Articol
Nu s-au scandat lozinci, în schimb s-a făcut "atmosferă" cu fluireiţe, vuvuzele, sau alte generatoare de zgomote.
Cererile sindicaliștilor din SIP- Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar sunt, în marea majoritate financiare: acordarea primei de instalare pentru personalului din unitățile de învățământ, sporuri pentru condiții de muncă, o poziţie superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanță socială a activității prestate, indexarea anuală a salariilor proporţional cu rata inflației. Ei mai cer plata suplimentară a celor aflaţi în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic şi "remedierea anomaliilor" din salarizarea celor care ocupă funcții de "conducere, îndrumare și control", care, susţin sindicaliştii, sunt inferioare celor care ocupă funcții de execuție.
"Protestăm pentru a obţine drepturile care deja de o grămadă de timp sunt trecute în lege, pentru a provoca măsuri din partea guvernului în ce priveşte anumite categorii de personal, în special personalul-suport al şcolilor: îngrijitoare, mecanici, bucătărese, educatori, puericultori în creşe şi grădiniţe, pentru care nu mai există normative de încadrare din 1998. De asemenea, mai sunt alături de noi şi colegii din zona persoanelor de conducere, directori care au o mulţime de probleme în unităţile lor, care au rămas cu salariile blocate din 2018, la care din aprilie 2022 li s-a redus concediul la 25 de zile lucrătoare pe an de la 62", ne-a declarat preşedintele SIP Sibiu, Leonard Gheorghe Stancu.
Unul dintre protestatari ne-a mai precizat că sindicaliştii s-au adunat în faţa prefecturii "pentru investiţii în educaţie şi mai ales pentru copii". "Sunt educatoare de 30 de ani, m-am săturat să mă umilesc la părinţi, să cer tot timpul să umplem noi lada de nisip, să cumpărăm jucării. După anii de şcoală în care am învăţat, vrem să fim respectaţi, să avem salarii decente. Fără investiţii, România Educată nu va exista niciodată. Cerem părinţilor să ne susţină, pentru că vrem binele copiilor lor. Şi pentru ei ieşim în stradă, pentru tineri şi pentru viitor. O Românie fără educaţie nu există", ne-a mai precizat participanta la protest.
În jurul orei 13, o delegaţie a SIP s-a întâlnit cu prefectul de Sibiu, Mircea Dorin Creţu. Acesta i-a asigurat că, în urma ședinței Comisiei de Dialog Social din 16 martie la care au fost prezenți și membrii Sindicatului Învățământului Preuniversitar Județul Sibiu, revendicările au fost trimise către Guvernul României exact în aceiași zi.
La finalul întâlnirii, prefectul i-a asigurat pe Sindicalişti că solicitările lor vor fi transmise Guvernului României și de colaborarea sa în tot ceea ce privește dialogul.
Pe durata protestului, circulaţia pe strada Andrei Şaguna a fost blocată parţial, pe o bandă.