Lipsa locurilor la creșă și la grădiniță îi face pe părinți să apeleze la instituțiile private

Numărul mic de locuri la creșele și grădinițele de stat îi fac pe părinți să apeleze la instituțiile din sectorul privat. O fac, însă, cu costuri destul de mari. O analiză realizată de Clubul Copiilor arată că Sibiul nu se numără printre orașele cu cele mai scumpe creșe și grădinițe din țară, dar și așa, pentru un loc părinții plătesc în medie 35% din salariul mediu pe economie.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Potrivit studiului celor de la Clubul Copiilor, numărul copiilor care merg la o creșă sau grădiniță privată din țară a crescut accelerat în ultimii 10 ani, procentul acestora crescând de la 2,9% în anul școlar 2013/2014 la 7,1% în anul școlar 2021/2022.

 

De ce aleg părinții creșa sau grădinița la privat

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Sunt cazuri în care unii părinți aleg învățământ preșcolar sau antepreșcolar privat nu doar pentru că nu sunt locuri la stat, ci pentru flexibilitatea programului prelungit pe care acestea îl oferă. Vacanțele mai scurte, condițiile programei educaționale oferite, sunt și ele printre motive. Dar, în primul rând, lipsa locurilor libere în creșele și grădinițele de stat îi fac ce mulți părinți să aleagă pentru copiii lor sistemul de învățământ preșcolar sau antepreșcolar privat.

Creșterea numărului de elevi, dar și inflația, precum și costurile salariale în creștere cu personalul didactic a umflat costul învățământului privat din țară. 

Clubul Copiilor a încercat sa afle care sunt costurile medii pentru învățământul privat din marile orașe ale țării, precum și orașele unde acesta este cel mai accesibil raportat la nivelul salarial din zona respectivă.

 

Unde e cea mai scumpă educație pentru copiii mici

 

Au fost analizate costurile a peste 150 de instituții private de învățământ preșcolar si antepreșcolar din capitală și orașele reședință de județ ale țării. Costurile includ atât taxa lunară, cât și tariful pentru masă, care se percepe separat în majoritatea cazurilor. În topul listei cu cele mai ridicate costuri medii sunt orașele Cluj-Napoca, București si Târgoviște. Prețul mediu cel mai mare este in orașul Cluj-Napoca, unde taxă lunară medie este de 2270 RON, urmat imediat de capitală, unde prețul mediu lunar este de 2200 RON. De precizat că cea mai scumpă creșă/grădiniță din cele analizate de noi nu se află în orașul de sub Feleac, ci în capitală.

Dacă clasarea primelor două orașe nu este neapărat o surpriză pentru multă lume, clasarea orașului Târgoviște, precum și a orașelor Oradea și Târgu-Mureș în top 5 este surprinzătoare, aceste orașe nefiind în mod obișnuit asociate cu un cost ridicat al serviciilor. Brașovul, Constanța și Ploieștiul sunt alte trei orașe care se regăsesc în top 10 și unde costul cu învățământul privat este mai mare decât media națională.

 

Orașele cu cele mai mici taxe lunare din sistemul privat în învățământul preșcolar din România

 

Orașele cu prețurile cele mai scăzute din clasamentul nostru sunt și orașele unde oferta învățământului privat este redusă. Arad (1105 RON/ lună), Giurgiu (1115RON/ lună) și Brăila(1210 RON/ lună) sunt orașele cu cele mai scăzute taxe din România în sistemul privat preșcolar.

 

Cum se raportează prețul creșelor și grădinițelor la salariul mediu local

 

Chiar dacă Clujul și Bucureștiul au cele mai scumpe grădinițe și creșe private din țară, salariile din aceste orașe sunt cu mult peste media națională. Părinții care dispun de un salariu local mediu sau peste medie din aceste orașe vor suporta mult mai ușor costul învățământului privat decât părinții din multe alte orașe ale țării, unde costul învățământului privat este mai mic, dar și puterea de cumpărare este semnificativ mai mică.

Astfel, dacă analizăm costurile învățământului privat, raportate la puterea de cumpărare locală, topul se schimbă în mod radical. Atât Cluj-Napoca, cât și Bucureștiul, nu se mai regăsesc nici măcar în top 10. Locul lor este preluat de Oradea (56% din salariul mediu lunar costul unui loc la privat), Târgoviște (55% din salariul mediu lunar) și Râmnicu-Vâlcea (48%), iar Sibiul este pe locul 27, cu 35% cost per loc din salariul mediu lunar. Altfel spus, acestea sunt orașele cu cele mai scumpe grădinițe și creșe private, raportate la puterea de cumpărare locală reprezentată prin salariul mediu net din aceste orașe.

La nivel național, 1600 RON este taxa medie lunară per copil pentru învățământul preșcolar și antepreșcolar. Taxa include și masa zilnică, care se percepe de cele mai multe ori separat, dar nu include alte costuri – cum ar fi cursurile opționale oferite de unele grădinițe.

Autor
31 octombrie 2023 la 13:11

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 3 ore
Tentativă de înșelăciune în numele primarului
În după-amiaza de vineri, 25 aprilie ac, contul de WhatsApp al lui Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan, a...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 4 ore
Amenzi în valoare de 2.000 de lei într-o singură oră pentru parcare neregulamentară, pe Bd. M. Viteazu
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu au monitorizat opririle neregulamentare de pe Bulevardul Mihai Viteazu, în cadrul acțiunilor specifice de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 8 ore
Circulaţie închisă timp de trei ore pe valea Oltului, la începutul săptămânii viitoare
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR anunţă că luni şi marţi, (28 şi 29 aprilie)...
Actualitate
1 min de citit