Licee care au luat nume de străzi şi ce are Carol I cu construcţiile şi liceul cu acelaşi nume

Custom Image

Ce are fostul Industrial 3 cu Avram Iancu?

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 Liceul Tehnologic "Avram Iancu" este fostul, pe vremea mea, Industrial 3, cel cu şepci roşii la uniforma de practică. Profiluri: electro, mecanică, prelucrarea lemnului. Iniţial a fost şcoală civilă maghiară, ulterior două şcoli civile maghiare (băieţi şi fete). După Marea Unire devine din şcoală civilă maghiară, şcoală civilă română tot x2, apoi şcoală comercială tot x 2, apoi în regimul popular (dar nepopular) şcoală tehnică de administrație economică, apoi şcoală de ucenici în industria lemnului şi construcţiilor. În 1977 a devenit Liceul Industrial Nr. 3. Numele de "Avram Iancu" este dat/luat în 1992. Motivul apare chiar în istoricul de pe pagina web a liceului. Cităm: "Şcoala a primit numele revoluţionarului transilvănean de la 1848, Avram Iancu, care a poposit în peregrinările lui şi în zona veche, centrală a Sibiului, unde se găseşte şcoala". La o adică putea să ia şi numele meu, care, în peregrinările mele în zona veche, am poposit pe la farmacie şi Consignaţie şi Curtea de Fier şi chiar prin curtea liceului. Am putea bănui că numele a fost ales şi pentru că strada Avram Iancu nu e departe de liceu, care e pe str. Movilei, dar "Movilei" nu e nume care se poate da unui liceu. Cum ar suna "Liceul Movilei"?

 Despre Avram Iancu putem spune că este un zeu al românilor ardeleni în special şi al românilor în general. La fel cum pentru maghiari tot el este un criminal odios. Aşa e mersul naţionalismului, eroul unora e măcelarul altora. Iancu a fost un om paradoxal în vremuri paradoxale. Neputându-se înţelege cu revoluţionarii maghiari ai lui Kossuth cu privire la drepturile românilor transilvăneni, devine un revoluţionar în slujba contrarevoluţionarilor, bazându-se, stupid, pe promisiunile "drăguţului de împărat". A fost Iancu un erou? A fost un criminal? Vremurile erau în aşa fel încât delimitarea celor doi termeni este foarte grea. Ambele tabere au comis crime şi abuzuri asupra civililor, doar din motive etnice, adică pentru că erau români/maghiari, nu pentru că reprezentau o ideologie. Mentalitatea de atunci a rămas şi acum, ura dintre români şi maghiari existând concret în ciuda excepţiilor şi fiind întreţinută cu pasiune şi efervescenţă de către ambele tabere extreme. Da, "revoluţionarii" lui Iancu nu au fost o adunare de domnişoare. Nici revoluţionarii lui Kossuth & celialţi. Aşa e la revoluţii, mor oameni mai ales nevinovaţi şi rămân în schimb făptaşii, pe post de mari eroi ai neamului prin cărţile de istorie. Prilej ca ura şi posibilitatea unui nou măcel din aceleaşi motive să persiste şi în mileniul pretins civilizat de acum. Oare ce s-ar fi petrecut dacă cei doi ar fi căzut la înţelegere, aşa cum ar fi fost normal?  În fine, dar ce are fostul Industrial 3 cu Avram Iancu, în comun, concret? Cred că fluierul. Era din lemn.

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 Custom Image

Cum să dai liceului numele străzii: Liceul "Henri Coandă"

Liceul Tehnologic "Henri Coandă" Sibiu este fostul Liceu Industrial Nr. 4 IPAS. IPAS venind de la Întreprinderea de Piese Auto Sibiu, al cărei urmaş(ă) cumva este COMPA. Liceul pregătea în general muncitori calificaţi pentru întreprinderea respectivă, fiind unul dintre "batalioanele disciplinare" ale învăţământului liceal sibian, în sensul că aici ajungeau picaţii de la liceele mai de fiţă. Conform paginii web a liceului, care e printre puţinele care nu se oboseşte să ofere o istorie completă a respectivei înstituţii de învăţământ, de la 1 septembrie 2010 aici s-au comasat două grupuri şcolare din Sibiu: Grup Şcolar Industrial de Transporturi Căi Ferate Sibiu, alungat destul de arogant de regimul Iohannis din locul unde funcţiona şi Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini Sibiu, ex. IPAS.

Denumirea de "Henri Coandă" nu are legătură prea mult cu profilul liceului. Coandă a fost savant în general, inginer AERONAUTIC în special, ceva arhitect, constructor de motoare, designer,  vizionar. În fine, comun cu liceul are doar profilul tehnic. Politic, deşi era, social vorbind, un coşmar al regimului comunist (fiu de general, ofiţer în armata regală, a lucrat pentru capitalişti, plecat în străinătate) regimul ceauşist l-a adoptat pe Coandă spre finalul vieţii sale, folosindu-l ca mijloc de propagandă (să nu uităm mitul laserului lui Coandă, care a topit tancurile sovietice care au vrut să atace România pe la Galaţi). O scrisoare a lui Coandă adresată lui Ceauşescu arată admiraţia savantului pentru discursul său tranşant din 1968.  Dar ce are liceul IPAS cu Henri Coandă mai concret? Strada. Liceul se află pe str. Henri Coandă. La fix pentru o denumire cool, care nu se putea "opera" pe când strada se numea Sevastopol.

 

 

"Independenţa", liceul fabricii moarte

 

Liceul Tehnologic "Independenţa" are mai degrabă un nume comemorativ decât funcţional. "Independenţa" este un liceu interesant. Parţial monument istoric, construit pe Centura a IV-a de fortificaţii, cu un turn – Pulberăriei – în curte şi o construcţie barocă dincolo de Cibin, funcţional în clădirea unei fabrici de încălţăminte – "Herma", ia numele de "Independenţa" în 1960. "Indepndenţa" era la un moment dat cea mai mare întreprindere din Sibiu şi una dintre cele mai importante din România. Era normal ca să aobă un liceu al ei.

Acum paradoxal, "Independenţa" a dispărut, dar numele i-a rămas liceului, înspre istorică amintire, alături de alte elemente tot istorice, vizibile sau mai ascunse, mai vechi sau mai noi. Având în vedere cum evoluează lucrurile, el va putea fi re-numit Liceul "Independenţa Residence".

 

Comicul de situaţie al Liceului "Carol" 

Liceul Tehnologic Construcții și Arhitectură "Carol I". Probabil cea mai comică situaţie a denumirii unui liceu, chiar pe plan naţional. Aici a fost de fapt Şcoala Normală de Băieţi "Andrei Şaguna", iar sediul a fost ctitorit de regele Carol al II-lea şi fiul său, voievodul Mihai, care au pus piatra de temelie la 6 octombrie 1934. După ce socialismul l-a făcut liceu de construcţii, "disciplinarul" Industrial 7, primeşte, în 1998, numele regelui Carol… I. Care e legătura dintre Carol I primul rege al României şi construcţii, liceul sau cu Sibiul? NICI UNA. Numai că să îi dai numele celui care l-a înfiinţat, nu mai era cool, că ştiţi, Carol al II-lea a fost un rege cam exemplu negativ: dezertor din armată pentru o femeie, renunţat la coroană pentru ca apoi să renunţe la renunţare detronându-şi chiar fiul, relaţia interesantă cu amanta oficială Elena "Duduia" Lupescu, instaurarea dictaturii personale şi a unui super-partid slugarnic, "Frontul Renaşterii Naţionale", pierderea Basarabiei, Bucovinei, Ardealului de Nord-Vest şi a Cadrilaterului, abdicarea în favoarea legionarilor şi a lui Antonescu. Faptul că atunci, sub dictatorul-rege, România a atins culmea dezvoltării nu a contat. Aşa că de ce să pui un "controversat" cînd îl poţi pune pe al lui stră-unchi-so, sau ce-o fi fost Carol I faţă de Carol II. Oricum, se poate numi Licerul GSM la câte antene s-au plantat pe el, de nu-i mai recunoşti arhitectura. De aia avem aici un comic de situaţie.

 

Custom Image

Ce are mâncarea cu Maria Tereza?

 Situaţia patronimului de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară "Terezianum" nu poate fi definită clar. Fostul Liceu Industrial Nr. 5 Industrie Alimentară, zis L.I.A. (se citeşte "Lia", ca numele) este denumit "Terezianum", probabil într-o eroare acută de transcriere. Aici avem o latinizare barbară a unui nume care merge, nu atât ca profil sau legături (în afară de faptul că împărăteasa Maria Theresia mânca şi ea sau avea bucătari sau alţi lucrători într-ale alimentaţiei) de specialitate, cât ca loc geografic. Dublu loc geografic. Pentru că o parte din liceu e (mai e?) găzduit şi de clădirea fostului Orfelinat Terezian. Care a dat şi numele cartierului în care funcţionează liceul: Terezian. Care într-o criză neinspirată de latinizare aiuristică, a devenit "Terezianum" în loc de "Theresianum". A că împărăteasa Maria Theresia avea probleme mari cu românii ortodocşi, prigonindu-i vorba aceea, "la maxim" şi excluzându-i de la drepturi, asta nu contează, fiind vorba de români şi mai ales ortodocşi, pentru că nu există vreo organizaţie care să avertizeze cu privire la cei care au fost antiromâni, nu?

 

Liceul "Ghibu", cu cel mai tare şi mai anticomunist "patron"

Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" este suficient de nou ca să nu aibă vreo legătură reală cu "patronul" său. A fost înfiinţat în 1995, fiind cel mai nou liceu din Sibiu. Chiar în prezentarea sa se spune că e un liceu modern, iar numele lui Ghibu, care era un tradiţionalist, sună cam ciudat pe frontispiciu. Sau poate o fi vorba de pregătirea multilaterală şi implicarea în viaţa cetăţii şi apărarea valorilor naţionale? Chiar cu preţul libertăţii? Ar fi curios de ştiut. Oricum, născut la Sălişte şi trăitor la Sibiu, Ghibu e OK ca nume. De ce?

Uite: Onisifor Ghibu, chiar dacă puţini îl "cunosc", a fost un om al vremii lui: român militant, luptător pentru românii lui, indiferent dacă erau ardeleni sau moldoveni (din actuala republică). Ortodox, luptător pentru credinţă. Unionist, unul din semnatarii declaraţiei Basarabiei de a se uni cu România (nu e trecut cumva acum la index ca duşman al Republicii Moldova?). Membru în Consiliul Dirigent al Transilvaniei. Profesor şi membru corespondent al Academiei. Ruşii nu i-au iertat atitudinea antisovietică şi faza cu Basarabia, de aceea, odată cu apariţia lor ca "eliberatori" apoi ca "ajutor" în accederea la putere a comuniştilor, l-au supus pe Ghibu unei prigoane tipice, care a variat de la închisoare la campanii de ignorare-uitare. El a fost autorul unei scrisori adresale lui Hruşciov în care îi cerea direct returnarea Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţei. Evident că a ajuns iar în închisoare pentru asta. Deci sunt curios câţi elevi şi profesori de la Ghibu sunt la fel de solizi în apărarea convingerilor şi valorilor naţionale. Apropo, la Rep. Moldova nu prea se mai ştie nimic de Ghibu. Nu mai e cool omul, nu era pe traiectul european.

 

"Noica nu a făcut la Sanitar" 

Este o replică ce am primit-o online, când am publicat prima parte a seriei. Bine, Noica nu a făcut la Sanitar. Dar Liceul Sanitar a devenit Liceul Teoretic "Constantin Noica". Istoric vorbind, este la fel ca "7 Noiembrie", pardon "Cibinium": parte din aceeaşi şcoală a călugăriţelor franciscane. Liceu Sanitar devine din 1976, în anii '80 avea porecla de "Auschwitz" din cazua zidurilor înalte şi a faptului că nu puteai ieşi din el. Este un mister de ce i s-a dat numele lui Noica. Noica a trăit la Sibiu, de fapt la Păltiniş, doar pe perioada exilului. Om de litere şi filosof şi multe altele că au scris destui despre el, se cam trece sub preş din motive elitisto-culturale faptul că el a fost în tinereţe simpatizant legionar, asta în sensul de simpatizant implicat, cu scrieri şi atitudine pro. Legenda spune că a aderat ideologic la legiune dupa asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu şi că s-a "lepădat" de ea odată cu asasinarea lui Iorga de către legionari. Lucru ce nu ştiu cât de real e sau mai devrabă avem o spălătorie de imagine. Ce-i drept, legionarismul, atunci, a atras mulţi intelectuali, era aşa, un sport politic de masă în contextul unei Europe de dreapta dominate de Germania lui Hitler. Ce-i drept, ulterior, Noica s-a dez-legionarizat în timp, rămânând în schimb marele filosof român care contează oricum am întoarce-o şi oricât ar fi în continuare acuzat de cum se spune creştineşte "păcatele tinereţii". Dar ce legătură are cu fostul liceu sanitar, totuşi?

Tot de "Noica" aparţine administrativ, Liceul Teologic Baptist “Betania”. A fost înfiinţat în 1993 ca liceu al comunităţii evanghelice neo-protestante sibiene. Bun, dar ce e cu "Betania" din denumire? Betania este un sat amintit mai ales în Noul Testament ("Bet Anania" – satul lui Anania). Aici a locuit Lazăr, personajul înviat de Iisus a patra zi, aici Iisus a fost uns de o femeie cu mir de nard, tot aici El a uscat smochinul care nu dădea rod (acțiune care înseamnă mai mult decât ceea ce citeşti la prima vedere) şi tot în această zonă a avut loc Înălţarea Domnului". Deci numele este cât se poate de potrivit pentru o instituţie de învăţământ cu profil religios. (va urma)

Autor
29 iulie 2024 la 06:26

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 4 ore
Tentativă de înșelăciune în numele primarului
În după-amiaza de vineri, 25 aprilie ac, contul de WhatsApp al lui Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan, a...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 5 ore
Amenzi în valoare de 2.000 de lei într-o singură oră pentru parcare neregulamentară, pe Bd. M. Viteazu
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu au monitorizat opririle neregulamentare de pe Bulevardul Mihai Viteazu, în cadrul acțiunilor specifice de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 9 ore
Circulaţie închisă timp de trei ore pe valea Oltului, la începutul săptămânii viitoare
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR anunţă că luni şi marţi, (28 şi 29 aprilie)...
Actualitate
1 min de citit