Un oraș absolut liniștit până mai ieri, Sibiul a fost zguduit, în ultimele săptămâni, de două crime oribile. Cea mai recentă, cea a omului de afaceri Adrian Kreiner, în propria locuință, naște destule semne de întrebare, în vreme ce făptașii sunt de negăsit, la 10 zile de la producerea acesteia. Luna trecută, fostul director al Direcției Agricole Sibiu a fost ucis de propriul fiu, o persoană cunoscută drept consumatoare de stupefiante, proaspăt eliberat de la Psihiatrie.
Normal că astfel de lucruri tulbură comunitatea, iar faptul că orașul în care trăiesc a devenit un obișnuit al buletinelor de știri prin tragedii de genul celor două le dă oamenilor fiori reci. Se tem pur și simplu, sunt îngroziți, le e frică și spun că dacă nici sistemul de supraveghere video al casei omului de afaceri, de pe strada Moldoveanu, și toate măsurile de securitate luate de acesta nu au putut împiedica grozăvia petrecută, atunci chiar e cazul să se teamă. ”Seara, când vin acasă de la serviciu, trec pe o străduță mai puțin luminată și stau cu ochii-n patru, cum se zice, mă uit mai des în urma mea și sunt cu urechile ciulite. Iar când ajung acasă, verific de două ori dacă am răsucit cheia-n broască”, spune unul dintre sibienii care locuiesc în apropierea străzii pe care e situată casa omului de afaceri Adrian Kreiner.
”Vreți să o spun direct? Lumea s-a schimbat cu totul. S-a schimbat prin obiceiuri și, din păcate, nu prin cele bune. S-a schimbat total! Scara valorilor s-a inversat, acum baza piramidei a devenit vârful acesteia. Nimic nu mai are noimă. Depresia a devenit o boală comună, care acum este omniprezentă aproape în fiecare familie. Găsim motive să fim nefericiți, ba mulți chiar le caută cu lumânarea, dacă n-au vreunul real. Și ne plângem pentru orice mare nimic! Ne comparăm cu cei pe care tabloidele îi promovează cu mare fast. Despre ei, nu știm decât că sunt fericiți și împliniți, dar puțini știu cât sunt de pierduți și de nefericiți. Nimeni nu mai apreciază munca, loialitatea și sacrificiul pentru un ideal. Drogurile sunt prezente tot mai mult atât în viața celor bogați, cât și a celor mai puțin bogați, sunt prezente ca… Cu ce să compar? Ca un pahar cu apă minerală pe masă, la masa de prânz. Droguri, violență gratuită, spoială ieftină și falsitate… E rețeta servită la orice oră, în orice meniu din viața noastră, unde tinerii caută să iasă în evidență cu orice preț. În ziua de azi ești un fraier dacă îți place cartea, cultura, sportul. Pe limba lor, ești un păcălici. Gândim grotesc, gândim în afișări pe internet, în rating și în like-uri. Creierul copiilor noștri este ca un burete. Absoarbe totul și copiii devin oglinda iluziilor noastre. Avem o societate creată de adulți pe care tinerii o perpertuează așa cum noi o lăsăm să fie percepută. Viitorul nu este nici negru, nici alb, nici gri. Este exact așa cum noi îl proiectăm”, este explicația pe care o oferă Adrian Mihai, proprietarul unei companii sibiene de pază și protecție, fost sportiv de performanță.
– Domnule Adrian Mihai, așa cum spuneți, Sibiul a devenit un oraș un oraș în care un om de afaceri e atacat, jefuit și omorât în propria casă de indivizi mascați, cu toate camerele de supraveghere și sistemele de alarmă, iar altul își găsește sfârșitul sub ploaia de pumni și picioare a propriului fiu, căruia i s-a dat drumul din spital, considerând că e bine, dar care a făcut ulterior ce-a făcut.
Ce explicații ar fi pentru aceste tragedii, iar întrebarea este adresată nu numai reprezentantului unei companii care se ocupă cu paza și protecția, ci și omului Adrian Mihai, cetățean plătitor de taxe și impozite care ar trebui să se simtă în siguranță, atât în societate, cât și în confortul propriului cămin?
– Din păcate, în societate se petrec evenimente de tot felul. Într-adevăr, orașul Sibiu este unul cu o rată a criminalității destul de scăzută, chiar dacă ultimele săptămâni a adus Sibiul în prim-plan pe canalele de știri cu aceste două cazuri care depășeșc limita normalului. Explicații? Ar fi multe, dar din nefericire explicațiile nu îi vor readuce la viață pe cei doi.
Despre uciderea fostului director al Direcției Agricole Sibiu: ”De multe ori părinții îi scapă din control pe copii”
– În cazul fostului director al Direcției Agricole Sibiu, cine credeți că este vinovatul, sau care sunt vinovații și cum ar fi putut fi evitată o astfel de tragedie?
– În acest caz este vorba despre violență domestică. E destul de des întâlnită, din nefericire. Având în vedere că victima a decedat în urma loviturilor suferite, este regretabil, dar atunci când vine vorba de o agresiune din partea unui individ care probabil era și sub influența unor substanțe psihoactive sau a alcoolului, ne putem aștepta la un astfel de deznodământ.
Vinovat de acest incident nu poate fi decât agresorul, pentru că indiferent de motivul altercației, este o prostie să te impui cu o asemenea brutalitate, mai ales că victima este un membru al familiei tale.
– Conform unor informații mai mult sau mai puțin pe surse, fiul fostului directorul de la Direcția Agricolă ar fi fost cunoscut drept un vechi consumator de substanțe interise, unii spun că acest lucru s-ar fi petrecut încă de pe vremea liceului…
– Dacă agresorul a fost sau nu consummator de droguri, este prea puțin concludent când vine vorba de această faptă condamnabilă din toate punctele de vedere. Consider că doar o persoană cu probleme psihice grave poate face asemenea lucruri. Într-adevăr, consumul de droguri acum, este o mare problemă, pentru că întâlnim tot mai des consumatori cu vârste tot mai fragede, de la 12-13 ani. Rolul familiei, în aceste cazuri, este foarte important, dar de multe ori părinții scapă copiii de sub control, iar aici ei pot aduce ca argument sute de motive pentru această lipsă totală de control. De fapt, de cele mai multe ori familia, școala și mass-media creează modele greșite, iar copiii nu găsesc cu adevărat o cale de urmat atâta timp cât totul e… pe tavă. Se promovează vedetismul, o viață fără muncă, un mediu în care banii să fie câștigați cât mai ușor. Cel mai concludent exemplu este individul acela care, în localitatea 2 Mai, a nenorocit mai multe familii și care, pe Tik Tok, era vedetă prin promovarea stilui lui de viață. Din nefericire, o anumită parte a mass-mediei ne intoxică cu știri de altfel devorate de audiență, prin care suntem informați cu fast ce chefuri, vacanțe sau ce achiziții de lux a făcut cutare, sau la ce operații estetice a mai apelat X sau Y. Contagiunea mentală crează o societate bolnavă, în letargie când vine vorba de obligații, dar zgomotosă când vine vorba de drepturi.
Susține că alarma n-a fost activată în noaptea în care a fost ucis Kreiner!
– V-au surprins cele petrecute în noaptea de duminică spre luni, acum o săptămână, în casa omului de afaceri sibian, decedat ulterior în urma asfixierii și a bătăilor încasate în miez de noapte?
– Consider că ceea ce s-a întâmplat cu omul de afaceri Adrian Kreiner este ceva de neacceptat din toate punctele de vedere. Am avut plăcerea să îl cunosc personal pe Adrian Kreiner și pot spune despre el că a fost un om extraordinar. A ajutat mulți tineri și a creat o afacere de succes, oferind multe locuri de muncă. Din păcate, să intri forțat, noaptea, în căminul unui om, în intimitatea lui și efectiv să îl torturezi de față cu fiica lui zeci de minute, este o barbarie fără precedent.
– Se tot bate monedă pe faptul că cei care au pătruns în locuința de pe strada Moldoveanu ar fi dezactivat sistemul de alarmă și camerele video din exteriorul clădirii. Ce înseamnă asta, cunoștințe amănunțite despre sistemele respective, despre localizarea acestora, un filaj în cele mai mici detalii, eventuale scurgeri de informații din cercul de apropiați?
– Efracția în imobil s-a făcut printr-un unui geam rabatat, care a fost deschis destul de ușor, iar sistemul de alarmă nu a fost activat în acea seară. Nu cunosc detalii din anchetă, dar în mod cert agresorii au cunoscut în detaliu zona și locația.
În ceea ce privește implicarea unei persoane din interior, nu văd motivul pentru care s-ar face așa ceva. Imobilul este subdimensionat în sistemul de monitorizare video și sistemul de alarmă, după informațiile mele, nu era conectat la niciun dispecerat.
– În mod normal, decuplarea sistemului video și a alarmei nu ar fi trebuit, cum se spune, să aprindă acel bec roșu într-un anumit birou, fie al unei companii de pază și protecție, dacă exista un eventual contract cu vreuna dintre ele, cum ar fi de bănuit, iar în urma alertării, cei autorizați să facă descinderea la locul faptei în câteva minute?
– Pasul tehnologic ne ajută foarte mult când vine vorba de securitatea noastră sau a locuințelor noastre. Consider că un imobil trebuie să aibă în primul rând un sistem video cu camere smart, cu detecție pe tot perimetrul exterior al imobilului, care la orice efracție transmite un semnal de alarmă într-un dispecerat. Alarma pornește în dispecerat chiar dacă tai firele camerelor sau le distrugi fizic. Echipa de intervenție are ca timp 4-6 minute, pe timp de noapte, să ajungă la punctul unde s-a declanșat alarma. În multe cazuri, îi sfătuim pe beneficiari ca, pe lângă sistemul video și alarmă, să aibă în domiciliu cel puțin 3 butoane de panică wireless care pot fi puse în locuri de unde să le poți acționa la nevoie sau chiar le poți purta în buzunar.
– În cazul omului de afaceri tâlhărit pe strada Moldoveanu, considerați că au existat, cum se spune, unele breșe în sistemul de securitate, s-ar fi comis unele greșeli? Cum ar fi putut fi ele evitate?
– După cum am spus, sistemul de alarmă și cel video trebuiau puse la punct în cele mai mici detalii, cu tehnologie de ultimă generație și legat într-un dispecerat, fapt care ar fi schimbat mult datele problemei. Atunci când ești o persoană cu potență financiară și locuiești într-un imobil unde, în mod cert, ai și lucruri de valoare, este indicat să apelezi la un specialist în domeniu pentru a-ți securiza casa.
”Dacă agresorii au filat casa lui Kreiner, cum de nu știau că acolo se mai află două persoane?”
– Se vorbește, de asemenea, de un filaj care ar fi fost făcut casei și omului de afaceri zile în șir dintr-un imobil situat peste drum de cel în care s-a produs tragedia. A fost atât de greu de către vecini, de către cei din jurul imobilului respectiv, să detecteze mișcare în casa nelocuită și să dea alarma?
– De vorbit, se vorbește mult, dar de cele mai multe ori departe de adevăr. Probabil că s-a făcut un filaj înainte de a intra în casă, dar mă întreb, dacă s-a făcut filaj, cum de nu au știut criminalii că, la ora aceea din noapte, în casă mai există încă două persoane de sex feminin. Una dintre ele s-a ascuns și a reacționat doar după ce făptuitorii au plecat. Dacă era un filaj din casa de vis-a-vis, aceste detalii trebuiau știute.
Legat de vecini, de cele mai multe ori fiecare dintre noi avem o rutină din care nu putem fi scoși așa ușor, iar mici detalii de acest gen, ca prezența unor indivizi pe stradă, puțini le pot sesiza.
Uite, spre exemplu, din păcate, mulți dintre vecinii mei au sistem de alarmă, dar fără dispecerizare. Când sună alarma, nimeni nu se uită de ce a pornit. Hoții știu când sistemul de alarmă nu este dispecerizat pentru că prima dată îl declanșează tocmai pentru a vedea dacă se intervine, ori ba.
– Aveți ceva informații în plus legate de acest caz, avându-se în vedere că totuși domeniul de activitate al firmei dumneavoastră se intersectează cu astfel de evenimente?
– Informații legate de acest caz sunt puține, iar cele care circulă sunt de cele mai multe ori eronate. Anchetatorii știu ce au de făcut și sper ca, în scurt timp, să îi prindă pe criminali. Deși, la prima vedere, pare o acțiune făcută ca la carte, totuși s-au făcut și greșeli. Am văzut, de exemplu, în online, o filmare în care se plimbau printre blocuri, noaptea, după ce au acționat, purtând cagule.
– Vrând, nevrând, în urma ororilor din casa de pe str. Moldoveanu, fiecare cetățean își face acum griji că oricând s-ar putea trezi, la fel ca omul de afaceri, cu indivizi necunoscuți peste el, în casă, în miez de noapte, dacă a fost posibil să se întâmple așa ceva într-un imobil cel puțin din punct de vedere al securității video destul de bine pus la punct. Ce sfaturi puteți da?
– Fiecare dintre noi avem obligația să ne luăm toate măsurile legale în ceea ce privește securizarea locuinței și a bunurilor noastre. Primul pas este consultarea unui specialist în domeniu.
– Ați interacționat cumva cu cazul de pe str. Moldoveanu în mod direct?
– Noi am fost alături de familie în aceste momente grele și am însoțit membrii acesteia în ultimele zile acolo unde au avut nevoie să se simtă în siguranță.
– Ne putem gândi că evenimentele din ultimele luni cu care ne confruntăm și noi, în România, au loc și datorită situației alertante de la nivel mondial, cu un război în imediata vecinătate, în Ucraina, plus războiul din Orientul Mijlociu?
– Societatea este în continuă schimbare. Nesiguranța este acum un sentiment general, care asociat cu frica, face ca fiecare dintre noi să ne comportăm diferit în aceste vremuri. Când apar probleme economice, se schimbă și comportamentul la nivel de individ și de comunitate în rău. Totuși, încă avem o stabilitate, deși apar și cazuri de genul pentrecut de curând. Pe viitor, e posibil să ne confruntăm cu un fenomen, dar acestea sunt doar supoziții.
Adrian Mihai este căpitan comandor în International Bodyguard & Security Services Association, Liga C (IBC). IBC e a doua cea mai mare organizatie de pregătire, instruire și verificare a gărzilor de corp din lume, după IBF, International Bodyguard Federation. Amândouă sunt înființate de ucrainieni și ruși împreună, dar odată cu războiul din Ucraina, IBF a fost ”înghețată”, iar IBC, pentru a avea continuitate, a fost transferată bulgarilor.
Sibianul a fost avansat în grad anul acesta după ce s-a clasat pe locul 3 la Comando Challenge din Bulgaria, iar acum are în subordine 12 gărzi de corp, adică un pluton. Clasarea pe podium de anul acesta vine după un alt loc 3, de acum doi ani, în Ucraina, la respectivul concurs al gărzilor de corp participând 27 de echipe.
”Gărzile de corp, în fostul bloc sovietic, sunt organizate militar, cu grade și funcții, iar din România maie este numai colonelul Nicolae Dogari, un om deosebit, cu o experiență de invidiat, decorat de șapte ori, cu 3 ani de război la activ în teatrele de operațiuni din Afganistan și Transnistria, în Republica Mondova”, spune Adrian Mihai.
Sibianul a participat la o nouă ediție a Comando Challenge și în urmă cu două luni, clasându-se pe locul 7. ”Asta din cauza probelor de commando, care nu au nimic de-a face cu probele de concurs pentru gărzi de corp. Sistemul este total diferit. Proba fizică a durat 28 de minute, iar celelalte probe, încă 30 de minute. Deci, au fost 58 de minute de effort fizic maxim și de concentrare pentru a nu fi descalificat”, explică Adrian Mihai.