La sfârșitul săptămânii trecute, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie din localitatea sibiană Cristian a găzduit Simpozionul tematic-sectorial cu titlul ”Zona montană sub aspect economic, social și tradițional”.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unor personalități în domeniu, printre care s-au numărat fostul ministru al Agriculturii din Guvernele Văcăroiu și Emil Boc, prof. univ. emerit dr. ing. dr. H.C. Valeriu Tabără, în prezent președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești” din Capitală, secretarul de stat Aurel Simion din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prof. univ. dr. CS I (n.a. cercetător științific) Radu Rey, președintele Forumului Montan din România, Doctor în Medicină Veterinară, licențiat în Medicină Veterinară, în prezent președinte al Forumului Montan și al Centrului de Dezvoltare din Vatra Dornei, directorul general al Direcției Generale Politici Agricole din cadrul MADR, Elena Tatomir, Gheorghe Lăcătușu – director Plan Sectorial din MADR, precum și prof. univ. dr. Ioan Jelev și dr. ing. Aurel Badiu, vicepreședinți ai Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești”.
Acestora li s-au alăturat alți reprezentanți ai Serviciului Cercetare din cadrul MADR, Elena Mateescu, reprezentanta Administrației Naționale de Meteorologie, reprezentanți ai Prefecturii Județului Sibiu, Consiliului Județean Sibiu, Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) Sibiu, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu, Direcției Județene pentru Agricultură Sibiu, Autorității Fitosanitare Sibiu precum și reprezentanți ai Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor (SCDCOC) Caransebeș, Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajiști Brașov și ai Secţiei de Economie Agrară şi Dezvoltare Rurală din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești” București.
Lucrări interesante prezentate de reprezentanții instituțiilor de gen și ai universităților din întreaga țară
Primirea invitaților a avut loc, joi seara, la Hanul Tulgheș din Muzeul ASTRA, începând cu ora 18:00, iar o zi mai târziu Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Montanologie de la Cristian a găzduit prezentarea lucrărilor reprezentanților institutelor de cercetare, urmate de concluziile care se desprind după acest simpozion.
Printre lucrările prezentate s-au numărat și cele ale câtorva cadre didactice ale Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, ”Managementul valorificării durabile a resurselor” – susținută de prof. univ. dr. ing. Romulus Iagăru și Rareș Iagăru, ”Studiu privind introducerea în cultură a unor specii noi: Phacelia Tanacetifolia” – conf. univ. dr. ing. Pompilica Iagăru, Rareș Iagăru, ”Încercări ale Țării Făgărașului de a transforma Oltul în râu navigabil” – prof. univ. dr. Vasile Tabără, ”Zona montană, reflectată în tradițiile și limbajul din Mărginimea Sibiului” – prof. univ. Ioana Narcisa Crețu, asist. univ. Ioana Tatiana Ciocan, sau ”Veșnicia s-a născut la sat, o radiografie a satului montan românesc” – pr. prof. dr. Pavel Aurel, precum și ale unor reprezentanți ai Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Montanologie Cristian, ”Dezvoltarea pieței locale din zona localităților Cristian, Bradu, Tilișca, Sibiu din județul Sibiu, bazată exclusiv peintegrarea lanțurilor scurte de aprovizionare cu brânzeturi” – Maximilian Drăgan, membru al Asociației Române pentru Mâncare, ”Certificatele de carbon în agricultură: provocări și oportunități” – Claudiu Șerban, ”Cercetări privind rolul gastronomiei locale în dezvoltarea economică a turismului” – Claudiu Șerban, în colaborare cu Liliana Morariu (Rusu) de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, ori ”Mobilitatea populației în comunitățile de munte – condiții, factori, cauze ale dinamicii” – Dumitru Batâr și Maria Batâr (Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” Sibiu).
Expoziții cu produse tradiționale și animale
Totodată, în incinta Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Montanologie de la Cristian au avut loc mai multe expoziții cu produse tradiționale din Mărginimea Sibiului, precum și o mini-expoziție de ovine.
”Este o tradiție la noi să organizăm astfel de manifestări științifice. Avem și expoziții atât de produse tradiționale, produse de către Institutul de Montanologie dar și din Mărginimea Sibiului, precum și o mini-expoziție de ovine, pentru că, în contextul acesta, cu pesta ovină, nu ne-am permis să aducem crescători, să prezinte animale, ci sunt animalele institutului, rasa țurcană. Ele pășunează aici, pe terenul nostru, n-au ieșit din teren și sunt expuse aici. Apoi produsele, toate produsele pe care le vedeți sunt ale institutului șiale producătorilor din zona montană”, a declarat dr. ing. Mariana Rusu, directorul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Montanologie (ICDM) Cristian.
Simpozioanele, cel puțin o dată pe an
”Astfel de simpozioane au loc cel puțin o dată pe an, ca sinteză, pentru a vedea nivelul la care au ajuns proiectele. De obicei, se prezintă rezultatele finale ale unor proiecte”, spune Valeriu Tabără.
”Este o manifestare științifică ce se repetă anual. De fiecare dată cu altă tematică, dar care abordează dezvoltarea zonei montane. Cercetări privind dezvoltarea zonei montane din punct de vedere economic, social și tradițional”, ne lămurește și directorul ICDM Cristian, Mariana Rusu.
Directorul ICDM Cristian, despre câmpurile experimentale de la Păltiniș
Despre centrul de cercetare de la Păltiniș a vorbit și directorul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Montanologie de la Cristian, dr. ing. Mariana Rusu. Aceasta a spus că fondurile pentru studiile de fezabilitate și pentrua înviința ”un centru model pentru Carpații României” au fost aprobate și speră ca, până la mijlocul anului viitor, construcția din stațiunea sibiană să fie finalizată.
”În stațiunea montană Păltiniș, la 1.457 de metri altitudine, noi deținem câmpuri experimentale și avem aprobate fondurile pentru studiile de fezabilitate pentru a înființa un centru model pentru Carpații României, un centru de cercetare și formare profesională unde vor putea participa elevii de la secțiile de profil și studenții din facultățile de profil, dar bineînțeles și cercetătorii vor putea face transferul cunoștiințelor și al rezultatelor cercetăriilor spre fermierii interesați. Dorim ca acest centru să fie un model pentru Carpații României. Proiectul de construcție este finalizat și trebuie demarat. Acuma, depinde și cum ne permite timpul, pentru că perioada de vegetație este mai scurtă la 1.457 de metri altitudine, dar să sperăm că până la mijlocul anului viitor se va finaliza această construcție”, a declarat Mariana Rusu.