Din localitățile din Mărginime, gătiți de sărbătoare și îmbrăcați în frumosul port popular românesc, sute de tineri, fete și băieți din cetele de juni s-au reunit miercuri, în a patra zi de Crăciun, la Săliște pentru a duce mai departe una dintre cele mai bine păstrate tradiții din zona Sibiului, „Întâlnirea Cetelor de Juni din Mărginime”.
Din Săliște, din Galeşul de Argeş, din Vaideeni, Jina, Orlat, Tilișca, Gura Râului, Tălmăcel , Sadu, Râul Sadului, Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, tineri îmbrăcați în portul popular specific fiecărei zone au cântat, au făcut urări și au jucat în Piața Junilor din localitate.
Evenimentul a atras, ca de obicei, un număr mare de oaspeți și turiști dornici să se bucure de farmecul și frumusețea obiceiurilor din Mărginimea Sibiului, căci junii au revenit în Capitala Mărginimii după doi ani de pauză din cauza pandemiei.
„Să transmitem și iubirea pentru neamul românesc”
După parada Junilor, la ceremonia care a avut loc pe scena amenajată în principala piață a orașului, judele din Săliște, Adrian Damaschin, i-a întâmpinat pe oaspeți cu un cuvânt de bun-venit.
„Ca în fiecare an, la final de decembrie, Săliștea este gazda Întâlnirii cetelor de juni din Mărginimea Sibiului. Aici, în Piața Junilor, trăim din nou bucuria de a împărtăși cu semenii noștri minunatele noastre obiceiuri și tradiții. Căci cetele de juni ne vor încânta cu jocul, cântecul și portul popular din Mărginime. Iar aceasta este dovada cea mai importantă că valorile noastre culturale strămoșești sunt cu sfințenie respectate, ele constituind o zestre prețioasă, pe care ne dorim să o transmitem urmașilor. Iar odată cu această zestre, să transmitem și iubirea pentru neamul românesc. Pentru că, așa cum spunea la un moment dat părintele Iustin Pârvu, „Neamul este mama mea, tatăl meu, fratele meu, sora mea, vecinul meu, satul meu, comuna mea și județul meu, și tot cel ce vorbește aceeași limbă, are aceeași credință și aceleași idealuri”. Acestea sunt lucrurile pe care se străduiesc să ni le amintească cetele de juni în fiecare an, aici, la Săliște, și ne înclinăm pentru acest lucru!”, a spus judele din Săliște.
„Jucăm împreună, în tradiția strămoșească, iar acest lucru ne apropie”
Oaspeții au fost salutați și de primarul orașului Săliște, Horațiu-Dumitru Răcuciu, care le-a vorbit tutor celor prezenți despre însemnătatea acestui moment.
„Mă bucur că ne aflăm astăzi în număr mare la mult așteptata Întâlnire a Cetelor de Juni din Mărginime. Tradițional, între Crăciun și Anul Nou, venim aici cu toții pentru a arăta frumusețea portului popular din diferite zone ale Mărginimii, pentru a face urări, pentru a cânta, pentru a juca și pentru a ne bucura împreună. Nu au fost vremuri ușoare, cele cărora a trebuit să le facem față în ultimii doi ani. Dar, poate tocmai forța tradițiilor noastre ne-a ajutat să trecem mai ușor peste ele. Astăzi, junii și junesele, în straie de sărbătoare, ne emoționează din nou în Piața Junilor din Săliște. Voia bună și candoarea lor ne bucură inimile. Suntem împreună și acest lucru e cel mai important! Acesta este mesajul pe care eu îl leg de această sărbătoare. Ne bucurăm împreună, nu separat. Împărtășim bucuria din ochi cu semenii noștri. Jucăm împreună, în tradiția strămoșească, iar acest lucru ne apropie. Cetele de Juni adunate laolaltă azi sunt mesageri ai vremurilor mai bune!”, a spus primarul orașului Săliște, Horațiu-Dumitru Răcuciu.
Primarul localității gazdă a vorbit și despre bucuria cu care întreaga comunitate din Mărginime așteaptă acest moment din an, pe care îl vede ca fiind un semn al speranței.
„Vă mărturisesc că această zi e specială pentru mine, în fiecare an. Mă gândesc de fiecare dată cu emoție la acest moment. Acum, când albul și negrul portului popular aduc în mijlocul nostru puritatea și seriozitatea, când privirile senine ne dau speranțe, când decidem să fim împreună pentru a sărbători și a ne bucura, am convingerea că niciun obstacol nu ne poate sta în cale. Suntem o comunitate tot mai frumoasă. Vă mulțumesc, dragi junese și dragi juni, pentru minunatele momente pe care ni le oferiți în fiecare an! Vă mulțumesc că ne aduceți împreună și că ne faceți să trăim emoții frumoase prin tradițiile noastre strămoșești! Vă doresc tuturor multă sănătate și bucurii, iar Noul An să vă aducă împlinirea tuturor dorințelor și cât mai multe momente frumoase alături de cei dragi!”, a mai spus Horațiu-Dumitru Răcuciu.
ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat Întâlnirea.
„Iubiți tineri este mare bucurie de a vă vedea pe toți veseli, frumos îmbrăcați și mai ales cu un curaj care ne-a lipsit nouă și încă ne mai lipsește datorită greutăților vieții. Voi reprezentați tradițiile sfinte ale poporului român, ființa poporului s-a exprimat în tot ceea ce a avut el mai valoros de transmis mai departe, credința. (…) Vreau să vă mai spun un lucru pe care să îl țineți minte toată viața: că hainele pe care le purtați acum sunt haine de sărbătoare; românii aveau haine de lucru și haine de sărbătoare. Hainele de sărbătoare sunt destinate întâlnirii cu Dumnezeu, mersului la biserică, de aceea sunt sacre, binecuvântate, au aceeași exprimare ca hainele pe care le îmbracă preoții când săvârșesc Sfânta Liturghie”, a spus ÎPS Laurențiu, care a mulțumit primarului Săliștei pentru organizarea manifestării, i-a binecuvântat pe toți primarii localităților care au contribuit și a urat tuturor un an binecuvântat, cu sănătate și cu mult curaj.
Prefectul Mircea Crețu i-a felicitat și le pe tineri, dar și pe părinții care își sprijină copiii să păstreze și să ducă mai departe aceste frumoase tradiții. Vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu le-a spus junilor că ei sunt esența care trebuie să meargă mai departe, a tradițiilor, a românismului, a mărginenilor.
Apoi, pe scenă au urcat pe rând fiecare jude al cetelor venite în Capitala Mărginimii pentru a transmite salutul tradițional.
Elevii Liceului Tehnologic „Ioan Lupaș” din Săliste au rostit Plugușorulul, iar la final în Piața Junilor toți cei prezenți și-au dat mână cu mână în Hora Unirii.
Seara se va încheia cu Balul Junilor, o sărbătoare la care au fost invitați toți cei prezenți la Întâlnire.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Orașului Săliște și cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu prin intermediul Programului Agenda culturală și pentru dezvoltarea comunității 2022.