Articol
Sibiul a intrat, de mai multă vreme, în rândul orașelor mari, cu un trafic sufocat în intervalele fierbinți 7.00 – 9.00 sau 16.00 – 18.00. Apariția unor fabrici în zonele mărginașe și dezvoltarea cartierelor rezidențiale aflate în vecinătatea municipiului și în localitățile limitrofe au dus la aglomerarea intrărilor și ieșirilor din oraș, în orele de vârf. Oamenii merg la serviciu, își duc copiii la școală, se întorc spre casă, iar asta înseamnă dimineața și după-amiaza un trafic sufocat și sufocant. Intrările dinspre Șelimbăr, Mediaș, Cisnădie sau Agnita se transformă în coloane interminabile de mașini în care te deplasezi cu viteza melcului și parcurgi distanțe pe care altădată le străbăteai în patru – cinci minute, chiar și într-o oră.
De departe, cea mai aglomerată zonă este cea din Vest, unde funcționează mai multe fabrici. În intervalele amintite mai devreme, Șoseaua Alba Iulia devine o imensă coloană de mașini.
Greu și pe Câmpșor
Situația traficului spre și dinspre Zona Industrială Vest pe Șoseaua Alba Iulia s-a înrăutățit o dată cu demararea lucrărilor la podul peste Cibin. O rută alternativă s-a dovedit drumul prin Câmpșor, traficul de pe Șoseaua Alba Iulia fiind parțial preluat de această arteră, iar de acolo de străzile Dimitrie Cantemir, Săcel ori Islazului. În ultima perioadă, însă, și această variantă s-a transformat într-o lungă așteptare (nu chiar ca pe Șoseaua Alba Iulia), strada Bielz și Câmpșorul devenind la rândul lor o coloană interminabilă de mașini. În plus, niște lucrări îngreunează în această perioadă traficul și așa sufocat, astfel că ruta alternativă e, în unele zile, un plonjon din lac în puț.
O oră de „târâială” pe Șoseaua Alba Iulia
Un experiment făcut la ora 17.00 ne-a demonstrat zilele trecute că din zona Metro până la podul peste Cibin situat pe Șoseaua Alba Iulia, distanța străbătută în mod normal în 5-7 minute poate fi parcursă într-o oră. Sensul giratoriu de la intersecția străzii Bielz cu Șoseaua Alba Iulia pare un obstacol greu de trecut, însă nici mai jos spre pod lucrurile nu stau mai bine. Mașinile înaintează cu viteza melcului, aerul devine irespirabil din cauza noxelor. Nervozitatea capătă dimensiuni alarmante în unele momente, claxonatul compulsiv exprimând irascibilitatea celor prinși în coloană. Sibiul devine „orașul interzis” pentru cei ce așteaptă între 40 de minute și o oră să treacă de zona podului peste Cibin aflat în reparații. „Așa e în fiecare zi și, mai nou, stai o grămadă și dacă mergi pe Câmpșor. Stau între 40 de minute și o oră în fiecare zi, pe distanța dintre Aeroport și podul de pe Alba Iulia. Foarte rar am noroc să fac mai puțin. Sunt mulți care lucrează în Zona Industrială Vest și de aceea când se duc și vin de la serviciu se formează cozi foarte mari” ne-a spus un sibian care lucrează la o fabrică din marginea vestică a orașului.
Ca în București
Străzi precum Semaforului, Lungă, Bielz, Maramureșului, Malului, Constituției, Calea Șurii Mari, Calea Dumbrăvii, Calea Gușteriței, Rahovei, Calea Cisnădiei, bulevardele Corneliu Coposu, Vasile Milea devin, în intervalele de vârf, artere sufocate de mașini, pe care se înaintează foarte greu. Mai mult, după închiderea străzii Viitorului, în zonă se formează cozi suplimentare de mașini, traficul desfășurându-se și mai anevoios.
Păstrând proporțiile, Sibiul se aliniază marilor orașe unde traficul este o sursă permanentă de nervozitate, unde localnicii pierd foarte mult timp în coloanele nesfârșite, situație ce naște frustrări regăsite de multe ori în accesele de violență verbală și chiar fizică. În Sibiu, municipalitatea caută soluții pentru creșterea alternativelor de transport și decongestionarea traficului, însă până acum ele nu și-au arătat eficiența: benzile dedicate autobuzelor și pistele pentru bicicliști nu au reușit să îmbunătățească în vreun fel condițiile de circulație.