Articol
În urmă cu un deceniu, deosebit de încântat de o experienţă trăită dincolo de graniţele ţării, Dan Limbăşan s-a gândit ca următoarea mică afacere spre care merită să-şi îndrepte atenţia este creşterea porcilor din rasa Mangaliţa. Impulsionat şi sprijinit de familie şi prietenii apropiaţi, care ştiau că, alături de suinele din rasa Bazna, porcii de Mangaliţa au reprezentat animalele apreciate mult timp de gospodarii din satele României, Dan nu s-a lăsat greu convins şi într-un timp relativ scurt, a devenit unul dintre principalii producători sibieni de „porci cu lână”. Apoi, alături şi de alţi colegi de breaslă din ţară, au creat programul naţional prin care se doreşte reintroducerea speciilor Bazna şi Mangaliţa (specii robuste şi sănătoase de porc) în ţara noastră, oferind gratuit purcei şi consultanţă oricărui crescător ce dorea să ajute la împlinirea acestui obiectiv.
Un an mai târziu, tânărul fermier din Racoviţa a devenit oficial şi pocesator de carne şi produse din rasa Mangaliţa, succesul acestei noi afaceri apărând aproape instantaneu, produsele cumpărate mai întâi de membrii familiei, vecini sau prieteni, fiind repede adoptate şi de alţi cumpărători, calitatea, gustul deosebit, simplitatea procesării şi faptul că sunt mult mai sănătoade ca alte produse preparate din porc, reprezentând factorii categorici ce au condus la aces succes. Aşa s-a născut „Mangaliţa de la Racoviţa” , o marcă apreciată şi cunoscută acum în toată ţara dar şi peste hotare, produsele comercializate sub această etichetă fiind căutate de tot mai mulţi consumatori.
De trei ani, „Mangaliţa de la Racoviţa” este şi numele unui festival gastronomic găzduit de frumoasa zonă turistică Valea Moaşei, din Sebeşu de Sus, manifestarea fiind un fel de cadou oferit de Dan Limbăşan, cu mult drag şi pasiune, comunităţii unde s-a născut şi a trăit în permanenţă, oamenilor de pe aceste meleaguri. În fiecare an, la câteva zile distanţă de Praznicul „Adormirii Maicii Domnului”, „Mangaliţa de la Racoviţa” îşi aşteaptă prietenii şi fanii la o mare petrecere, unde mâncarea cu gust ales se alătură muzicii de calitate şi atmosferei frumoase. Două zile (sâmbăta şi duminica), terenul de fotbal din Valea Moaşei devine „cartierul general” pentru marca „Mangaliţa de la Racoviţa”, un loc unde creatorii şi reprezentanţii acestui brand cunoscut îi întâlnesc clienţii, partenerii şi prietenii, iar împreună „pun” de-o mare petrecere. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, festivalul gastronomic animând, într-un mod deosebit de frumos, ultimul sfârşit de săptămână de pe Valea Moaşei.
Încălzirea s-a consumat sâmbătă, 20 august, programul muzical de calitate, discoteca în aer liber (pusă la cale de DJ Raul) , focul de tabără şi minunatul foc de artificii, contribuind, din plin, la un debut de bun augur al festivalului. Bineînţeles că nu au lipsit tonetele cu mâncare, bere proaspătă şi băuturi răcoritoare, micii de Mangaliţa de la Racoviţa, cârnaţii pe grătar, bulzul ardelenesc, legumele gratinate gătite pe plită ori berea Augusta, fabricată la Avrig, fiind vedetele culinare ale serii.
Duminică, înainte de orele amiezii, plitele şi grătarele erau deja încinse, iar berea era pusă la rece, în aşteptarea primilor clienţi. Pe la ora 13, a început maratonul folcloric inclus în cadrul festivalului, vizitatorii din întreaga ţară, dar şi mulţi oaspeţi din străinătate, savurând din plin o masă copioasă şi un spectacol susţinut de solişti vocali, instrumentişti şi grupări folclorice din mai multe localităţi ale judeţului. Pe scena festivalului au urcat, pentru numere artistice deosebite, Camelia Stoiţă, Traian Stoiţă, Grupul Folcloric Doruri Sibiene (coordonator Izabela Tomiţă Popescu), Anastasia Popescu, Gabriel Popescu (vioară), Petrică Viţelar (orgă), Nicuşor Simtion (saxofon), Anca Mărginean, Maria Farcaş, George Farcaş, Victoria Meiţescu, Ionela Răspop, Daniela Carmen Popa, Ansamblul Folcloric “Doruleţ” Racoviţa (coordonatorCorina Grecu), Grupul de Dansatori Seniori din Racoviţa (coordonatori Cornelia şi Ioan Răulea) işi Formaţia Suru (Ionuţ Călin, Sorin Boşcă, Adrian Durdun).
Festivalul Gastronomic “Mangaliţa de la Racoviţa” a fost organizat de “Mangaliţa de la Racoviţa – pentru dependenţii de Bun Gust!”, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local al comunei Racoviţa.
(Vom reveni cu amănunte şi mai multe fotografii, într-o ediţie viitoare a cotidianului.)