Sibienii își fac recensământul. România a pierdut 1 cetățean din 5 în ultimii 20 de ani

Acasa >

Articol

468.483 de persoane. Atâția cetățeni avea Sibiul la 1 iulie 2021. La ultimul recensământ, în 2011, 340.836 dintre sibieni s-au declarat români, 17.901 țigani, 10.893 maghiari, 4.117 germani și 640 au spus că aparțin altor etnii.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Deși pare un județ unde se păstrează specificul german, nici 5% dintre sibieni nu s-au declarat a aparține acestei etnii. Procentual, peste 90% din populația județului s-a declarat de etnie română. Maghiari sunt 2,89%, romi – 4,76%, germani – 1,09% și 0,62 s-au declarat de altă etnie.

 

Autorencenzarea se face online

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Luni, 14 martie 2022, a început autorecenzarea, prima etapă de colectare a datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor. Acest lucru presupune, în premieră pentru România, două aspecte distincte: autorecenzarea online și autorecenzarea online asistată (ARA), pentru îndrumarea persoanelor cu abilități digitale mai reduse.

Direcția de Statistică Sibiu a transmis că fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în 2 pași: pasul unu: persoana accesează PLATFORMA DE AUTORECENZARE și completează formularul de preînregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte; pasul doi: persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora „00:00” din ziua de 1 decembrie 2021.

Autorecenzarea este disponibilă populației, în perioada 14 martie-15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.)

 

Primăria Sibiu a deschis spațiile destinate autorecenzării online asistate

 

Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

Astfel, sibienii care nu dețin mijloace electronice pentru autorecenzarea online sau nu utilizează aceste mijloace și astfel nu au exercițiul de a lucra online, pot apela la autorecenzarea asistată. Un recenzor format îi va sprijini să parcurgă toate etapele.

Centrele vor funcționa în următoarele locații până în 15 mai, de luni până duminica, între orele 08.00 și 20.00:

 

Nr. crt

Adresă

Locație

 

1

Sediul Primăriei Sibiu din Piața Mare – str. Samuel Brukenthal, nr. 2

Centrul de Informații pentru Turiști, cu intrare din Piața Mare

2

Sediul Primăriei Sibiu de pe b-dul Victoriei nr. 1-3

La parterul clădirii, sala P44

3

Sediul Direcției Fiscale Sibiu de pe strada Turismului, nr. 15

La intrarea principală, în holul de la parter

4

Cantina Municipiului Sibiu, Calea Gușteriței , nr. 22

La biroul de la parter

5

Clădirea de birouri a Serviciului Public de Administrare a Cimitirului Municipal, Calea Dumbrăvii, nr. 155

Clădirea administrativă de la intrarea principală în Cimitir, în dreapta

6

Sediul SC Apă Canal SA, str. Eschile, nr. 6

Intrarea dinspre str. Lungă, corp A – Relații clienți

7

Sediul SC Piețe SA de la Piața Cibin

În interiorul halei

 

 

România a pierdut 1 din 5 cetățeni în ultimii 30 de ani

 

România se află la al 13-lea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989.  Din cauză a platforma a fost accesată de mii de utilizatori dintr-o dată, aceasta a picat la puțin timp după ce s-a dat startul.

În perioada 2002 – 2021, între două recensăminte, România a pierdut aproape 2,7 milioane de locuitori. Într-o primă etapă, între 2002 şi 2010, mare parte a reducerii populaţiei a fost din cauza migraţiei internaţionale. Apoi, începând cu 2011 centrul de greutate se mută pe cauzele naturale: sunt mult mai multe decese decât naşteri. Mai mult, în anul 2021 România a avut cel mai mic număr de naşteri de după Al Doilea Război Mondial, potrivit datelor INS.

La ultimul recensământ, cel din 2011, România avea o populaţie de 20,1 milioane de locuitori, iar în 2021, INS a estimat că populaţia rezidentă a fost de 19,1 milioane de locuitori, practic mai puțini cu un million de români în 10 ani.

Cel mai ridicat nivel al populaţiei României a fost înregistrat în anul 1992, la doi ani după Revoluție, când ţara avea 22,8 milioane de locuitori, cu 3,7 milioane mai mult decât acum. Aproape 4 milioane de români poate însemna, de exemplu, că în ultimii 30 de ani, România a pierdut un cetățean din 5.

Sunt judeţe care au pierdut cel puţin 20% din populaţie pe parcursul celor 20 de ani, de exemplu Teleorman, Brăila, Hunedoara. Există şi în judeţe care au înregistrat o creştere. Este vorba de Timiş, Cluj şi Ilfov, ultimul fiind un caz puţin aparte pentru că este în vecinătatea Bucureştiului şi practic a fost o mutare de reşedinţă a multor persoane din Bucureşti.

 

Autor
14 martie 2022 la 12:44

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 ore
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 23 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit