Articol
În perioada 22 – 24 iulie 2022, corpul B al Bibliotecii Judeţene ASTRA din Sibiu s-a transformat în polul filatelic românesc, prin găzduirea a două expoziţii de profil: Salonul filatelic Sibiu – Chişinău şi Expoziţia interjudeţeană Bistriţa – Botoşani – Caraş Severin – Sibiu – Timiş.
Organizatorii acestor expoziţii au fost: Asociaţia Filateliştilor din judeţul Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Biblioteca Judeţeană ASTRA şi Asociaţiunea ASTRA.
La vernisaj, care a avut loc în data de 22 iulie, la orele 12,30, au participat din partea:
– Companiei Naţionale Poşta Română, domnul Bogdan Florin Năstase, director al Sucursalei Regionale Braşov,
– Bibliotecii Judeţene ASTRA, domnul Răzvan Pop, manager,
– Asociaţiei Filateliştilor din judeţul Sibiu, domnul Nicolae Salade, preşedinte,
– Asociaţiei Filateliştilor, Cartofiliştilor şi Maximafiliştilor din Republica Moldova, domnul Constantin Ciobanu, preşedinte,
– Asociaţiei Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român ASTRA, domnul Dumitru Acu, preşedinte.
A mai participat şi domnul Alexiu Tatu, directorul Direcţiei Judeţene Sibiu a Arhivelor Naţionale.
Colecţionarii din judeţele Bistriţa Năsăud, Botoşani, Caraş Severin, Timiş şi Sibiu
şi-au prezentat realizările în cadrul "EXPOZIŢIEI FILATELICE INTERJUDEŢENE" care a inclus 35 de exponate de istorie poştală, filatelie tematică, maximafilie, cartofilie având ca tematici: istorie, literatură, artă, faună, etc.
De asemenea, graţie relaţiilor de parteneriat şi colaborare care există de peste 30 de ani între Asociaţia Filateliştilor din judeţul Sibiu şi Asociaţia Filateliştilor, Cartofiliştilor şi Maximafiliştilor din Republica Moldova
s-a organizat un "SALON FILATELIC SIBIU – CHIŞINĂU", aflat la a zecea ediţie. Expoziţia filatelică a cuprins 30 de materiale filatelice constând în exponate şi literatură de specialitate.
În cadrul vernisajului, filateliştii din Chişinău, prin intermediul domnului preşedinte Constantin Ciobanu au oferit domnului Nicolae Salade o medalie pentru merite deosebite în promovarea filateliei din Republica Moldova.
Tot în cadrul festiv, au fost înmânate premii şi dinstincţii domnilor Ioan Dejugan, Liviu Pintican şi Virgil Cristea, membri ai Asociaţiei Filateliştilor din judeţul Sibiu.
După vernisaj a fost vizitat Muzeul Asociaţiunii din Sibiu, unde domnul Răzvan Pop a prezentat istoricul clădirii. Participanţii au avut ocazia să păşească în biblioteca ce găzduieşte un fond de carte vechi din comunităţile sibiene, însumând aproximativ 6000 de exemplare.
Periplul cultural s-a continuat cu vizitarea bijuteriei în stil baroc de la poalele Munţilor Făgăraş – Palatul Brukenthal şi a Muzeului “Preot Zosim Oancea” din Sibiel, gazdă a celei mai mari expoziţii de icoane pe sticlă din Transilvania, o splendoare de creativitate artistică de inspiraţie religioasă născută din bogăţia tradiţiei creştine ortodoxe şi din fantezia extraordinară a pictorilor ţărani români.
Juriul a analizat exponatele prezentate şi a acordat diplome în rang de medalie pentru participanţi. Toţi participanţii au primit, pe lângă diplomă, catalogul expoziţiei, placheta specială realizată cu ocazia acestui eveniment, cât şi materialele filatelice pregătite.
Nu în ultimul rând trebuie remarcat şi apreciat modul în care au fost organizate expoziţiile filatelice, cât şi implicarea pasionaţilor colecţionari sibieni în desfăşurarea activităţilor.
Concluzia acestor manifestări filatelice de excepţie în peisajul cultural românesc a fost că filatelia din România merge înainte, iar pasiunea care îi uneşte pe colecţionarii din toată ţara şi de peste Prut este mai puternică decât impedimentele actuale.