Articol
Alexandru Barbu, în prezent antrenor al lotului național de schi alpin al României, a bifat, la Beijing, a treia sa participare la Jocurile Olimpice de iarnă, după ce, în 2014 și 2018, a concurat, la Sochi, în Rusia, unde a reușit o excelentă clasare pe locul 21 la slalom, rezultat foarte bun, cum România n-a mai avut de mulți ani, respectiv PyeongChang, în Coreea de Sud. ”Alică” a fost impresionat de modul în care s-au pregătit chinezii pentru această ediție a Olimpiadei albe și de locurile de antrenamente și competiții. Pentru sibian, urmează participarea la alte două competiții majore în următoarele săptămâni.
– Cum e la a treia Olimpiadă albă, prima din postura de antrenor pentru tine?
– Din postura de antrenor, cu siguranță mai grea decât atunci când am fost sportiv, am încercat în ultimii doi ani să le transmit sportivilor tot ce am învățat eu de-a lungul carierei, pentru a obține rezultate cât mai bune.
– Cum ați fost primiți în China, la Beijing, care sunt măsurile de protecție luate de chinezi, cât de stricte sunt?
– Din păcate, din cauza pandemiei totul a fost destul de strict, purtarea măștii era obligatorie tot timpul, mai puțin când erai la tine în cameră. Testare PCR zilnică și dezinfectarea mâinilor la intrarea în fiecare spațiu închis erau obligatorii.
– Cum a decurs o zi din viața voastră la Beijing, a sportivilor și antrenorilor?
– Zilele începeau dimineața, la ora 7:00, cu testarea PCR. De la ora 9:00 până la ora 13:00 făceam antrenament specific de schi, iar după-masa, antrenament fizic. Eu, ca antrenor, mai petreceam și câteva ore în camera de schiuri pentru pregătirea materialului pentru ziua următoare de antrenament sau pentru concursuri.
– Ai fost ca sportiv la Sochi și PyeonChang, în 2014 și 4 ani mai târziu. Comparativ cu celelalte două Olimpiade, cum a fost la Beijing, cum era satul de vacanță, bazele sportive, pârtiile etc.?
– Pentru mine, Sochi este și cred că va rămâne cea mai frumoasă experiență din carieră. La Beijing a fost un sat frumos, am avut tot de ceea ce aveam nevoie, pârtiile erau aproape, mâncarea a fost pentru orice gust, iar voluntarii au fost persoanele care te ajutau pentru orice problemă ai. Pârtiile au fost pregătite într-o stare impecabilă, dificile, care i-au pus cu adevărat la încercare pe sportivi.
– Din punct de vedere sportiv, cum s-au comportat sportivii din lotul nostru, au fost rezultatele cele scontate?
– Rezultatul lui Alexandru Ștefănescu, locul 32 la proba de slalom uriaș, este unul foarte bun, ținând cont de dificultatea traseului și a vremii, care în ziua concursului au fost… de iarnă. Maria Constantin a avut un rezultat bun la slalom uriaș, locul 45, un loc muncit și care a demonstrat creșterea ei de la un sezon la altul. Din păcate, la slalom așa este, dacă îți asumi riscuri nu poți să fii sigur că o să reușești să ajungi la finiș. Până în momentul în care a călcat pe fanion, a avut o manșă foarte bună.
– Aveați voie să părăsiți satul olimpic, sau deplasările erau doar până la locurile de concurs și atât?
– Din păcate, nu am avut voie să părăsim satul, mergeam la antrenament și mai aveam voie să mergem la pista de bob/sanie. Un sport care mi-a ajuss la suflet și, ori de câte ori aveam ocazia și timp, fugeam repede să văd măcar câțiva sportivi care au acest curaj să coboare pe pistă.
– Ce avem de învățat noi, românii, de la organizatorii JO 2022?
– Sa fim uniți și să muncim împreună pentru a reuși să facem ceva…
– Există îngrijorări în China vizavi de situația existentă în momentul de față în zona Rusia – Ucraina?
– Nu se prea vorbește despre așa ceva, eu sper să fie bine până la sfârșit.
– Ce urmează după revenirea de la Olimpiada albă 2022 pentru antrenorul Alex Barbu?
– Urmează Campionatele Naționale, între 22 și 25 februarie, după care Children Trophy, pe 1-2 martie, la Poiana Brașov, apoi plecarea, pe data de 4 martie, la FIS Alpine Junior World Ski Championships 2022, la Panorama, în Canada, și ultimul eveniment mare al acestui sezon competițional, FOTE, la Vuokatti în Finlanda.