În cursul zilei de luni, Instituția Prefectului – Județul Sibiu a trimis o informare de presă referitoare la emiterea Ordinului Prefectului Județului Sibiu nr. 111/17.03.2025, prin care s-a constatat încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului primarului comunei Cârța, județul Sibiu, domnul Daniel Cândulețiu.
Informarea Instituției Prefectului – Județul Sibiu
Redăm mai jos conținutul documentului primit de la Instituția Prefectului:
„Raportat la dispozițiile art. 160 alin. (1) lit. b) și alin. (7) din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, ordinul are la bază referatul secretarului general al comunei Cârța nr. 2350/12.03.2025 înregistrat la Instituția Prefectului – Județul Sibiu sub nr. 4979/13.03.2025, precum și actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului, respectiv:
– Raportul de evaluare al Agenției Naționale de Integritate – Inspecția de Integritate nr. 28256/G/II/24.07.2023, înregistrat la Instituția Prefectului – Județul Sibiu sub nr. 15557/03.08.2023;
– Sentința civilă nr. 156/2024, pronunțată la data de 04.06.2024, în dosarul nr. 1899/85/2023, de către Curtea de Apel Alba-Iulia – Secția de contencios administrativ și fiscal, prin care instanța a respins, ca nefondată, acțiunea formulată de reclamantul Cândulețiu Daniel, având ca obiect anularea Raportului de evaluare nr. 28256/G/II/24.07.2023;
– Certificatul eliberat de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul nr. 1899/85/2023, care atestă că prin Decizia nr. 426/30.01.2025, definitivă, se respinge recursul formulat de reclamantul Cândulețu Daniel împotriva sentinței nr. 156 din 4 iunie 2024 a Curții de Apel Alba-Iulia, ca tardiv formulat.”
Câteva repere…
În Raportul de evaluare nr. 28.256/II/24.07.2023 al Agenției Naționale de Integitate (ANI) se menționează, referitor la primarul Daniel Cândulețiu: „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 octombrie 2020 – 02 noiembrie 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică, încălcând astfel prevederile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003”.
Într-o primă fază, primarul din Cârța a cerut instanțelor de judecată anularea raportului de evaluare realizat de ANI și a solicitat sesizarea Curții Constituționale a României cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 87 alin. 1 litera g din Legea nr. 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.
Cererea de anulare a raportului de evaluare al ANI a fost respinsă ca nefondată de Curtea de Apel Alba Iulia, iar la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, Înalta Curte de Casație și Justiție atesta ca definitivă hotărârea de respingere a acțiunii de anulare a raportului de evaluare al ANI.
Reținuți în a oferi informații
Cotidianul Tribuna a încercat, încă din data de 4 martie, să afle detalii referitoare la situația primarului din Cârța, dar, din păcate, redactorii ce s-au ocupat de acest subiect s-au lovit de o reținere a autorităților în a oferi detalii.
Am încercat să-l contactăm telefonic pe primar, dar nu ni s-a răspuns la apeluri, iar mesajul transmis prin intermediul aplicației WhatsApp a rămas, de asemenea fără niciun răspuns. În aceeași zi, secretarul general al comunei Cârța, Anca Mihaela Stoica, ne-a comunicat că Primăria comunei Cârța nu a primit niciun document oficial în baza căruia să poată fi demarate procedurile pentru suspendarea din funcție a primarului.
Pe de altă parte, nici la solicitarea scrisă transmisă în 4 martie, prin email, Agenției Naționale de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 544 privind liberul acces la informații de interes public, prin care solicitam mai multe informații generale referitoare la procedurile pe care instituția trebuie să le întreprindă în urma constatării și comunicării deciziilor referitoare la incidente de integritate în cazul persoanelor aleși locali (primari), atribuțiile legale ale instituției după sesizarea organelor de urmărire penală referitor la un caz pentru care s-a constatat incidentul de integritate, punerea în aplicare a deciziilor ANI referitoare la o situație de incompatibilitate (în cazul unui ales local – primar) etc., nu am primit răspuns . De asemenea, am solicitat ANI și informațiile specifice pe care ni le poate transmite în legătură cu primarul comunei Cârța, județul Sibiu, Daniel Cândulețiu, pentru care s-a considerat existența unei stări de incompatibilitate, comunicată la data de 24 iulie 2023…
Pentru aceste solicitări am primit, din partea instituției, confirmare de primire și număr de înregistrare.
Nu mai poate ocupa o funcție de demnitate publică cel puțin trei ani…
Conform informațiilor publicate pe pagina de internet a ANI, www.integritate.eu, „Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
În luna iunie a anului 2024, Daniel Cândulețiu a fost ales, pentru a doua oară consecutiv, în funcția de primar al comunei Cârța.
D.F.