Articol
La nivelul judeţului Sibiu, în sistemul de învăţământ judeţean, funcţionează 346 de unităţi de învățământ de masă de stat și particulare (cu personalitate juridică – 172 şi structuri arondate acestora – 174). La acestea se adaugă 8 unități de învățământ special (5 unități cu personalitate juridică și 3 unități arondate) și 11 unități de învățământ conexe pentru activități extrașcolare (5 unități cu personalitate juridică și 6 unități arondate). Toate aceste entităţi au Autorizaţie sanitară de funcţionare, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean.
Numărul antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor existenți în SIIR, la această dată, este de 64.790, anunță inspectorii IȘJ.
Școli fără autorizație de securitate la incendiu
Dintre unitățile de învățământ existente în județul Sibiu, doar 53 dețin autorizație de securitate la incendiu (16 nivel preșcolar, 20 nivel primar/gimnazial, 14 nivel liceal/profesional/postliceal, 3 învățământ special).
Alte 89 de unități de învățământ (24 nivel preșcolar, 43 nivel primar/gimnazial, 21 nivel liceal/profesional/postliceal, una de învățământ special) nu au nevoie de un astfel de document, conform HG 488/2002.
Pentru 28 de unități de învățământ procesul de obținere a autorizației de securitate la incendiu este în derulare (7 de nivel preșcolar, 18 de nivel primar/gimnazial, două de nivel liceal/profesional, una de învățământ special).
Un număr de 12 unități de învățământ (două de învățământ preșcolar, opt nivel primar/gimnazial, două nivel liceal/profesional) – Grădinița cu Program Prelungit „Grădinița lui Mikey” Sibiu, Grădinița cu Program Prelungit „Disney” Sibiu, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” Sibiu, Școala Gimnazială Ocna Sibiului, Școala Gimnazială Ațel, Școala Gimnazială „Ilie Micu” Ludoș, Școala Gimnazială Biertan, Școala Gimnazială „Radu Selejan” Sibiu, Școala Gimnazială Nr. 2 Cisnădie, Școala Gimnazială Hoghilag, Liceul „Timotei Cipariu” Dumbrăveni și Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu nu dețin autorizație ISU.
Curățenia în școli nu s-a terminat
În urma centralizării datelor din teritoriu, în toate unităţile şcolare se desfăşurau lucrări de igienizare (în 127 de clădiri), de reparaţii (în 83 de clădiri), reabilitări (în 11 clădiri) şi construire de noi clădiri (6 clădiri – Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” Sibiu, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu, Școala Gimnazială Nr. 23 Sibiu – creșă, Școala Gimnazială Nr. 1 Sibiu – creșă, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 14 Sibiu – creșă și Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” Sibiu – sală de sport și extindere clădire).
Ultimele lucrări de igienizare și reparații au ca dată estimativă de finalizare ziua de vineri, 3 septembrie, potrivit reprezentanților IȘJ Sibiu.
Școlile care se încălzesc cu lemn au necesarul acoperit 70%
Pentru perioada de iarnă, la unităţile şcolare unde încălzirea se realizează cu combustibil solid (lemn), necesarul este acoperit în proporţie de aproximativ 70% (doar 25% asigurat la Școala Gimnazială Vurpăr, Școala Gimnazială „Stephan Ludwig Roth” Moșna, Școala Gimnazială Mihăileni, Școala Gimnazială Jina, Școala Gimnazială Laslea și Școala Gimnazială Hoghilag, iar 50% din necesar asigurat la Școala Gimnazială Porumbacu de Jos, Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” Rășinari și Școala Gimnazială Șeica Mare).
În 169 de unități de învățământ există conectare la rețeaua de apă potabilă, iar în 13 unități de învățământ există dozatoare cu apă potabilă.
Da asemenea, 161 de unități de învățământ au clădirile conectate la rețeaua de canalizare, 6 unități de învățământ nu au toate clădirile conectate la rețeaua de canalizare și 15 unități de învățământ nu au clădirile conectate la rețeaua de canalizare.
Igiena, la control
Clădirile unităților de învățământ au amplasate, în interiorul lor, toalete separate pe sexe, dotate cu chiuvete și săpun pentru menținerea stării de igienă. Excepție fac Școala Gimnazială „Ioan Ban Dascălu” Poiana Sibiului și Școala Gimnazială Ighișu Nou, unde toaleta este în curte.
„În atenţia Ministerului Educației şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu se află monitorizarea rezolvării canalizării şi alimentărilor cu apă în unităţile de învăţământ, acolo unde nu există sisteme centralizate la nivel de localitate (fose septice sau microstaţii de epurare, respectiv, puţuri forate), dar şi refacerea/înlocuirea instalaţiilor electrice, sanitare şi dotarea cu sisteme centralizate de încălzire (centrale termice). Subliniem faptul că acele clădiri în care funcţionează unităţile de învăţământ sunt, conform Legii nr. 1 / 2011, proprietatea Consiliilor Locale, acestea având obligaţia alocării sumelor din bugetul local/de stat pentru întreţinerea şi reparaţia lor, precum şi pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu”, spun reprezentanții IȘJ Sibiu.
Programul de măsuri al ISJ Sibiu prevede ca în cadrul inspecţiilor tematice desfăşurate de către fiecare inspector şcolar, în unităţile şcolare care le-au fost desemnate, să monitorizeze:
Termenul în acest sens este data de 4 septembrie 2022, urmând ca acestea să fie centralizate şi transmise către Prefectura Sibiu atunci când vor fi solicitate.