Articol
În şedinţa de Consiliu Local de joia trecută a fost votată, printre multe altele şi o hotărâre privind aprobarea documentatiei de urbanism P.U.Z.C.P. (Plan Urbanistic Zonal pentru zona Construită Protejată) "Ansamblu rezidenţial cu funcţiuni complementare, amenajare drumuri de incinta şi accese", pentru Str. Râului nr.33.
Dincolo de denumirea destul de încâlcită pentru un neiniţiat în chestii de urbanism, HCL-ul de acum o săptămână pregăteşte ceva care va schimba faţa unei porţiuni din Sibiu.
Clădirile industriale ce au aparţinut fostelor fabrici "7 Noiembrie" şi "Flaro" vor dispărea prin demolare sau prin transformare, zona industrială fiind înlocuită de o zonă rezidenţială, cu blocuri şi alte construcţii. Documentaţia a fost realizată de către S.C. A. PLAN S.R.L. – arh. Alexandru Găvozdea.
Noul cartier rezidenţial de pe malul Cibilului se va întinde de-a lungul străzilor: Râului, Popa Şapcă, Târgu Cailor, Daliei şi Rusciorului. Va avea două străzi noi, va avea o zonă de locuinţe individuale; una de locuinţe colective şi o altă zonă cu locuinţe şi clădiri pentru servicii şi comerţ, inclusiv cu funcţiuni de cult, Învăţământ, cultură, sănătate, turism cu caracter intraurban, plus un (posibil) parc ("spaţii verzi de folosinţă publică"). În plus, vor mai amenajate alei pietonale, piste de biciclete, mobilier urban sau locuri de joacă.
Procentul de ocupare maxim al terenului conform Planului Urbanistic General al Sibiului este de 40%, pentru parcelele cu adâncimea mai mare decât 25 m. În zona de locuinţe Flaro – Mondex POT maxim propus este între 40 şi 45% în zona de clădiri (locuinţe, servicii, comerţ), POT- maxim propus pentru spaţiile verzi fiind de doar 10%.
Coeficientul de utilizare al terenului (CUT) maxim este de 1,6, pentru parcelele cu adâncimea mai mare de 25 m, iar pentru clădiri, între 1,6 şi 1,8. Clădirile vor avea regim de înâlţime de 2 sau trei etaje, plus un nivel retras sau mansardă, înălțimile maxime admise fiind de 16 m la cornişă şi 20 m la coamă.
Toate clădirile se vor racorda la reţelele edilitare publice, firidele de branşament fiind integrate în împrejmuire, îngropate sau înzidite în construcţie. Sunt interzise montarea de antene, de cabluri de date sau instalaţii de climatizare în zone vizibile, reţelele de telecomunicaţii fiind reamplasate subteran.
Vor fi şi spaţii verzi
Conform planului, se vor asigura spaţii libere sau spaţii plantate de folosinţă comună în proporţie minimă de 10% din suprafaţa construită desfăşurată a locuinţelor la nivel de parcelă dar nu sub 5% din suprafaţa construită desfăşurată totală la nivel de parcelă. Nu se includ aici grădinile private ale apartamentelor, carosabilul, locurile de parcare sau platformele de depozitare a gunoaielor.
Este interzisă defrişarea copacilor maturi aflaţi în zonă, exceptând situaţiille în care pot reprezenta un pericol iminent pentru siguranţa persoanelor sau bunurilor sau în care împiedică realizarea construcţiei. Pentru fiecare arbore matur tăiat se vor planta, în interiorul aceleiaşi parcele, minimum trei arbori. La fel, parcajele vor fi plantate cu un arbore la fiecare patru locuri de parcare. Peste Cibin se va mai amenaja o pasarelă pietonală.
Cum va evolua situaţia şi cum va afecta noul cartier rezidenţial din zona destul de centrală a Sibiului, traficul oricum deja sufocant de aici, rămâne de văzut. E de abia începutul.