Articol
Farmaciile se confruntă, în ultimele zile, cu cerere majoră de iodură de potasiu, care ar putea asigura oamenilor un confort în cazul în care posibil radiații de la Cernobîl ar ajunge în țară. Deși încă nu există o lipsă majoră sesizată de farmaciștii din Sibiu, specialiștii atrag atenția celor care își fac stoc de iod că acesta nu trebuie luat decât în cazul expunerii și, în niciun caz, nu se administrează preventiv.
Felicia Gligor, președintele Colegiului Farmaciștilor din Sibiu, spune că încă nu i s-a sesizat o problemă în ceea ce privește lipsa iodului din farmaciile din Sibiu.
„Nu am încă o informare asupra acestui fapt. Nu m-au sesizat colegii farmaciști. Am auzit, însă, că ar începe oamenii să facă stoc, de teama a ceea ce e la Cernobîl”, a spus președintele farmaciștilor sibieni.
Iodul nu se administrează oricum
Specialiștii fac apel la populație să nu își administreze iod la voia întâmplării.
„Iodul se ia sub control medical în situația în care persoana este expusă la iod radioactiv. Nici excesul de iod nu este ok, iar organismul nu trebuie să înlocuiască iodul propriu. Se folosește doar în caz de expunere la astfel de radiații”, a mai spus farmacistul.
Iodul se folosește însă în tratamentul bolnavilor cu afecțiuni ale glandei tiroide, sub control medical.
Atac la Cernobîl
Agenția nucleară ucraineană a transmis, la sfârșitul săptămânii trecute, că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl, în contextul conflictului armat dintre Ucraina și Rusia, conform Sky News.
Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major, produs la 26 aprilie 1986, când a avut loc o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare.
Reactorul 4 este acoperit acum de un sarcofag, iar în zona se află și un depozit de deșeuri radioactive