Articol
În urmă cu 33 de ani, la Sibiu se duceau lupte sângeroase. Orașul, alături de București, Timișoara sau Iași a fost, printre zonele fierbinți ale Revoluției, în Sibiu înregistrându-se morți și răniți. Majoritatea sibienilor care au trăit acele zile își aduc aminte cu inima strânsă de evenimentele care au dus la căderea regimului Ceaușescu. Unii privesc înapoi cu mânie sau resemnare, alții cu mulțumire. Reporterii Tribunei au stat de vorbă cu câțiva trecători pe străzile unde, în urmă cu 33 de ani, se duceau lupte grele, încercând să afle care este părerea oamenilor după mai bine de trei decenii de încercări, despre cum era înainte de Revoluție și cum văd ei situația actuală.
Sibienii intervievați invocă siguranța din perioada de dinainte de 1989 și apreciază valori precum libertatea de exprimare și libera circulație.
Pentru Zaharia se pare că lucrurile erau mai bine organizate înainte de 1989: „Era mai bine înainte în privința faptului că tineretul primea o locuință, avea loc de muncă, contract de muncă. Avem o țară bogată din toate punctele de vedere”.
„Din punct de vedere al educației era mai bine înainte, din alte puncte de vedere în niciun caz. Acum s-a inversat educația e mai proastă și libertatea e mai «mare»” este de părere Mircea.
Maria crede că „Din anumite puncte de vedere era mai bine înainte și aici vreau să precizez învățământul și calitatea acestuia, dar și calitatea actului medical. Sigur erau minusuri, precum lipsa libertății presei, mâncarea insuficientă din magazine”.
Rotar Mircea este de părere că înainte de 1989 exista o siguranță: „Aveam siguranța zilei de mâine, iar din punct de vedere economic și financiar eram la același nivel. Exista o stabilitate. Acum este o diferență foarte mare între cei bogați și cei săraci, o clasă de mijloc nu prea există. În ziua de azi pot să spun că e mai bine pentru că ai dreptul de a «circula peste tot» și o «liberă explimare»”.
Pleșuv Alina spune că „Era mai bine înainte fiindcă exista mai mult respect unul față de celălalt, era altfel, iar în privința democrației nu a fost așa de multă ca acum. Țara Românească era Țara Românească, acum vin străinii și ne cumpără”. Fiul ei, Pleșuv Ionatan, adaugă că „Fiecare perioadă își are rostul ei. Eu știu de la bunici că le-a plăcut de Ceaușescu pentru că a fost singurul președinte care nu a îndatorat țara și le-a mai plăcut faptul că toți oamenii mergeau la muncă.” Doamna Constantinescu consideră că libertatea de mișcare e un avantaj neprețuit: „Acum este mult mai bine și doar pentru faptul că ieșim în lume, asta este un avantaj, tinerii nu știu ce înseamnă să nu ai nicio speranță de ieșire, asta este cea mai mare realizare. În rest lucrurile puteau fi mult mai bune.”
Maria Antonia Oana
Foto: Răzvan Negru