Chiar dacă a avut variante autohtone și înainte de 1989, ideea de mall, "magazin cu de toate" mai multe magazine într-unul singur, a prins şi s-a dezvoltat în România. Pe vremuri, conceptul de "magazin universal" dorea să pună la dispoziţia cumpărătorului majoritatea produselor necesare traiului sau chiar relaxării, de la alimente la mobilă, haine sau electronice. Primele reuşite au fost faimoasele magazine de tip "universal sătesc" din mediul rural care au înlocuit, sub proprietatea statului, fostele mici prăvălii particulare. În mediul urban, comasarea aceasta a purtat numele de "Magazin Universal".
La Sibiu, primul magazin de acest tip a fost amenajat, în aprilie 1954, pe strada Stalin, actuala Nicolae Bălcescu, pe locul unde acum este restaurantul "Fain" (fost magazin "Bucuria Copiilor", apoi sediu BCR, apoi magazin Zara). El va fi înlocuit, apoi, pentru mult timp, de magazinul universal sau supermagazinul "Dumbrava", din Piaţa Unirii."Dumbrava" a fost un produs 100% al urbanismului şi comerţului socialist. Ca parte a noului centru civic al Sibiului din care făceau parte Casa de Cultură a Sindicatelor şi Hotelul Continental, Dumbrava şi-a început existenţa întâi ca şantier, în 1975, pe locul fostei de succes grădini de vară şi restaurant "Veneţia". Lucrările au durat trei ani, până în 1978, când, pe 29 decembrie, este deschis oficial.
Magazinul Dumbrava era atunci, ceva nemaivăzut. Era primul Supermarket adevărat din Sibiu. Găseai orice (la nivelul de aprovizionare şi producţie al acelei perioade), de la alimente la casetofoane şi ceasuri. Existau scări rulante, dar numai la urcat, ceea ce-l făcea aparte între construcțiile similare de pe teritoriul României.
"Dumbrava" era structurat, în linii mari, astfel: la subsol, magazin alimentar şi articole casnice. La parter, artizanat, bijuterii, electronice, muzică, papetărie etc. La etajul I, produse pentru copii, jucării, haine, încălţăminte, orice). Etajul II, produse pentru femei, iar la ultimul etaj, produse pentru bărbaţi şi pentru sport. Această structură a rezistat mult timp, până la privatizarea spaţiului, când "Dumbrava" a devenit un magazin cu "de toate", fără a se mai respecta un anume specific pe etaj.
De la trei etaje deschise, la doua etaje închise
Lucrurile s-au mai schimbat între timp, iar "Dumbrava" nu mai este prima opțiune a cumpărătorilor, în special în materie vestimentară, majoritatea sibienilor alegând să meargă în mall-uri şi să își cumpere haine de brand, chiar dacă la prețuri mult mai mari.
Doamna Maria este sibiancă şi spune că nu se mai cumpără ca pe vremuri: "Aici se găsesc tot felul de articole. Dacă ar fi să fac o comparație cu mall-ul, aș spune că acolo prețurile sunt mai mari decât în Magazinul Dumbrava. Nu se mai cumpără așa de mult, cum era odată".
Înainte de perioada pandemiei, magazinul-complex "Dumbrava" avea toate cele trei etaje deschise. Acum însă numărul comercianților s-a redus și au mai rămas deschise doar subsolul, parterul şi etajul I, la care se adaugă, printre altele şi micul magazin audio de la intrare. Etajele II și III sunt închise.
Alexandra, comerciantă cu "vechime" de 6 ani în Magazinul Dumbrava este optimistă și spune că lucrurile se vor îmbunătăți, chiar dacă mulţi dintre colegii ei de magazin s-au retras: "Se va începe o nouă organizare. Multă lume și-a mărit spațiile, iar munca este în progres. Mulți au fost nevoiți să închidă. Sunt aici de 6 ani și cred că lucrurile se vor îmbunătăți”.
"Găsești bumbac, in și tot ce îți dorești"
În ceea ce privește calitatea hainelor, aceasta spune că în comparație cu mall-urile, calitatea produselor de la Dumbrava este mai bună și poți găsi tot ce ai nevoie: "Dacă vorbim de calitate la îmbrăcăminte, este incomparabilă cu cea din mall. Găsești de la îmbrăcăminte casual-sport, până la ținute elegante pentru ocazii. Găsești bumbac, in și tot ce îți dorești, de la ace de cravată până la lenjerie intimă, indiferent că sunt de bărbați sau femei. Ca preț e mult mai bine. Oamenii încă vin să cumpere de la Dumbrava. Vin destul de dezamăgiți pentru că nu își găsesc în mall ce găsesc la noi. În perioada de vară, putem găsi tricouri la 60-80 lei, pe când în mall ele costă 100-150 lei: "Exact aceeași textură de material, doar că apare brandul pe ele. Nu pot spune că vânzările au scăzut comparativ cu anul trecut", a mai adăugat comercianta.
Pe Raluca am întâlnit-o dimineața în magazin, căutându-și haine pentru sezonul estival: „Merg și la mall, mai ales când e perioada reducerilor, dar am mai găsit și aici lucruri frumoase. Nu sunt ele de vreo firmă cunoscută, dar la material concurează cu cele de la brandurile unde plătești mai degrabă sigla. Acum îmi caut niște tricouri și poate găsesc și o rochiță pentru că voi merge la un eveniment peste două săptămâni și vreau ceva nou”.
Una peste alta, Dumbrava rămâne primul „mall” al Sibiului, iar cei care veneau aici înainte de 1989 să își cumpere câte ceva, o fac și azi, fie în virtutea nostalgiei, fie pentru că prețurile li se par mai accesibile.
Maria Antonia OANA
Dumitru Chiseliță
Foto: Răzvan NEGRU