Sibiul are multe pisici comunitare. Cum sunt tratate felinele la Asociația PAN

Acasa >

Articol

Asociația PAN (Protecția Animalelor și a Naturii) este cunoscută pentru preocuparea privind îngrijirea, sprijinul și bunăstarea animalelor, în special a pisicilor. Cei 20 de voluntari care se ocupă de hrănirea, curățarea litierelor și a adăpostului sunt dedicați și le oferă pisicuțelor cele mai bune condiții, cu speranța că într-o zi, acestea își vor găsi o nouă casă.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Adăpostul găzduiește, în prezent aproximativ 30 de pisici cu vârste cuprinse între 1 și 8 ani, fiecare dintre acestea beneficiind de tratamente corespunzătoare nevoilor lor. Spațiul este organizat eficient, astfel încât pisicile care ajung aici sunt  izolate de celelalte, timp de 2 săptămâni, pentru a fi deparazitate și monitorizate atent. După această perioadă, ele sunt integrate în comunitatea adăpostului, alături de celelalte feline. Datorită proiectului „Prima casă”, asociația a reușit să îmbunătățească atât spațiul, cât și condițiile de trai ale pisicuțelor.

„Avem mai multe încăperi dedicate diferitelor categorii de pisici: zona de carantină, zona de pisici sănătoase adulte și zona mamelor cu pui. Prin proiectul Prima casă pentru pisicile fără stăpân din cadrul Maratonului Internațional Sibiu, derulat în 2023, am reușit să renovăm și să modernizăm adăpostul, oferindu-le pisicilor mai multe spații de dormit și de joacă. Acest proiect ne-a permis să îmbunătățim considerabil condițiile de trai ale felinelor, contribuind astfel la o viață mai frumoasă și mai sănătoasă pentru ele”, ne-a explicat Ana Maria-Făgădar- vicepreședintele asociației.

Trinity, Arthur și Wickie, pisici cu povești speciale

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Fiecare pisică din adăpost are câte o poveste, de aceea sunt unice, tratate cu iubire, atenție și merită să fie alintate și apreciate. 

Trinity este o pisică cu o poveste de început mai complicată, dar care a avut un final fericit. A fost găsită când era mică, alături de mama și frații ei. Trinity avea un picior accidentat. Din păcate, cei din asociație nu au reușit să-i salveze piciorul, dar pisica este bine îngrijită și i se oferă tot confortul de care are nevoie.

După ce a fost lăsat la veterinar pentru o intervenție chirurgicală de hernie diafragmatică, Arthur a fost operat și a avut o perioadă de recuperare. Acum s-a întors la viața și este o pisică jucăușă și sănătoasă, datorită membrilor asociației.

Găsit după un accident rutier, cu o problemă la șold, Wicki,  a avut nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a se recupera.  Acum se simte mult mai bine și se bucură de o viață activă. Motanul este un exemplu, deși a avut un început mai greu, a reușit să se adapteze și să devină un membru jucăuș și afectuos al adăpostului.

Multe pisici comunitare, în Sibiu

Am fostvcurioși să aflăm dacă suntla fel de multe pisici comunitare precum câini. Ana Maria-Făgădar ne-a povestit că sunt foarte multe, de aceea în proiectului „Maratonul Sterilizării Pisicilor Comunitare din Sibiu”, de la Maratonul Internațional Sibiu, au reușit să sterilizeze un număr semnificativ de feline cu scopul de a controla și reduce numărul de pisici comunitare din cartierele de blocuri ale Sibiului.

„Astfel, am urmărit monitorizarea, capturarea, sterilizarea, deparazitarea și repunerea în teritoriu a pisicilor identificate în zonele suprapopulate ale orașului. În același timp, ne-am propus să construim și să menținem o relație de colaborare cu membrii asociațiilor de proprietari și cu persoanele care hrănesc pisicile comunitare, pentru a localiza și supraveghea zonele cu populație necontrolată de pisici”, a spus vicepreședintele Asociației PAN.

Toate pisicile de peste 6 luni din adăpost sunt sterilizate, pentru a preveni suprapopularea și pentru a sprijini sănătatea acestora. Prin sterilizare se reduce riscul de afecțiuni grave și ajută la calmarea comportamentului, făcând pisicile mai ușor de îngrijit și adoptat.

Iubitorii de animale se pot alătura ONG-ului

Înființată în anul 2013, Asociația PAN este o organizație non-guvernamentală din Sibiu, preocupată de bunăstarea animalelor, îngrijirea lor într-un centru, dar și încurajarea adopțiilor animalelor găsite pe stradă. Au reușit să salveze atât câini, cât și pisici, să desfășoare cu succes campanii de sterilizare și să găsească familii iubitoare și calde pentru animalele care au ajuns sub tutela ei. Ba mai mult, o parte din animăluțele salvate de Asociația PAN au ajuns și în străinătate, în țări precum Marea Britanie și Germania.

Iubitorii de animale se pot alătura comunității completând un formular de voluntariat https://bit.ly/35ORhwe. Școlarizarea constă într-un minim de 2 întâlniri cu voluntarii coordonatori, pentru a învăța regulile adăpostului și procedurile corecte, iar după minim 3 luni de voluntariat, vor primi o adeverință care atestă activitatea de voluntar. 

Autor
11 noiembrie 2024 la 15:25

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 17 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 18 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit