Recent, medicul Monica Mănișor, coordonatoarea Compartimentului Radiologie și Imagistică Medicală – Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a primit Premiul „Medic în țara mea” în cadrul unui eveniment organizat la București de Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral .
Distincția vine ca o recunoaștere a faptului că Sibiul a devenit al 6-lea centru medical din România unde se pot realiza trombectomii în caz de AVC, alături de cele existente deja în București, Târgu Mureș, Timișoara, Oradea și Suceava.
„De la începutul acestui an am realizat peste 60 de trombectomii și 10 anevrisme cerebrale, jumătate din aceste cazuri doar în ultimele două luni, de când Spitalul Județean Sibiu a fost inclus în programul AP-AVC al Ministerului Sănătății, care are o valoare totală de 3,2 milioane lei. Rata de succes este de 90%, similară celor din marile centre europene”, ne-a declarat doamna dr. Mănișor.
Creat la 1 ianuarie 2024, Compartimentul Radiologie și Imagistică Medicală – Neurologie are la acest moment în componența sa o echipă formată din doi medici, doi medici rezidenți, cinci asistenți și o infirmieră, rezultatele obținute fiind îmbucurătoare. „Pentru ca această terapie, prin care salvăm vieți, să se dezvolte în continuare, este necesară suplimentarea de paturi la Neurologie și crearea unei linii de gardă în ATI-ul acestei secții”, a mai adăugat medicul sibian, mulțumind în același timp echipei alături de care realizează trombectomiile.
Originară din Șeica Mare, dr. Monica Mănișor a absolvit Colegiul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu și a urmat Facultatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj Napoca. Rezidențiatul l-a făcut în Franța, unde s-a specializat în neurochirurgie și radiologie. Ulterior, a urmat o supra-specializare în neuroradiologie intervențională, practicând în această specializare timp de 20 de ani la Spitalul Universitar din Strasbourg.
Din anul 2023 a revenit la Sibiu, iar de la începutul acestui an coordonează activitatea compartimentului specializat în intervențiile în caz de atac cerebral.
Mihai POP