Cu trotineta prin Sibiu. Închiriată sau personală? Asta-i întrebarea!

În condițiile în care Sibiul devine un oraș unde traficul pune răbdarea celor mai mulți participanți la grea încercare, mijloacele alternative de transport devin o opțiune pentru tot mai mulți locuitori. Tortinetele electrice sunt varianta aleasă în special de tineri, iar pentru că principalele artere sunt foarte aglomerate, trotinetiștii își stabilesc traseul pe străduțe lăturalnice, mai puțin aglomerate. Tortineta se dovedește încă un mijloc de transport ieftin, în comparație cu taxiul, dar mai scump decât autobuzul. În plus, de multe ori deplasarea cu acest mijloc de transport poate fi periculoasă dacă nu sunt respectate regulile minime de circulație. Teoretic, folosirea trotinetelor închiriate e o alegere ieftină și la îndemâna oricui deține un card, însă un calcul simplu ne arată că, cu banii plătiți în câteva luni de utilizare îți poți cumpăra propria trotinetă. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În acest moment, călătoria cu autobuzul e cea mai ieftină și mai sigură metodă de deplasare în afara mijloacelor personale, însă folosirea trotinetei te ajută să ajungi în locuri în care mijlocul de transport în comun nu are acces. 

23 de lei/zi pentru o trotinetă electrică

Marian este un utilizator zilnic de trotinetă electrică. ”Mă duc la serviciu și mă întorc cu trotineta, dacă mai am de ajuns undeva folosesc tot trotineta. De obicei îmi stabilesc traseul în așa fel încât să parcurg distanța în cel mai scurt timp, pentru că în felul ăsta economisesc bani. M-am gândit să îmi cumpăr una, dar locuiesc la bloc, am un spațui destul de mic și nu am unde să o depozitez. Plătesc zilnic cam 20-23 de lei pentru închirierea trotinetei, în funcție de unde am de mers și de trafic. Ies mai ieftin decât dacă aș merge cu taxiul. Înainte foloseam autobuzul, dar îmi și place să merg cu trotineta”, explică tânărul. Dacă socotim utilizarea în doar 5 zile dintr-o săptămână, la un preț mediu de 23 de lei, obținem un cost lunar 460 lei. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Trotinetă închiriată sau personală?

Ionela are de parcurs de acasă până la serviciu 3 km și în trecut închiria trotineta atât la dus cât și la întors. După câteva calcule a ajuns la concluzia că e mai avantajos să își cumpere propria trotinetă. ”Plăteam în medie cam 18-20 de lei/zi, în funcție de traseul ales. Mi-am făcut un calcul și am ajuns la concluzia că e mai avantajos să îmi cumpăr propria trotinetă. O pot folosi oricând, oricât, fără să mă grăbesc pentru a plăti mai puțin. Am cumpărat ceva de nivel mediu, cu 2000 de lei. Aș fi plătit acești bani în 5 luni de utilizare a trotinetei închiriate și mi se pare că am făcut o alegere bună”, ne explică sibianca. 

Între 1600 și 4300 de lei  

Într-adevăr, achiziționarea unei trotinete electrice poate fi o investiție ce se amortizează în scurt timp. Fără îndoială, dacă parcurgi distanțe lungi pentru care ai plăti mai mult, e mai avantajos să îți cumperi propriul mijloc de transport de acest fel. O căutare prin magazinele virtuale sau cele fizice ne oferă o varietate de modele ce pornesc de la 1600 lei și se opresc la 4300 lei. Diferența de preț e dată de baterie, autonomie, dotări, performanțe și nu în ultimul rând de numele producătorului. Pentru cele mai ieftine trotinete producătorul promite o autonomie de 30 km și o viteză maximă de 30km/h. Odată cu majorarea prețului crește și autonomia, apar dotările electronice, inclusiv deblocarea trotinetei cu un jeton prevăzut cu un cip. Calculele arată că la o utilizare zilnică a trotinetei închiriate în schimbul a 20 de lei, suma cheltuită lunar este de minim 400 de lei. Cu banii plătiți timp de 4 luni pentru închirierea trotinetei utilizatorul își poate cumpăra propriul mijloc de transport, nou-nouț. Cei care doresc să reducă investiția pot achiziționa și trotinete second-hand la prețuri mai mici, doar că vânzătorul nu va oferi întotdeauna certificat de garanție. Cei ce apelează la site-urile ce promovează anunțuri de vânzare a trotinetelor second-hand spun că avantajul e acela că poți cumpăra la un preț avantajos un model mai bun, cu 40-50% mai ieftin decât în magazin.    

Autor
05 iulie 2023 la 11:23

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 2 ore
Tentativă de înșelăciune în numele primarului
În după-amiaza de vineri, 25 aprilie ac, contul de WhatsApp al lui Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan, a...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 2 ore
Amenzi în valoare de 2.000 de lei într-o singură oră pentru parcare neregulamentară, pe Bd. M. Viteazu
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu au monitorizat opririle neregulamentare de pe Bulevardul Mihai Viteazu, în cadrul acțiunilor specifice de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 7 ore
Circulaţie închisă timp de trei ore pe valea Oltului, la începutul săptămânii viitoare
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR anunţă că luni şi marţi, (28 şi 29 aprilie)...
Actualitate
1 min de citit