Vernisajul expoziţiei de pictură "Peaceful Sky Over Ukraine"

Acasa >

Articol

În seara zilei de joi, 24 martie 2022, în Foaierul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură "Peaceful Sky Over Ukraine", eveniment care s-a bucurat de prezenţa unui public numeros şi entuziast. Proiectul artistic este iniţiat de Organizaţia pentru Tineret "Healthy Ukraine" din Kiev, reprezentată de Stanislav Lypovskyi, şi organizat în colaborare cu Alexandra Mihalcea.
Expoziţia "Peaceful Sky Over Ukraine" cuprinde o serie de lucrări de pictură realizate de copiii ucraineni incluşi într-un program de terapie prin artă, pornit la începutul conflictului armat din Crimeea, în 2014, cu scopul de a-i sprijini pe cei afectaţi de acesta. Războiul văzut prin ochii copiilor este tema expoziţiei găzduită de Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile cu susţinere financiară din partea Consiliului Judeţean Sibiu.
"Urmărind aceste lucrări de pictură, veţi înţelege emoţiile puternice prin care au trecut nu doar copii, dar şi toţi cetăţenii Ucrainei. Sunt copii care au văzut războiul cu ochii lor, copii din Mariupol, din Kiev, din Harkov, oraşe bombardate în ultimele săptămâni. În lucrările expuse în cadrul expoziţiei, copiii şi-au dezvăluit frica, dar totodată şi speranţa. Activităţile de desen şi pictură îi ajută să depăşească emoţiile negative puternice. Expoziţia va putea fi vizionată la Biblioteca ASTRA Sibiu timp de două săptămâni, urmând a fi itinerată în oraşe din România, inclusiv Bucureşti, apoi va merge în Slovacia, Germania şi alte state europene.", a declarat Stanislav Lypovskyi.
"Ucraina este supra-tema planetei în aceste zile. Toate inimile noastre au graniţă cu Ucraina în aceste săptămâni din urmă. Ce fac copiii aceştia în desenele lor este să adune toate inimile lumii într-o comunitate care speră din răsputeri că frumuseţea mai e posibilă. Aceasta este, de fapt, şansa noastră – faptul că aceşti copii încă mai văd frumuseţea. (…) Pe mine m-a emoţionat mult ceea ce spunea dl. Lypovskyi, anume că, după doi ani de lucrat cu copiii, a observat că lumina începe să se întoarcă în picturile şi desenele lor. Desenele îi ajută pe ei să vadă lumina şi ne ajută şi pe noi să vedem frumuseţea în continuare, într-o lume care face tot posibilul să distrugă frumuseţea. Copiii aceştia sunt inimi care încă speră că lumina mai e posibilă. (…) Faptul că lumina este posibilă pentru aceşti ochi, pentru aceste inimi, în lumea atât de întunecată şi de îngrozitoare, ne arată că, de fapt, există o speranţă pentru specia noastră. Noi nu suntem doar specia care produce războaie cumplite. Suntem şi specia care produce copiii capabili să vadă lumina şi în asta stă şansa speciei. Cred că cel mai mult m-a impresionat lucrarea în care un copil încearcă să escaladeze infernul, să se caţere dintr-un infern subteran către un soare de o lumină splendidă. E istoria acestor copilării distruse care speră că vor vedea lumina şi, într-un fel, istoria speciei noastre care mereu a sperat că va ieşi din întuneric către o lumină vindecătoare", a spus Radu Vancu, scriitor şi profesor, în cadrul evenimentului.
"Ceea ce vine din tragedie este mai mult document decât artă sau frumuseţe. Dar pentru că suntem acum într-o bibliotecă, deci într-o zonă intelectuală a educaţiei – fapt pentru care felicit Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, că şi-a deschis porţile pentru astfel de evenimente, acesta fiind rolul unei biblioteci – doresc să vă spun că tot sistemul de educaţie şi cultural-artistic din Europa şi, în general, din toată lumea a răspuns fenomenal la tragedia din Ucraina. Acestă expoziţie este o mică picătură dintr-o mare de gesturi extraordinare de solidaritate care salvează frumuseţea, cum spunea Radu, sau balansează cumva tragedia", a declarat artistul Dan Perjovschi, în deschiderea expoziţiei "Peaceful Sky Over Ukraine".
În cadrul evenimentului, traducerea a fost asigurată de Tetiana Toma.
Adresăm felicitări tuturor celor care au realizat şi organizat această expoziţie de pictură!
Mulţumim invitaţilor şi publicului prezent la eveniment!
***
Expoziţia este deschisă publicului în perioada 24 martie – 7 aprilie 2022, în Foaierul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu (Str. George Bariţiu, nr. 7, sediul nou, parter), de luni până vineri, în intervalul orar 8:00 – 20:00.
***
Informaţii referitoare la colecţiile şi activităţile Bibliotecii #ASTRA Sibiu se regăsesc accesând canalele de comunicare şi promovare (website, facebook, instagram), Catalogul online, platforma de cărţi electronice Cloud Library, Depozitul Digital, serviciul BiblioSuport.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
27 martie 2022 la 19:52

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 2 ore
Ce concerte au loc în această săptămână pe scena Sălii Thalia
Filarmonica de Stat are pregătite în această săptămână, două evenimente: un concert simfonic și un recital cameral. Sibienii...
Cultura
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 19 ore
De miercuri puteţi cumpăra bilete la Festivalul de Teatru
Biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se pun în vânzare...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 zile
Obiceiuri și tradiții la români, în ziua de Paști
Poporul român are multe tradiții pe care le-a moștenit din moși strămoși și pe care le păstrează cu...
Cultura
3 min de citit
acum 4 zile
Video: Șoseaua Alba Iulia, mai „tânără” cu 46 de ani. Atunci și acum
Șoseaua Alba Iulia este una dintre cele mai importante și mai circulate artere ale Sibiului. Ca multe alte...
Actualitate
1 min de citit