3800 miei, sacrificați în județul Sibiu. Nu au existat cereri pentru centre temporare de tăiere

Acasa >

Articol

Perioada de dinaintea Sărbătorilor Pascale este una plină pentru lucrătorii DSVSA. Aceștia au efectuat mai multe controale la agenți economici, aplicând și o serie de sancțiuni.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Potrivit datelor oferite de reprezentanții instituției, în județul Sibiu nu a fost înregistrată nicio solicitare de înființare temporară a vreunui punct pentru sacrificarea mieilor. În perioada 18 martie – 10 aprilie, în județul Sibiu au fost sacrificați 3800 miei.

„În vederea prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale și în conformitate cu precizările tehnice transmise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu privire la organizarea controalelor oficiale care trebuie dispuse, având în vedere riscurile pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spații neaprobate și fără supraveghere sanitară veterinară, reprezentanții DSVSA Sibiu au efectuat și implementat următoarele activități: informarea Consiliul Județean Sibiu, a Consiliilor Locale, precum și a Asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine de pe raza Județului Sibiu, privind oportunitatea de a putea solicita autorizarea temporară a unor centre de tăiere, în care se pot sacrifica miei, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, cu respectarea condițiilor privind protecția și bunăstarea animalelor, precum și a normelor generale și specifice de igienă. Nu au fost formulate solicitări în acest sens.

Pe raza judetului Sibiu, proprietarii de animale pot solicita sacrificarea mieilor, în abatoare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt funcționale, respectiv: SC SOBIS SOLUTIONS SRL – Cârțișoara; SC TRANS AGAPE SRL – Daia; IF FLERAȘ – Bungard; SOPA MARPOD COOPERATIVĂ – Marpod; SC FEVA MED SRL – Mediaș; SC NICMAR SRL – Rășinari; SC SEBA PROD SRL – Orlat. DSVSA SIBIU asigură prezența permanentă a personalului de specialitate, în toate aceste unități”, au transmis reprezentanții DSVSA Sibiu.

 Reguli stricte pentru transport și comercializare

În același document se arată și care sunt condițiile de transport și comercializare a cărnii de miel: „Transportul carcaselor de la abator se face cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, dezinfectate cu substanțe virocide și bactericide, iar personalul care manipulează carcasele este echipat corespunzător, limitând la maximum manipularea produselor.  În piețele autorizate, se pot comercializa doar carcase provenite de la mieii sacrificați în abatoarele autorizate sanitar veterinar, carcasele fiind marcate cu marcă de sanatate ovală, aplicată în zona spetei și pulpei. Marca conține codul de țara RO și codul de identificare al abatorului.

În abatoarele din județ, în perioada 18.03-10.04.2025, s-au sacrificat 3831 capete ovine, cu asigurarea controlului oficial sanitar veterinar pe întregul flux iar animalele provin de la exploatații de pe raza județului Sibiu precum și din alte județe limitrofe.

Medicii veterinari de liberă practică împuterniciți au examinat clinic 35861 capete ovine destinate sacrificării”.

Controalele s-au lăsat cu amenzi de 118.000 lei

DSVSA SIBIU, prin personalul de specialitate, a efectuat verificări privind respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, pe tot parcursul producerii, transportului, depozitării și comercializării produselor alimentare, în vederea asigurării consumatorilor de faptul că produsele sunt salubre, evitându-se prin aceasta apariția  toxiinfecțiilor alimentare, la următoarele tipuri de obiective/ număr de controale: Hipermaketuri/supermarketuri:15; Magazine alimentare:38; Depozite alimentare: 5; Abatoare: 10; Unitate procesare carne: 3; Carmangerii: 38; Piețe agroalimentare: 2; Unități panificație: 13 ; Pescării: 3; Măcelărie: 2; Catering: 2; Laboratoare cofetărie-patiserie: 26; Pensiuni turistice: 5; Controale în trafic: 2 – 25 mijloace de transport verificate; Alimentație publică: 28; Fabrică produse zaharoase: 4; Centru reambalare ouă: 1; Centru prelucrare lapte: 2.

Principalele neconformități identificate au fost: depozitarea, ambalarea, igiena și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, precum și nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare,  valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a  ustensilelor de lucru folosite.

Au fost aplicate un număr de 16 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 118.400 lei, precum și 12 avertismente.

De asemenea, personalul cu atribuții din cadrul DSVSA Sibiu a monitorizat în permanență activitățile de comert inter județean cu animale din specia ovină și nu numai, fiind acordate avize interjudețene, pentru un efectiv total de  42536 ovine.

Totodată, în vederea prevenirii apariției Febrei Aftoase și a Pestei Rumegatoarelor Mici, boli  cu impact major din punct de vedere epidemiologic și economic, în conformitate cu precizările tehnice transmise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, au fost efectuate urmatoarele activități: 38  exploatații ovine controlate, cu un efectiv total de 22100  animale; 55  exploatații bovine controlate, cu un efectiv total de 6601  animale; 8 exploatații porcine controlate, cu un efectiv total de 24112  animale.

Au fost dispuse măsuri corective, cu termene de remediere, precum și un numar de  7 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 22.800 lei, pentru abateri privind identificarea, înregistrarea și circulația animalelor.

De asemenea, DSVSA SIBIU a stabilit un program de permanență, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, atât la sediul institutiei, cât și la sediile CSVSA Oficiale Sibiu și Mediaș.

(I.D.)

 

 

10 aprilie 2025 la 08:50

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 2 ore
Eleva din Turnișor ajunsă în semifinala „Românii au talent” are nevoie de votul sibienilor
Sara Hanț, a cărei cutremurătoare poveste de viață a ajuns să fie cunoscută de o țară întreagă, va...
Eveniment
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
Alex Curtean (ACS Mediaș) crede că echipa sa a pierdut nemeritat. ”Băieții s-au autodepășit!”
În ciuda unei noi înfrângeri, 2-1 cu ocupanta locului secund, CSM Unirea Alba Iulia, pe Stadionul ”8 Mai”...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
Din înfrângere în înfrângere! Mediașul ajunge la șapte meciuri consecutive pierdute în Liga 3
După eșecul din ultima etapă a sezonului regular, 0-1 acasă, cu CIL Blaj, medieșenii au pierdut toate cele...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 12 ore
Copilă de 16 ani din Sibiu, căutată de poliție după ce nu s-a mai întors la domiciu
Poliţiştii sibieni caută o minoră în vârstă de 16 ani care a plecat de la domiciliu într-o direcție...
Actualitate
1 min de citit