Articol
Veste bună pentru sibieni și locuitorii județelor învecinate: Aeroportul Internațional Sibiu va oferi 6 noi rute, începând cu luna august a acestui an, la Roma, Viena, Hamburg, Frankfurth-Hahn, Basel și Madrid, operate de WizzAir. De asemenea, va crește frecvența la cursele companiei, existente la AIS, astfel pentru Sibiu- Memmingen de la 4 curse la 7, pentru Sibiu – Karlsruhe de la 3 la 4, iar pentru Sibiu – Nurenberg de la 3 la 4 curse.
Anunțul a fost făcut miercuri, în cadrul unei conferințe de presă organizate pe aeroportul sibian, în prezența managerului general al companiei Wizz Air Malta, Mauro Peneda, a vicepreședintelui Consiliului Județean Sibiu, Vlad Vasiu și a directorului general al Aeroportului, Marius Gîrdea.
În momentul de față, compania Wizz Air operează de pe aeroportul din Sibiu patru rute către Germania (Dormund, Karlsruhe / Baden-Baden, Memmingen / Munchen Vest, Nurnberg) și una către capitala Marii Britanii, Londra.
De precizat este faptul că în luna decembrie, aeroportul sibian a anunțat încă două noi destinații de vară, în Palma de Mallorca (Spania) și Marsa Alam (Egipt), care se adaugă celor existente către Antalya (Turcia), Creta Keraklion și Rhodos (Grecia), Hurghada (Egipt) și Monastir (Tunisia).
320.000 de locuri în noile rute ofertate de pe Aeroportul Internațional Sibiu
Cel de-al 11-lea an al colaborării dintre aeroportul sibian, Consiliul Județean Sibiu și compania Wizz Air se dovedește a fi de bun augur: 6 noi rute operate începând cu 1 august 2025.
Conferința de presă organizată la aeroport miercuri a fost un motiv de bucurie și speranță pentru organizatori, începând de la autorități și până la operator. „Dacă este să ne raportăm la numărul de locuri alocate, noile zboruri vor aduce un plus de 320.000 de pasageri. În 2024, am avut undeva la 575.000, iar un calcul ne arată că vom depăși pragul de 800.000 de pasageri pe an”, a descris Marius Gîrdea, directorul general al Aeroportului Internațional Sibiu, creșterea prognozată.
Noile destinații au fost anunțate de către Mauro Peneda, directorul general a Wizz Air Malta: Roma, Viena, Hamburg, Frankfurth-Hahn, Basel și Madrid. Acesta declarat totodată că decizia introducerii noilor rute a fost luată ținând cont de mai mulți factori: „Colaborarea cu administrația județeană și aeroportul a fost una excepțională. Apoi, ne-am uitat la investiția în extinderea terminalului, sistemele de securitate și management al traficului și, desigur, la piața regiunii Sibiu.”
Zi de zi la spre Memmingen
Peneda a ținut să precizeze că numărul curselor deja operaționale spre destinația Germania va crește începând cu 1 august: Memmingen – de la 4 curse săptămânale, la 7 (zilnic); Karlsruhe (de la 3 la 4) și Nürnberg de la 3 la 4.
Pe 20 de ani
Vicepreședintele CJ Sibiu, Vlad Vasiu, cel care a coordonat investiția de extindere și echipare a aeroportului, a subliniat că „am realizat un proiect de dezvoltare care să acopere necesarul pentru următorii 20 de ani. Îndemn sibienii să aleagă să zboare de pe Aeroportul Internațional Sibiu și îi asigur că aici se lucrează ca experiența călătorilor să fie îmbunătățită în permanență”.
Din Hamburg, în Transilvania
Între noile destinații se află și Hamburgul, de la care directorul aeroportului are mari așteptări. „Suntem singurul aeroport din Transilvania care va avea zbor spre Hamburg. Din câte mai știu, doar Bucureștiul mai are această destinație. Așadar, mă aștept ca sibienii și cei din județele transilvănene să acceseze noua destinație de pe aeroportul nostru”.
De la 79 de lei, din august
Cel mai ieftin zbor din cele 6 nou-anunțate este cel de Roma, cu prețuri începând cu 79 de lei și va fi disponibil din 2 august. La 99 de lei sunt cele de Viena și Hamburg (din 1 august), Frankfurt – Hahn și Basel (2 august). Cel mai scump, Madrid – 159 lei, din 3 august.
64 de milioane de euro – cea mai mare investiție publică postdecembristă
În cursul anului 2023, Aeroportul Internațional Sibiu a trecut printr-o amplă modernizare, suprafața terminalului de pasageri fiind crescută de la 6.200 mp la peste 22.000 mp.
În cadrul acestui proiect, descris de administrația județeană drept „cea mai mare investiție publică postdecembristă din județul Sibiu”, a fost instalat unul dintre cele mai performante sisteme de supraveghere video din România, dotat cu inteligență artificială și funcție de recunoaștere facială a persoanelor date în urmărire.
De asemenea, au fost instalate sisteme care să permită procesarea facilă a călătorilor, începând de la predarea bagajelor, la controlul de securitate și terminând cu îmbarcarea în aeronave .
Valoarea investiției a fost de 321 milioane lei (aproximativ 64 milioane euro) din care lucrări eligibile au fost în cuantum de 228,53 milioane de lei . Din acestea, 85 % au fost fonduri europene nerambursabile (194,25 milioane lei) alocate prin POIM 2014 – 2020, 13 % Bugetul de stat (29,70 milioane de lei), 2 % contribuție CJ Sibiu (4,57 milioane lei). Cheltuieli neeligibile au fost de 93,01 milioane lei și au reprezentat contribuția Aeroportului.
Mihai POP
Mihai POP