Articol
Miercuri după amiază, polițiștii rutieri au desfășurat în zona parcării Teatrului Național Radu Stanca, o acțiune în contextul campaniei „Roadpol-Safety Days”. Ca în fiecare an, campania își propune să crească gradul de siguranță în trafic, prin informarea conducătorilor auto și organizarea unor activități practice.
Începând cu ora 14, participanții din trafic au fost invitați să experimenteze cu ajutorul unui simulator, rolul centurii de siguranță în cazul unui impact și efectele nocive ale conducerii sub influența băuturilor alcoolice, cu ajutorul unor ochelari speciali ce redau stare unei persoane cu o concentrație de alcool în aerul expirat între 1,3 și 1,5 la mie.
„Ne propunem ca pe lângă amenzile pe care le dăm în stradă, să avem și un dialog cu participanții la trafic, să îi ajutăm să conștientizeze riscurile la care se expun.Pe cei care greșesc îi aducem într-un poligon care simulează un traseu cu ajutorul unor ochelari care le creează o stare, ca și cum ar avea o concentrație de alcool, pentru a le îngreuna deplasarea.Avem un simulator de impact pentru cei care nu poartă centura de siguranță ca să resimtă ce înseamnă 15 km/oră”, spuneIonuț Natea- agent la Serviciul Rutier.
„Nu mă așteptam să fie un impact atât de puternic”
Sibienii au fost interesați să participe la activitate, așa că în urma testării simulatorului centurii de siguranță, un tânăr sibian a rămas șocat de efectul pe care îl poate avea nepurtarea acesteia: „Nu mă așteptam să fie impactul atât de puternic la 14 km/h. Impactul este foarte mare și te zguduie bine. Dacă nu aveam centura era rău de tot, probabil îmi spărgeam capul, nasul și mai rău”, spune acesta.
Condusul sub influența băuturilor alcoolice poate produce accidente grave în trafic, motiv pentru care o doamnă curajoasă a încercat ambele simulatoare. În urma testării a ajuns la concluzia că nu ar avea curajul să conducă sub influența alcoolului: „A fost foarte ciudat, cu siguranță nu aș fi avut curaj să conduc”, a spus aceasta.
Foto: Răzvan NEGRU
Video: Maria-Antonia OANA