DSVSA Sibiu explică situația protestatarului de luni: doctorul Bratu nu și-a dus la îndeplinire obligațiile legale din contract

DSVSA Sibiu a trimis un răspuns, la solicitarea redacției Tribuna privind situația medicului veterinar Ilie Bratu care a desfășurat, luni dimineața, un protest în fața sediului instituției. Acesta a acuzat conducerea DSVSA Sibiu că i-a reziliat iliegal un contract de concesiune, în 2020. De cealaltă parte, reprezentanții DSVSA Sibiu susțin că rezilierea s-a făcut cu îndeplinirea tuturor prevederilor legale, explicând totodată cum s-a ajuns la acest moment. Redăm în contimuare răspunsul integral transmis de conducerea DSVSA Sibiu: ”Referitor la solicitatea dumneavoastră, comunicată pe adresa de email a DSVSA Sibiu comunicăm următoarele precizări:

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Domnul dr. Bratu llie nu a transmis conducerii DSVSA Sibiu motivul în fapt şi drept al protestului din faţa instituţiei precum şi al acuzaţiilor nefondate, calomnioase şi neîntemeiate, presupunem acesta ar putea avea legatură cu rezilierea, legală, a contractului de concesiune, din anul 2020.

Contractul de concesiune a fost reziliat prin Notificarea/Decizia de reziliere nr. 42722/13.10.2020, emisă de DSVSA Sibiu în reprezentarea ANSVSA, în temeiul art. 9 lit. c din contract, prin reziliere, datorită nerespectarii obligaţiilor contractuale de către societatea al cărei representant legal este domnul dr. Bratu llie.

Anterior emiterii deciziei, DSVSA Sibiu a obţinut acordul ANSVSA.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Dr. Bratu llie a solicitat, instanţelor judecatoreşti anularea deciziei de reziliere, instanţa de fond a respins acţiunea în cauză. 

Art. 9 alin. 1 lit. c din contract stabileşte ca prezentul contract de concesiune încetează în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către concesionar, prin reziliere, cu plata unei despăgubiri în sarcina concesionarului. La baza deciziei de reziliere au stat, printre altele şi:

Adresa ANSVSA nr. 7850/21.07.2020 privind raportul echipei de control din cadrul ANSVSA nr. 1173/13.07.2020, înregistrate la DSVSA Sibiu sub nr. 38385/21.07.2020. Raportul de audit realizat de auditorii publici interni din cadrul DSVSA Sibiu, nr. 80/18.08.2020, înregistrat la OSVSA Sibiu sub nr. 39539/18.08.2020 

Raportul de control al echipei de inspectori din cadrul DSVSA Sibiu, înregistrat sub nr.  39707/21.08.2020

Nota de fundamentare a fost întocmită de domnul director executiv adj. Dr. Flavius Flucuş şi Şef Serviciu Control Oficial, Sănătate şi Bunăstarea Animalelor (SCOSBA) și  înregistrata sub nr. 42474/08.10.2020/05.08.2020. 

Raportat la acest aspect, putem învedera şi referatul, înregistrat la DSVSA Sibiu sub nr. 7172/09.08.2010, întocmit de inspectori din cadrul Serviului de lnspecţie şi Control, DSVSA Sibiu, care datorită constatărilor efectuate la societatea comercială, concesionara a domnului dr. Bratu llie, au propus ca măsuri atat respingerea deconturilor depuse de acesta cu nerespectarea Ordinului ANSVSA nr. 20/2010, cat și discutarea, la nivelul conducerii a oportunitatii rezilierii contractului de concesiune. Prin adresa înregistrată la DSVSA Sibiu sub nr. 2309/11.02.2022, întocmită de şef Birou Catagrafie, Autorizare, Înregistrare şi Evidenţă lnformatizată, acesta a precizat faptul că societatea domnului dr. Bratu llie, în calitate de concesionară a activităţiilor sanitar veterinare, pe raza CSVA Saliște, jud. Sibiu, nu a efectuat Campania de inspectii în exploataţii pentru anul 2019 şi nu a depus dosar de decont la registratura DSVSA Sibiu, pentru Campania de inspectii în exploataţii pentru anul 2019, fapt care demonstreză ca acesta nu a realizat actiunea în cauză.

Conform dispozitiilor prevazute de art 7 din HG nr. 1156/2013, actiunile sanitar  veterinare cuprinse in program, destinate exploataţiilor nonprofesionale, sunt realizate de catre medicii veterinari de libera practica titulari ai contractelor de servicii sau ai contractelor de concesiune, incheiate cu directiile sanitar-veterinare și pentru siguranta alimentelor judeţene.

Obiectivele realizării acestor acţiuni sunt supravegherea şi controlul bolilor animalelor domestice şi sălbatice, stabilirea statusului de sănătate a animalelor domestice şi sălbatice, a corelaţiei dintre bolile animalelor şi transmiterea acestora la om, precum şi asigurarea condiţiilor de igienă a produselor de origine animală provenite de la acestea şi a produselor de origine nonanimală destinate consumului uman, asigurarea sanătăţii publice şi protejarea intereselor consumatorilor.

Această neconformitate atrage dupa sine, imposibilitatea gestionarii corespunzatoare a acţiunilor sanitar veterinare de interes strategic, fapt ce determină necorelarea între situaţia reală a efectivelor din teren, cea din BND şi estimarea efectuării programelor de supraveghere și profilaxia bolilor. 

a cum rezultă  şi din adresa înregistrată la DSVSA Sibiu sub nr. 2309/11.02.2022, întocmită de  şef Birou Catagrafie, Autorizare, Înregistrare  şi Evidenţă lnformatizată, societatea concesionară a domnului dr. Bratu llie, în anul 2018 a depus doar trei dosare de decont, pentru acţiunile de identificare şi înregistrare a animalelor, (din 12), în anul 2019 a depus doar trei dosare de decant, pentru acţiunile de identificare şi înregistrare a animalelor, (din 12), iar în anul 2020 a depus noua dosare (din 12), contrar obligaţiilor contractuale şi a Ordinului nr. 106/2015, fapt ce a determinat necorelarea între situaţia reală a efectivelor din teren şi cea din Baza Naţională de Date, precum şi gestionarea stării de sănătate a animalelor.

Acţiunea sanitar veterinară de tuberculinare a bovinelor, prelevare de probe de sânge în direcţia Brucelozei, LEB şi vaccinare anticarbunoasa, nu au fost efectuate, la bovinele deţinute de catre un proprietar, din oraşul Sălişte (aproximativ 150 capete), laptele produs de către acesta fiind, în cursul anilor 2018 şi 2019, destinat comercializării prin intermediul automatelor de vânzare lapte. 

Urmare a neexecutării acţiunilor în cauză s-a dispus suspendarea activităţii pentru dozatoarele de lapte, existente în mun. Sibiu.

De asemenea, în cele doua exploataţii, nu au fost efectuate acţiuni de identificare şi înregistrare animale la specia bovina şi suina, înca din semestrul II al anului 2018, nici inspecţia în exploataţia de animale, conform procedurii specifice şi actualizarea, în BND, a efectivelor de animale, campania 2018 şi 2019, în acest fel punând în pericol, atat sănătatea animalelor dar şi nătatea populaţiei. În acest sens, după constatările efectuate, reprezentanţii DSVSA SIBIU au efectuat demersuri repetate, în vederea deblocării situaţiei create.

Astfel, de la nivel instituţional, DSVSA SIBIU a emis, în mod repetat, către SC BRAT VETCOM SRL, representant legal dr. Bratu llie, o serie de adrese şi notificări, care aveau ca subiect efectuarea acţiunilor sanitare veterinare anterior menţionate, cu termene rezonabil stabilite, precum şi cu efectuarea de raportări în acest sens la finalul acţiunii. Aceste demersuri nu au avut nici un rezultat pozitiv.

lnspectorii DSVSA SIBIU au înregistrat un refuz categoric şi permanent din partea reprezentantului legal al SC BRAT VETCOM SRL, dr. Bratu llie, de a duce la îndeplinire obligaţiile legale, stabilite prin contractul de concesiune, privind efectuarea acţiunilor sanitare veterinare obligatorii la exploataţiile anterior menţionate.

Faptele imputate acestuia au fast constatate şi evidenţiate în actele de control şi adresele întocmite de subscrisa şi comunicate acestuia, precum şi procesele verbale de contravenţie din 2019-2020, înscrisuri care fac dovada deplină a faptelor descrise, atâta timp cât nu au fost anulate/desfiinţate prin hotărâri judecatoreşti definitive, deşi au fost contestate.

Având în vedere că rezilierea unui contract intervine atunci când una din parţi nu și-a executat obligaţiile ce-i revin, instituţia noastră, cu acordul ANSVSA, a dispus în consecinţa, rezilierea constituind o sancţiune legală, intemeiata şi obligatorie ţinând cont de faptul că neexecutarea obligaţiilor prevazute în contractul de concesiune pot avea repercusiuni grave asupra sănătăţii publice.

Se poate reţine astfel, ca fiind dovedită neîndeplinirea culpabilă de catre domnul dr. Bratu llie, a obligaţiilor contractuale constand în efectuarea acţiunilor obligatorii cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animate la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi indiferenţa faţă de redresarea situaţiei, atat timp cât reclamanta nu a executat în mod corespunzător acţiunile sanitar veterinare de tuberculinare a bovinelor şi vaccinare anticarbunoasain anul 2019, actiuni de identificare şi înregistrare a animalelor la specia bovina şi suina.

Prin Legea nr. 236/11.12.2019 pentru modificarea şi completarea art. 15 din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi pentru modificarea unor acte normative la art. IV şi V dispune:

Art. IV – (1) Beneficiarii contractelor de concesiune  şi/sau de prestări servicii încheiate anterior datei intrării în vigoare a prezentei legi pentru realizarea activităţilor prevăzute la alin. (2) al art. 15 din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, primesc lunar, pentru fiecare contract, suma de 10.000 lei din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, până la finalizarea acestora.

Plata sumei de 10.000 lei NU se face oricum şi în orice conditii, ci doar cu respectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1) – art. 8 din Capitolul II ,,Decontarea activităţilor sanitar-veterinare publice" din ANEXA la O.U.G. nr. 117/22.07.2020 (Anexa nr. 21 din O.G. nr. 42/2004) "Prevederi specifice de aplicare a art. 15 din ordonanţă", care presupune:

existenţa unui contract de concesiune/contract de servicii;

existenta unul act adiţional la contract de concesiune/contract de servicii încheiat potrivit O.U.G nr. 117/2020

prestarea serviciilor prevazute în actul adiţional la contractul de concesiune/contract de servicii încheiat potrivit O.U.G nr. 117/2020;

depunerea decontului şi a documentelor justificative;

Raportat la cele de mai sus dr. Bratu llie, a refuzat semnarea actului adiţional, la data de 01.09.2020, fiind singurul medic concesionar, de pe raza jud. Sibiu care a refuzat în mod nejustificat a efectua acţiunile sanitar veterinare prevazute in OUG nr. 117/2020.

Dispozitiile alt. 15 din OG 42/2004 şi ale art. IV din Legea 236/2019, trebuie interpretate în sensul că drepturile nu pot fi acordate automat, fără a se face dovada serviciile au fost prestate, împrejurarea în cauză neputand fi prezumată, fiind necesară producerea de probe certe referitoare la munca desfăşurată probe care în cauză nu s-au produs. Actul adiţional constituie condiţia esenţială pentru ca prevederile art. 15 din OG nr. 42/2004 să fie aplicabile. Art.8 alin.(7) din Anexa la OUG nr. 117/2020 prevede obligativitatea încheierii unui act adiţional, încheierea actului adiţional având caracter imperativ.

Caracterul imperativ al încheierii actului adiţional rezultă şi din Ordinul Preşedintelui ANSVSA nr. 148/28.08.2020, ordin prin care s-a aprobat modelul actului adiţional. Nu este lăsată la aprecierea părţilor necesitatea încheierii actului adiţional. Acest lucru este obligatoriu atat pentru părţile contractului cât şi faţă de toate organele, instituţiile, persoane juridice/fizice.

Având în vedere legiuitorul a impus în mod imperativ necesitatea încheierii actului adiţional, rezultă părţile nu au competenţa aprecierii asupra oportunităţii încheierii actului adiţional. Părţile trebuie respecte prevederile OUG nr. 117/2020 şi încheie actul adiţional în scopul asigurării temeiului legal al prestării serviciilor noi, adiţionale, respectiv a achitării sumei de 10000 de lei, reprezentând contravaloarea acestora. Dat fiind caracterul imperativ al încheierii actului adiţional rezultă că, actul adiţional constituie condiţia prestării acelor servicii sanitar veterinare, care au fost stabilite prin OUG nr. 117/2020 în plus faţă de cele asumate iniţial prin contract, activităţi, care îndreptăţesc medicul veterinar la suma de 10000 de lei. De asemenea, actul adiţional constituie condiţia asumării achitării sumei de 10000 de lei de către DSVSA Sibiu. 

Drept urmare contractul de concesiune nu se mai putea legal derula fără încheierea actului adiţional invocat mai sus”.

 CONDUCEREA DSVSA SIBIU.

 

20 decembrie 2023 la 13:18

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 4 ore
Tentativă de înșelăciune în numele primarului
În după-amiaza de vineri, 25 aprilie ac, contul de WhatsApp al lui Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan, a...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 4 ore
Amenzi în valoare de 2.000 de lei într-o singură oră pentru parcare neregulamentară, pe Bd. M. Viteazu
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu au monitorizat opririle neregulamentare de pe Bulevardul Mihai Viteazu, în cadrul acțiunilor specifice de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 8 ore
Circulaţie închisă timp de trei ore pe valea Oltului, la începutul săptămânii viitoare
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR anunţă că luni şi marţi, (28 şi 29 aprilie)...
Actualitate
1 min de citit