Articol
Luni, elevii de clasa a VIII-a, care au participat la simularea examenului de Evaluare Națională 2025, au primit rezultatele. Dezastru clar a fost la proba de limba română, unde 1.197 de elevi au primit note între 1 şi 4 (24,77%), doar cumularea restului de note mai mari sau egale cu cinci mai salvând cumva situaţia: 2.246 (65,23%) elevi. Note peste nouă au primit, la română, doar 175 de elevi.
Sungura unitate de învățământ unde toți elevii au obținut cel puțin nota 5 la limba și literatura românăa fost Școala Gimnazială "Báthory István" din Mediaș. Instituţiile de învăţământ care nu au reuşit DELOC să atingă nota 5 au fost Școala Gimnazială Nr. 11 din Sibiu, şcolile gimnaziale din Ighișu Nou, Ațel, Blăjel, Brateiu, Hoghilag, Hosman, Mălâncrav, Merghindeal, Prislop, Săcel, Noiștat, Școala Gimnazială "Marțian Negrea” Valea Viilor, Școala Gimnazială Nr. 5 Mediaș, Școala Gimnazială "Ilie Micu" Ludoș, Școala Gimnazială Waldorf "Hans Spalinger" Roșia şi Liceul Tehnologic Iacobeni.
La matematică, numărul notelor mai mari sau egale cu 5 a fost de 2.433 (71,52%), dar pe tranşe, cele mai multe au fost sub 5: 969 (28,4%). Au fost chiar şi patru note de 10, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu (doi elevi), Școala Gimnazială "Samuil Micu" Sadu (un elev) și Școala Gimnazială Nr. 4 Sibiu (un elev). Toți elevii au obținut cel puțin 5 la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" Sibiu și Școala Gimnazială "Ilie Micu" Ludoș.
Niciun elev nu a făcut de 5 la Școala Gimnazială Apoldu de Jos, Școala Gimnazială Blăjel, Școala Gimnazială Dobârca, Școala Gimnazială Hoghilag, Școala Gimnazială Hosman, Școala Gimnazială Mălâncrav, Școala Gimnazială Nr. 11 Sibiu, Școala Gimnazială Prislop și Școala Gimnazială Waldorf "Hans Spalinger” Roșia.
O situaţie mai pozitivă este la simularea examenului de evaluare la Limba și literatura maternă: 370 (94,39%) de note mai mari sau egale cu cinci, cele mai multe note fiind între 7 şi 7,99 – 105 (16,53%). Unitățile de învățământ unde toți elevii au obținut cel puțin 5 su fost Liceul Teoretic "Gustav Gündisch” Cisnădie, Școala Gimnazială "Báthory István" Mediaș și Școala Gimnazială "Ion Luca Caragiale" Sibiu. La Școala Gimnazială Apoldu de Sus, niciun elev nu a obținut cel puțin nota 5.
Inspectoratul Şcolar Judeţean sibiu precizează că lucrările nu au mai fost evaluate digitalizat de către profesori, ele fiind distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată țara. Conform metodologiei de organizare și desfășurare a examenelor naționale, la o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi evaluatori, lucrările sunt recorectate de alți doi evaluatori, nota finală fiind obținută ca medie aritmetică a celor două note cu valori centrale, după eliminarea notelor extreme (cea mai mare și cea mai mică).
Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții și la nivelul consiliului profesoral.