Articol
Dacă ar fi să facem o paralelă între prețurile din Spania, a doua cea mai mare țară din Uniunea Europeană în privința populației, care se apropie de 49 de milioane de locuitori, și cele practicate în magazinele românești, o să aflăm că, cu unele excepții, stăm la fel de bine. Sau de rău.
Și dacă la noi prețurile prind curaj de la o zi la alta, crescând precum Făt Frumos înainte de confruntarea cu zmeul-zmeilor, în Spania au obiceiul de a rămâne neschimbate luni de zile, mai ales că inflația pe 2024 a fost de 2,8%, adică de trei ori mică decât cea din țara noastră.
Așadar, câți bani dau spaniolii pe mâncare?
Un litru de ulei de floarea soarelui costă 6,80 lei, cel de măsline 33 lei, lapte 5 lei, margarina 7,25 lei ( cutia de 0,5 kg), cașcaval 48 lei/kg, făina albă 3,75 lei/kg, orez 6,20 lei/kg, sare 1,85 lei/kg, legume congelate 5 lei punga de 0,5 kg, iar 12 ouă costă 13 lei.
Butelia de vin spaniol pleacă de la 7 lei, iar cutia de bere de 0,33 l costă 2,5 lei. Detergentul de rufe, 100 de spălări, 39 lei, iar balsamul 7,75 lei bidonul de 1,5 litri.
Pieptul de porc este de 38 lei/kg, în timp ce carnea de vițel trece de 80 de lei.
Mai ieftin este somonul proaspăt, 55 lei/kg, același preț fiind cerut și pe delicioșii creveți.
În majoritatea cazurilor, prețurile ibericilor sunt similare cu cele de la noi, excepția flagrantă făcând-o uleiul de măsline pe care ei și-l produc din belșug și care în România costă mai mult decât dublu.
Tot dublu este și venitul mediu al spaniolilor care, conform datelor Eurostat publicate în vara lui 2024, de-a lungul unui an era de 32.587 euro, față de 17.739 euro plătit în țara noastră. Altfel spus, într-o singură lună, un spaniol câștigă în medie 2.715 euro, în timp ce un român primește 1.478 euro.
O palidă consolare, dar care, așa cum zice românul, „nu ne încălzește cu nimic”, vine tot din clasamentul Eurostat, conform căruia sub noi se află grecii, ungurii și bulgarii, adică tocmai cei în ale căror țări ne petrecem concediile.
Revenind la meciul România – Spania, se pare că ne avântăm în competiție având doar jumătate de echipă, având un antrenor care nu stăpânește tacticile, iar arbitrul european ne judecă strict după regulile forului-mamă, rezultatul fiind pe măsura… jocului.
Mihai POP