neregulamentare de pe Bulevardul Mihai Viteazu, în cadrul acțiunilor specifice de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 13 ore
Circulaţie închisă timp de trei ore pe valea Oltului, la începutul săptămânii viitoare
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR anunţă că luni şi marţi, (28 şi 29 aprilie)...
Actualitate
1 min de citit