Sibiul, un oraş prea strâmt pentru o gălăgie şi un deranj atât de mari

Acasa >

Articol

Ba fenomenul chiar a luat amploare, cu referire la mai multe evenimente care tulbură liniştea localnicilor, atentează la integritatea naturii sau chiar a clădirilor, în care adepţii distracţiei şi gălăgiei cu orice preţ se duelează, în vorbe, commenturi şi postări, cu adepţii lui mai vrem şi linişte cu orice preţ. Toată tevatura asta (care va trece, că vine imediat ceva nou, aşa e regula) putea să nu existe dacă Sibiul cel "nou" ar fi fost altfel şi dacă organizatorii şi găzduitorii nu ar fi ales parcă locurile cele mai nepotrivite pentru anumite manifestări, evenimente, şi alte chestii care prin existenţa lor, cam fac deranj.  

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Eram un oraş mort în care nu se petrecea nimic?

Mă amuză la culme cei care îl învaţă pe tac-so să procreeze urmaşi (că să faCĂ COpii mi-a zis unul că e cacofonie) şi care le spun sibienilor despre cum era Sibiul. Sunt cei care o dau că "lasă să fie Sibiul iar ca acum 30 de ani, CÂND NU SE ÎNTÂMPLA NIMIC! 
Nu ştiu ce concepţii au ei despre "ceva" care să se întâmple, şi nici nu ştiu cine le-a suflat părerile astea atâta vreme cât ei atunci ori nu erau născuţi, ori nu erau prin Sibiu, ori amândouă.
Da, Sibiul era mai puţin agitat, dar să spui că nu se petrecea NIMIC, este, simplu, o TÂMPENIE. Chiar şi în comunism se petreceau multe. De exemplu erau mai multe locuri unde să dansezi ori să vezi un film, decât sunt acum. Era festivalul de jazz, cel mai tare din ţară, unde se aduna toată hippioţimea ce dormea în corturi în părculeţul din faţa Casei de Cultură. Erau concerte pe stadion cu toate starurile muzicii populare şi uşoare, plus momente de ceea ce acum s-ar numi stand-up comedy, dar cu diferenţa că acelea aveau umor. Era Cenaclul Flacăra, Când veneau, se umplea Municipalul. Cu oameni care PLĂTEAU bilet, din sărăcia lor. Erau concerte în sală, cu trupe româneşti şi străine. Erau festivaluri, multe dintre ele continuând şi acum. Erau spectacole de teatru, erau şase cinematografe (cu Casa de Cultură cu tot). Erau competiţii sportive berechet, asta neînsemnând doar fotbal şi baschet. Erau raliuri, erau chiar competiţii cu motoare. Majoritatea au continuat şi în anii 90, apărând şi spectacolele gratuite. Deci nu mă luaţi cu "ce mort era oraşul", că nu ţine. Şi ce era interesant era că NU DERANJA PE NIMENI. Pentru că se ştia limita decibelilor şi se alegea locul potrivit. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 
Un oraş umflat cu pompa sau cum Sibiul nu poate găzdui fără să deranjeze

"Sibiul evoluează", "Sibiul se dezvoltă", Sibiul nu rămâne pe loc ca acum 30 de ani, ca în evul mediu, ca în vremea voastră bă boomerilor expiraţi ci uite, a devenit Marele Centru al Lumii şi al Galaxiei. Aud asta ori de câte ori se exprimă nemulţumiri cu privire la aspectul "fizic" şi starea de acum a oraşului. De obicei, lecţiile vin ori de la generaţia asta a superprogresului cu orice preţ, ori de la ultraşii "pe Sibiu" care au mai rămas, că multora le-a trecut, ori de la, scuze că nu vreau să ofensez, sibienii mai noi. 
Cum a "evoluat" Sibiul? Cam de-aiurea. Sibiul era, acum 30-40 de ani, un oraş mijlociu, sub altele ca Braşov, Timişoara, Cluj, Craiova, Iaşi. Deja pompat de la nivelul de oraş de provincie la o semi-metropolă industrială, cu cartiere întregi noi, de blocuri: Hipodroamele, Vasile Aaron, Terezian, Ştrand, Turnişor. Construite sub semnul urbanismului socialist, dar funcţionale şi neîngehsuite. Traficul era mic spre mediu. Se putea, de exemplu, închide întreaga Piaţa Unirii pentru un miting de-al lui Ceauşescu sau o ediţie de "Cântarea României" fără ca să sufere prea mult vreun şofer. Era încă OK. Municipalul găzduia meciuri şi spectacole fără a polua rpea mult sonor în jur, din simplul motiv că nu era moda hăuielilor cu boxele la maximum. La fel, Piaţa Mare care începuse, încă din anii 90, să devină o platformă pentru diverse spectacole, ca şi parcarea de la 90 (unde a cântat "Iris" şi "Vama Veche" şi se ţineau beer-festuri). 

Apoi a venit explozia "dezvoltării", de după 2007. Pe aceeaşi infrastructură rutieră, au apărut cartiere noi, fără prea multă grijă faţă de cum spă zic, fluiditatea lor. Terenuri private cumpărate pe bucăţi, fiecare cu buchetul lui de blocuri sau vile, fără prea mare grijă pentru facilităţile unui nou cartier. Blocuri multe care însemnă, pe lângă mulţi bani la dezvoltator şi la Primărie, mai multă lume în Sibiu. Lume care vine, normal, şi cu necesitatea maşinii pentru a ajunge la "job", pe unde o fi, pe suprafaşa oraşului sau în zona posibil metropolitană. În plus, la fel, în zonele de case au puiat blocuri şi bloculeţe, prin modificarea regimului de înălţime. Altă lume, alte maşini. La asta se adaugă şi sibienii, care şi ei au devenit proprietari de minimum un automobil pe familie. Ei bine, Sibiul nu a  fost "proiectat" pentru aşa ceva. Străzile, bulevardele, căile şi şoselele au rămas cam la aceeaşi lăţime, tentativele de fluidizare de genul sensuri unice şi ocoliri mai mult încurcând decât ajutând. La fel, şoseua de centură, care a salvat parţial oraşul de flagelul traficului greu, asta doar după ce s-au făcut praf câteva artere, a făcut şi ea faţă cât a putut, dar comoditatea posesorului de auto o ocoleşte. Sibiul a devenit astfel ca un obez cardiac, cu sistemul circulator praf şi pulbere.
 
Orice stradă închisă crează probleme în traficul supradimensionat şi super-supra saturat sibian. Ce să mai vorbim de întreruperile "festive" care blochează parcări, bulevarde, pieţe? Mai ales cele care peste TREI ZILE, închid un bulevard? Dincolo de bocetele şi lamenturile taberei "pro", aşa ceva este nu doar un disconfort, ci chiar o problemă. Care nu se rezolvă cu argumente de tipul "până acum de ce a fost bine?" (nu a fost bine, dar nu i-a păsat nimănui de cei care au spus că nu e bine) că "aduce turişti" (şi ce, scad preţurile pe centru? Se reduce taxa de salubrizare?), că vizibilitatea Sibiului, că una că alta. Aşa căd e fiecare dată când apare ştirea aia cu "restricţii în trafic", o proporţie extrem de bogată cantitativ de cetăţeni face urât. Pentruz că are motiv. Pentru că Sibiul o fi mare, dar e mic în materie de carosabil. 

La fel, evenimentele cu gălăgie şi mirosuri. Fiind un oraş înghesuit şi dezvoltat aiurea, evident că orice eveniment, "Fest", "Zilele..", cu "Food", "Wine" scene multiple şi DJ-i extrem de cunoscuţi în nişa lor, este, în general un deranj. De ce? Pentru că în cursa pentru a maimuţări toate fiţele vestice pentru că-s vorba aia, cool, nu ne-am gândit că poate am ales locul prost (sau prost locul, cum vă vine bine în text). Uite, la Europa sunt evenimente muzicale în aer liber şi prin parcuri. Numai că ei au destul aer liber şi destule parcuri. 

Când vorbeşti de concerte pe stadioane, nu poţi compara Municipalul cu Wembley sau Maracana. De fapt nu-l poţi compara cu multe stadioane care sunt mai la margine de oraş decât Municipalul nostru, care e aproape în centru şi neînconjurat de un cartier întreg de facilităţi ce ţin tot de stadion, ca filtru şi tampon cu zona locuită. Dacă se comite ceva pe Municipal, auzi lejer de pe Mihai Viteazu până pe Avrig. La fel, dacă faci chestii in the parc. În general, Sibiul stă prost spre dezastru la parcuri. Deci ar trebui mai protejate de femomene cu reflectoare şi lasere, başi de să bubuie stomacul, urlete şi hăuieli, riffuri de "alternativ" toate la un volum de bal de cămin cultural, ca să hie tare şi să s-audă. La fel, mirosurile din nantură (câtă aţi mai lăsat, stimaţi edili) nu prea se amestecă ideal cu cele de prăjeală, usturoaie şi alte chestii de fast-food exotic. Şi nu-mi vii să-mi compari Sub Ariniul cu Hyde Parc din Yukei (că acolo cântă "Ganzesrozes" şi uite că nu fac englezii scandal ca voi ăştia cu liniştea)  pentru că, o dată e de porc să o faci, apoi, comparativ, la Londra în acel parc (ce urbainsm tembel şi la ăia! Au parcuri) poţi ţine un concert, că e destul parc, nu e un şanţ cu vegetaţie între două străzi cu locuinţe ca Sub Ariniul. Şi pun pariu că şi la ei e o limită la decibeli chiar dacă sunt în cărţi pe la Primărie. 
ŞI nu veniţi aici iar cu texte de tipul "şi dincolo sunt festivaluri în natură", că acolo e altă natură. Nu pui egal între "in the Park" din Sub Arini şi Wacken Open Air , care se ţine pe un câmp DIN AFARA localităţii cu acelaşi nume. Sau cu Rock am Ring, care e pe o pistă de curse cu facilităţi cu tot, iar ÎN AFARA localităţii. Nu ai cum. Decât dacă eşti praf la geografie, muzică şi logică.

Despre Piaţa Mare ce să zic, uneori e strâmtă şi ea. Poate găzdui festivaluri, dar nu super concerte cu başii duduind, lasere şi reflectoare orbitoare. Piaţa Mare nu e ogorul Woodstock. Nici punctul de pornire la Grand Prix. Da e un loc central şiu mai ales profitabil. E domeniu public, primăria îţi ia banii pentru orice e acolo, ori e potrivit ori nu. Morala este că: nu faci concerte cu gălăgii, răgete, zdranga-zdranga, îmţa-îmţş şi frecat da disk în locuri unde se aude dincolo de zona alocată. Când eşti în Valea Aurie şi auzi hăuieli de la Scena de pe Lac, e o problemă. La fel cum auzi din Turnişor hăuielile din Sub Arini. Sibiul e un oraş umflat cu pompa şi, în mod normal (nu local) NU poate găzdui evenimente cu gălăgii şi blocaje de artere fără să deranjeze multă lume.

La unii au invocat, în apărarea ocupării lui Coposu cu motociclişti, faptul că uite bă, la Monaco şi la Roma nu e o problemă. Păi acolo nu e o problemă, la Sibiu e. Ce nu vi-i clar vreşi desene? Proiecţii 3D şi prezentări powerpoint? 

Are nevoie Sibiul de linişte? Are! Atunci unde le mutăm?

Ei asta e ceva mai greu. Pentru că nimeni nu a avut chef să se gândească să facă locuri speciale pentru evenimente mai culturale sau mai puţin, deşi era loc. Nu a avut chef, dar a avut spaţiu. Acum spaţiul a fost dat, că vorba aia, e foame de bani şi de ce să amenajezi un loc pe care să-l foloseşti de câteva orid e an, când îl poţi da la dezvoltator, care va dezvolta o plantaţie de blocuri, care se vor umple de contribuabili care vor umple conturile Primăriei cu taxe, impozite, etc. etc. Şi care vor contribui în plus şi la aglomerarea traficului, că străzile nu-s supraelastice. Sau va apărea un supermarket super, că e mai profitabil decât un parc sau grădină de vară. 
Oricum ar întoarce-o şi ar face spumiţe la guriţe fanii şi fanele gălăgiei cu orice preţ, Sibiul are nevoie de linişte. Pentru că nu e doar oraşul lor (nici nu are cum) şi că, mai ales, în mod normal, tu te adaptezi pretenţiilor oraşului, nu oraşul pretenţiilor tale, mai ales când te dai singur cu maşina la ore de vârf doar ca să arăţi cuiva (cui?) că ai maşină, ca apoi să te plângi că ce de kkt e Sibiul că nu-ţi face ţie loc să te manifeşti.
Nu e obligatoriu să-ţi pui muzică de stupizi la smartfon să audă tot autobuzul cât de praf eşti, nu e obligatoriu să te dai cu motorul la 2 noaptea ca să arăţi cât de penibil îţi face toba în drum spre Avantgarden la chestii de care e co-răspuzătoare Primăria Şelimbăr, nu e obligatoriu să sperii toate vietăţile din parc cu festivaluri de fast food şi muzici zgomotoase, ca să-ţi auzim hăuielile şi bass-ul de pe Şoseaua Alba Iulia, nu e obligatoriu să fac mai puţin timp pe jos decât cu maşina sau autobuzul pentru că pe Coposu sar şi fac tumbe motoare. Se pot face, liniştit în alte părţi. 

Bun, care în alte părţi, unde le mutăm, că zici că Sibiul e mic şi strâmt? Păi o manifestare de tipul Romaniacs (că nu fac aici reclamă la energizante să le pomenesc numele) putea avea loc în orice loc unde s-a demolat o fabrică. Şi încă e loc destul în afara oraşului. A, e departe? Nu e departe. La Sibiu nimic nu e departe, nu e Bucureşti. A, e riscul să nu fie domeniu public şi să nu ia Primăria bani pe închiriere? Păi, asta e se poate negocia cu privatul, sau achiziţiona terenul ca la fabrica de Cultură. Manifestarea aduce turişti, fani, care se cazează în ora, mănână în oraş, în plus dacă e loc mai mult, aduce şi mai mulţi fani şi turişti. Uite putea fi în locul skate/park-ului acela de la Obor. Sau pe Voinţa. Sau pe Municipal, că e cât Coposu ocupat dacă-l desfăşori. Plus că nu blochezi nimic, nicio stradă sau alee. 

Cu fest-urile care fac din pădure sau parc ceva horror, e mai greu. Sibiul stă prost cu natura şi se are grijă să se stea şi mai prost, chiar dacă ne lăudăm că am plantat beţe cu frunze cât o jungla amazoniană. Nu avem destul parc. Parcul este arie naturală şi este cam protejat de felul lui. Deci repet, nu başi, nu lasere, nu hăuhău la microfon, nu sonor blană să sară ţigleled e pe acoperiş şi să alungi orice vietate. Şi nu, nici filme. Nu aduni oameni grămadă cu miile în locuri naturale, chiar dacă ţi se aprobă să faci aşa ceva ia ghici de ce, că oricum ştim, când nu ai destul loc natural. Loc e pe stadion. Clujul poate face Untold pe stadion, Sibiul nu. Laşi sonorul mai domol, că aşa mai înţelegi şi muzica (în fine, "muzica"…), că numai neamul ştiitucare ascultă la maximum. Îţi poţi înghesui şi microbuzele acelea cu potoale scumpe în jur, că deja te ia cumva când le vezi cum se dau şmechere prin spaţiul verde, că nah e epoca cultului băgării la maţ şi a căratului de băutură după tine. 
Sau dacă vrei pădure, ai locul acela "specific" folosit de sute de ani, Dumbrava, unde se ţinea Sibiul de Altădată, sau mai înainte, serbările de la 1 mai şi 23 august. Ai acolo şi scene. A, nu se mai poate, au apărut nişte vile şmechere? Păi cine le-a aprobat pe vile acolo, în pădure? A, avem şi hotel de cinci stele? Noa. Hanul nu era bun, erea vechi.
Sau poţi face în câmp, pe la Troiţă, că mai e destul loc. A, acum sunt blocuri. Nu-i nimic, oriucm nu au distracţie în zonă şi ora închiderii e ora închiderii. A, nu e Sibiu, nu e teren public, nu vin destui bani? Dar de ce trebuei să storci bani din Sub Arini, bd. Coposu sau Piaţa Mare? Ai scăzut vreo taxă cumva? Ai ieftinit la zoo? Ai ieftinit apa sau gunoiul? Deci până la rumă sunt soluţii, tot ai unde, ai cum, dacă vrei. Doar dacă vrei. Sibiul are nevoie şi de linişte, că îi ajunge gălăgia cotidiană de la trafic, şantiere, sirene, şmecheri la volan sau la ghidon şi alte surse de zgomot.
   
Apărarea (evenimentelor) are cuvântul… 

În general, apărătorii acestor manifestări o dau pe coarda ori a sensibilităţilor infatuării locale (Sibiul cel ales, cu super-evenimentele lui mondiale, care are imagine oau şi aduce turişti care fac din el cel mai oraş din România), ori pe ideea că ciocu mic că şi tu faci zgomot şi poluezi, ori că ce muncă depun orgaiizatorii pentru ca totul să fie OK în timpul şi îăn jurul evenimentelor iar tu nu vezi asta. Ori pe aia cu du-te la pădure sau la cimitir dacă vrei linişte, noi vrem să ne prăjim creierii la maxim.

Aflu astfel că cei care sunt contra evenimentelor poluatoare sonor şi nu numai, au "hate". Adică pe româneşte, au ură pe ele doar aşa, ca să fie ei contra, deşi nu au motive. Cam preţios spus, nu urăşti un festival, un spectacol, un concurs. Bun, nu îţi place, ţi se rupe, te încurcă, te enervează, o deteşti. Dar nu o URĂŞTI. Acum, în fine, e vremea când tot ce spui contra curentului, mai ales al curentului lor, este "hate". Haters gonna hate. 
Ni se spune că, înainte de a o da pe ăsta, hate, să vedem cum e cu noi. Că şi noi punem populară şi selecţii Ardeal când mergem la grătar, şi că asta deranjează vietăţile. Hai bre mai mult ca Sub' când o sparge cu başii la "in the park?". Şi stăm la grătar trei zile-trei nopţi? Plus că, cel puţin pe noi nu ne vezi prea des pe la grătare şi nu ascultăm neapărat muzica băgată blană. Din acelaşi motiv pentru care nu bem berea foarte rece. Că nu simţi şi nu pricepi nimic din ea. Ni se mai spune că noi comentăm de poluarea motoarelor dar stăm cu masinile pornite, că poluăm că nu mergem la şoping cu traista de-acasă, şi tot aşa. Evident că cine ne critică merge cu căruţa sau cu bicicleta, iar la cumpărături foloseşte straiţa lu buna. 
Da o fi aşa, dar deranjul rămâne. Ca şi urmele. În natură

Povestea cu cocoşul (turistic) roşu şi avantajele lui

Fanii acestor evenimente, fani pentru că ori le place lor, ori sunt implicaţi în ele, ori le iese ceva, au găsit prinre altele un argument relativ suprem. Ele aduc turişti, care turişti fac ca Sibiul să fie vizibil, să îi duduie economia, să crească nivelul de trai pe cele mai înalte culmid e civilizaţie şi progres, vorba lui tovarăşu Ceauşescu. 

Am citit postări şi articole care fac apologia turismului ăstuia ocazional, de "entertainment". Acum, hai să fim sinceri, Sibiul e, cum e el, vai de capul lui, o atracţie turistică prin el însuşi, deşi steaua lui a pălit binişor spre excelent, din marele motiv că a rămas la stadiul de "tot de-un fel". Adică mergi la Sibiu, îl vezi o dată, apoi adios muchachos, ţi-a ajuns, câţiva ani nu te mai interesează, că nu ai de ce. În trei zile, Sibiul e fumat cu Ocna şi Păltiniş şi câteva biserici cetăţi accesibile cu tot. Turismul de eveniment? Adică să zicem, cumulat, o lună pe an cu FITS cu tot.    
Faptul că participanţii plătesc taxe, că se umplu spaţiile de cazare câteva zile pe an şi că mamă care faci gogoşi "creşte Horeca" locală e un alt argument. 

Repet. Eu ca localnic ce avantaj am din asta? Mi-a scăzut vreo taxă? Plătesc mai puţin la salubrizare? Nu mai e berea de trei ori preţul la terasele din centru? Nu mai e scump la Floaşu şi Curtea de fier? Nu mai e micul 10 lei? (dacă mai e, s-o fi scumpit…). Ba tocmai că atunci când vin turişti, cererea e mare şi tu stabileşti ce preţ ai chef, chiar dacă nu merită marfa sau serviciul, pentru că se cere. Deci scuze, o aduce turismul bani restaurantelor, teraselor, covrigăriilor, tarabelor de super-îngheţată, hotelurilor, deţinătorilor de "locaţii" de cazare, dar sibianului-locuitor NU. Şi asta e valabil pentru orice localitate turistică, de la munte până la mare. Uite, cei din localităţile de pe litoral se îngrozesc de exemplu când începe sezonul, că li se scumpesc toate şi nu au amor prea mare pentru turişti, mai ales români din motive pe care le înţeleg 200%, că văd şi eu ce avem şi pe la Sibiu. 

Morala? Sibiul, e un oraş prea strâmt în interior pentru o gălăgie atât de mare. Aşa că reduceţi gălăgia sau mutaţi-o. 
Apropo, săptămâîna care a trecut am avut un alt eveniment cultural major în Piaţa Mare: Festivalul "Cântecele Munţilor". Interesant este că nu a fost abuz de sonor, de pe Arhivelor nu auzeai nimic, iar din Piaţa Mică nu auzeai mare lucru. A, veţi spune că nu, că, neah, muzică de ţărani, populară, de aia. Nu copii, muzica e muzică şi volumul e volum. Nu e nicio diferenţă, nu se aude mai bine dacă e mai tare. 
Pe vremea nosatră se spunea, că nu cântă bine, dar cântă tare. Văd că multe evenimente aplică asta. 

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
08 august 2023 la 19:26

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit