Articol
Serviciul Român de Informații (SRI) atrage atenția asupra intensificării activităților de propagandă și dezinformare desfășurate în mediul online de actori ostili, cu scopul afectării ordinii constituționale și a rezilienței statului român.
“În legătură cu solicitările reprezentanților mass-media cu privire la activitățile de dezinformare și propagandă în mediul online, Serviciul Român de Informații face următoarele precizări:
Potrivit sursei citate, utilizarea unor rețele de conturi false, care acționează coordonat și, eventual, prin metode automatizate, este pusă în evidență de o serie de indicatori ai comportamentului online precum:
Cadrul legal
În conformitate cu atribuțiile legale, prevăzute la art. 2 din Legea nr. 14/1992, Serviciul Român de Informații organizează și execută activități pentru culegerea, verificarea și valorificarea informațiilor necesare cunoașterii, prevenirii și contracarării oricăror acțiuni care constituie, potrivit legii, amenințări la adresa siguranței naționale a României.
Prin adoptarea Legii nr. 58/2023, a fost actualizată inclusiv Legea nr. 51/1991, prin adăugarea la art. 3 a două noi amenințări la adresa securității naționale, după cum urmează:
o) acțiuni, inacțiuni sau stări de fapt cu consecințe la nivel național, regional sau global care afectează reziliența statului în raport cu riscurile și amenințările de tip hibrid;
p) acțiuni derulate de către o entitate statală sau nonstatală, prin realizarea, în spațiul cibernetic, a unor campanii de propagandă sau dezinformare, de natură a afecta ordinea constituțională.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale de luna viitoare a început pe 4 aprilie la ora 00:00 și se încheie pe data de 3 mai, la ora 7:00. 11 candidați s-au înscris în cursa pentru Palatul Cotroceni.