Două firme din Cisnădie aduc acuzații grave Primăriei, reclamând faptul că le-au fost stabilite impozite mai mari decât ar datora în realitate la bugetul local. Reprezentanții celor două societăți au formulat contestații împotriva Deciziilor de impunere pentru anul 2023 emise de Primăria Orașului Cisnădie – Serviciul Impozite și Taxe Locale, solicitând anularea parțială a actului administrativ fiscal. În documentele transmise Primăriei Cisnădie se arată că există o diferență de câteva zeci de mii de lei între impozitul stabilit de instituția edilitară și cel datorat în realitate de cele două societăți. Mai mult, aceiași reprezentanți susțin că există un precedent în calcularea greșită a impozitelor, astfel că în 2021 una dintre societăți a contestat decizia de impozitare, obținând câștig de cauză în instanță, iar Primăria Cisnădie a fost obligată să recalculeze dările ce fuseseră greșit stabilite. Cu toate acestea, spun reprezentanții societății, modul de calcul greșit a continuat. În prezent, cele două contestații au fost respinse de Primăria Cisnădie, iar reprezentanții firmelor spun că nu vor să lase lucrurile așa, urmând să-și caute dreptatea în instanță.
Ce reclamă cele două firme
Potrivit contestației formulate, „Decizia de impunere stabilește, aferent anului 2023, suma de 126.137 lei ca reprezentând impozitul pe clădirile nerezidențiale deținute de persoana juridică Horticola Internațional Seviș S.R.L., defalcata astfel : Fabrica de lapte cu valoare de impozitare de 2.003157 lei – impozit 34.114 lei; Sector zootehnic cu valoare de impozitare de 5.403.595 lei – impozit 92.023 lei. (emitentul actului atacat aplică o cota de impozitare de aproximativ 1,7% – cotă nereglementată de normele fiscale). Apreciem ca modalitatea prin care a fost stabilit acest impozit și cuantumul stabilit prin decizia de impunere sunt greșite”. Astfel, în același act, contestatarii explică unde au greșit reprezentanții instituției edilitare: „În conformitate cu dispozițiile art. 460 Cod fiscal impozitul pe clădirile nerezidențiale deținute de persoane juridice se calculează prin :-aplicarea unei cote cuprinse între 0,2% și 1,3% asupra valorii de impozitare; -aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii de impozitare, în funcție de utilizarea pentru activități în domeniul agricol sau în alte domenii”
Diferență de minim 30.000 lei
Calculele contestatarilor deciziei de impunere arată că și în cazul nei impozitări la valoarea maximă rezultă o diferență de 30.000 de lei: „Observăm că, aplicând chiar cota maximă de impozitare de 1,3% asupra valorii de impozitare, valoarea rezultată este mai mică decât cea stabilită prin decizia de impunere: valoarea de impozitare însumată a Fabricii de lapte și a Sectorului zootehnic este de 7.406.752 lei. Daca aplicăm acestei sume cota de impozitare de 1,3% obținem un impozit în valoare de 96.287 lei și nu 126.137 lei cum se stabilește prin actul atacat. În același fel, calculul impozitului pe clădiri, atunci când clădirile sunt utilizate pentru activități în domeniul agricol, se realizează aplicând cota de 0,4% asupra valorii de impozitare. Având în vedere aceeași valoare de impozitare de 7.406.752 lei asupra căreia se aplica o cota de 0,4%, se evidențiază o obligație de plată de 29.627 lei” se arată în contestație.
Altă firmă, aceleași nemulțumiri
Cea de-a doua firmă care contestă valoarea de impozitare stabilită de Primăria Cisnădie invocă aceleași greșeli de calcul: „În privința valorii impozitului pe clădirile deținute de către subscrisa, „Fabrica de nutrețuri concentrate, Adăpost 200 capete, Boxe viței” și „Filtru sanitar”, evidențiază o sumă eronată. Decizia de impunere stabilește, aferent anului 2023, suma de 22.592 lei ca reprezentând impozitul pe clădirile nerezidențiale deținute de persoana juridica Onix S.R.L., defalcată astfel : Fabrica de nutrețuri concentrate de lapte cu valoare de impozitare de 132.085 lei – impozit 793 lei; Adăpost 200 capete cu valoare de impozitare de 2.908.468 lei – impozit 17.451 lei, Boxe viței cu valoare de impozitare de 89.107 lei – impozit 535 lei, Filtru sanitar cu valoare de impozitare de 223.907 lei – impozit 3.813 lei (emitentul actului atacat aplica cote de impozitare nereglementate de normele fiscale). În aceeași contestație se arată: „calculul impozitului pe clădiri, atunci când clădirile sunt utilizate pentru activități în domeniul agricol, se realizează aplicând cota de 0,4% asupra valorii de impozitare. Având în vedere aceeași valoare de impozitare de 3.353.567 lei asupra căreia se aplica o cota de 0,4%, se evidențiază o obligație de plata de 13.414 lei”. Din calculele făcute de cei de la Onix, rezultă că diferența de impozit ar fi de aproximativ 40% din suma impusă de Primărie.
Trimitere la Legea fiscală
Contestatarii explică amănunțit în textul actului depus la Primăria Cisnădie prevederile legale de care instituția edilitară ar fi trebuit să țină cont. „Din perspectiva obligativității, pentru emitentul deciziei de impunere, de a aplica cota de 0,4%, subliniem ca norma conținută de alin. 3 al art. 460 Cod fiscal este imperativă. Astfel, în situația în care clădirile nerezidențiale deținute de o persoana juridica sunt utilizate pentru activități în domeniul agricol, cota de 0,4% este obligatoriu a fi aplicată, legiuitorul neoferind autorității fiscale dreptul de a opta între această cotă fixă și intervalul 0,2%-1,3%. Din punct de vedere al semnificației expresiei activități în domeniul agricol arătam ca activitățile de zootehnie și procesare lapte, desfășurate în clădirile societății, se circumscriu înțelesului de activități agricole. De altfel, art. 103 Cod fiscal subsumează noțiunii de activități agricole : cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantațiilor, creșterea și exploatarea animalelor etc. În sens negativ, subliniem ca înțelesul fiscal al noțiunii de activități din domeniul agricol atribuit de pct. 41 al Normelor de aplicare a art. 460, alin. 3 Cod fiscal nu poate fi reținut spre aplicare întrucât realizează o restrângere nepermisă a ipotezei reglementate de norma cuprinsă în legea fiscală. Astfel, prin normele de aplicare a unei reglementări legale nu se pot realiza restrângeri ale drepturilor stabilite prin norma legală principală. Legea nr. 24/2000, stabilind ierarhia actelor normative, statuează ca actele normative date în executarea legilor se emit în limitele și subsumat legii, neputând produce modificări. În acest context norma de aplicare a codului fiscal nu poate modifica codul fiscal și nu poate conduce la restrângerea unor drepturi stabilite. Mai mult, posibilitatea de a stabili prin HCL o cota adițională, suplimentară, în interpretarea eronata a art. 489 Cod fiscal este negată de chiar norma specială în această materie respectiv cuprinsul art. 460, alin. 3 Cod fiscal care este o prevedere imperativă și de strictă interpretare” se arată în același document.
Cum explică Primăria respingerea ambelor contestații
Reprezentanții Primăriei Cisnădie au formulat un răspuns în cazul ambelor contestații, respingând cererile transmise de cele două societăți. Potrivit documentelor solicitate de Tribuna, aceștia au menționat că: „Din actele şi documentele depuse de societate în dovedirea faptului că cele două clădiri sunt exclusiv folosite pentru activităţi agricole din grupa cod CAEN 011 – 016 nu reiese acest lucru. În documentația ce face parte integrantă din adresa înregistrată sub nr. 3963/21.02.2023 rezultă că la sediul secundar al societății din orașul Cisnădie, str. Sibiului nr. 48, jud. Sibiu, se desfășoară și activități care nu fac parte din grupa CAEN 011- 016 respectiv activități cu cod CAEN: 4633 – Comerț cu ridicata al produselor lactate, ouălor, uleiurilor și grăsimilor comestibile, 4623 – Comerț cu ridicata al animalelor vii; 1091 – Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă; 1051 – Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor. În baza celor menţionate mai sus şi a HCL 91/2022 s-a procedat la calcularea impozitului pentru cele două clădiri în conformitate cu art. 460 alin. 2 din Codul fiscal (2) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2% -1,3%, inclusiv, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota adiţională a fost aplicată având în vedere dispoziţiile art. 489 alin. 1 din Legea 227/2015, conform căruia se pot aplica”.