Cuvântul Părintelui Arsenie
„Mai înainte de a se zidi omul și cele văzute de către Creatorul lor Dumnezeu, Tatăl,
Fiul și Sfântul Duh S-a zidit lumea nevăzută a îngerilor. Dar s-a întâmplat o nebună luptă: Lucifer (Luceafărul Lui Eminescu) și ceata lui a vrut să fie mai presus de Dumnezeu.
Dar arhanghelul Mihail s-a ridicat în fruntea celorlalte cete și cu celelalte căpetenii de oștire cerească s-au împotrivit acestei nebunii, a fost o luptă pe viață și pe moarte. Lucifer și ceata lui au fost expulzați din Rai în adâncurile iadului, și de atunci continuă să lupte uneori mai și biruie pe oameni. Mihail luptă cu sabia de foc și striga: Să stăm bine, să stăm cu frică !" (Aceste cuvinte îngerești le rostește preotul în Sfânta Liturghie).
Iată că a venit și sărbătoarea din 8 Noiembrie în care îi avem pe arhanghelii Mihail și Gavriil și celelalte cete îngerești. Creștinii toți cred în existența și lucrarea îngerilor. Învățătura despre îngeri se numește Anghelologie, dar și alți credincioși din alte religii, precum evreii care țin Legea lui Moise, mahomedanii sau musulmanii care sunt miliarde din neamul arabilor, cred și ei.
Pe lângă revelația sau descoperirea făcută de Iisus Hristos credem și în toate descoperirile făcute de Dumnezeu prin îngeri. Încă de pe vremea patriarhilor, îngerii au descoperit tainele lui Dumnezeu. Amintim: Patriarhul Avram primește trei tineri frumoși și îi ospătează lângă stejarul din Mamvri. În iconografie cei trei reprezintă pe Sfânta Treime. Este cunoscută în lume icoana pictată de Andrei Rubliof. Patriarhul Iacob se luptă noaptea cu un înger, și nu se lasă biruit. Apoi în timpul somnului cu capul pe un bolovan vede o scară de la pământ la cer pe care urcau și coborau îngerii. Toți prorocii vechi au avut întâlniri cu îngerii. În altă ordine a lucrurilor, de multe ori îngerii au luptat alături de poporul ales Israel când cauza era bună și dreaptă.
Sfinții îngeri nu au cunoscut Taina venirii pe lume a lui Hristos. Așa ne spune apostolul când zice: „Taina cea din veci ascunsă și de îngeri neștiută, prin tine Născătoare de Dumnezeu celor de pe pământ s-a arătat". Ucenicul Sfântului Pavel, Sfântul Dionisie Areopagitul din Atena explică înscrierea sa
„Despre Ierarhia Cerească" , motivul pentru care nici îngerii nu au știut că Fiul Lui Dumnezeu va veni pe pământ prin Naștere dintr-o fecioară din poporul Israel. Nu au știut ca să nu se opună vreo ceată îngerească fanatică acestei coborâri a lui Dumnezeu între oameni.
Doar Arhanghelul Gabriel a primit cunoștința acestei taine și a luat trup de tânăr frumos care cu un crin în mână a venit în Nazaret la Fecioara Maria, care era găsită de Dumnezeu vrednică să îl nască pe Fiul lui Dumnezeu întrupat. Vorbim despre acest moment la Buna Vestire.
Ierarhia cetelor dumnezeiești și cerești este după Dionisie Areopagitul, aceasta.
Prima ceată: În apropierea Sfintei Treimi sunt tronurile, serafimii și heruvimii. După cum zice Dionisie: „Prima ierarhie a minților cerești este așezată în mod nemijlocit lângă izvorul a toată sfințenia (Creatorul ) pentru o înălțare directă spre El. Este plină de cea mai sfântă cureție și lumină pe care le răspândește într-o lucrare de sfințire- este curată, luminată și desavârșită. Se luminează între ei și luminează înspre noi oamenii răspândind lumina dumnezeiască…Aceasta este după ștința mea prima treaptă a ființelor cerești care stă în cer. Ei cântă: Sfânt, Sfânt, Sfânt e Domnul Savaot, plin e cerul și pământul de mărirea lui." Am citat din traducerea făcută de părintele Dumitru Stăniloaie: Sfântul Dionisie Areopagitul. Opere complete și Scolile Sfântului Maxim mărturisitorul; Editura Paideia, 2020, p. 39.
Sfântul Maxim spune în Scolie la acest text: „puterile dumnezeiești cum zice marele Dionisie au chipul Dumnezeiesc nu după fire ci după deprindere și voință, după lucrare iar deprinderea este o calitate permanentă. Nu sunt neschimbate după fire ci prin lucrarea în bine au rămas înclinarea spre Dumnezeu căci singur Dumnezeu este neschimbător prin fire. Dacă ele ar fi fost create altfel diavolul nu ar fi căzut"(p.81).
În ceata a 2-a: Domniile, puterile, stăpânirile, aceștia își îndreaptă puterile și între ei ca îngeri dar și înspre lume, inclusiv spre ceata căzută a demonilor.
A treia ceată este cea mai apropiată de noi oamenii: Îngerii, arhanghelii și începătorii. Și ei lucrează la fel prin puterea și lucrarea pe care o primesc de la Dumnezeu. Dionisie precizează: „ordinul revelator al începătorilor arhanghelilor și îngerilor călăuzește ierarhiile omenești, lucrând o ceată prin alta ca să se înfăptuiască în rânduială înălțarea și întoarcerea spre Dumnezeu a oamenilor și unirea cu El. Ele lucrează împreună cu celelate cete ierarhice și comunicarea lor se face într-o frumoasă și prea sfântă rânduială. De aceea și scriptura a încredințat ierarhia noastră a oamenilor, îngerilor. L-a numit pe Mihail conducător al poporului Iudeu. Și pe alți îngeri conducători ai altor neamuri" (p 44). Să nu-l uităm pe părintele Stăniloaie, însoțește traducerea acestei scrieri cu 44 de note.
În nota 32 zice: „Deși cei mai înalți îngeri sunt creați ei nu emană din ființa lui Dumnezeu ci din lucrarea sa din energiile necreate distincte dar neseparate de ființa divină. Dionisie accentuează lucrarea nemijlocită a lui Dumnezeu asupra îngerilor și oamenilor o lucrare sfințitoare care nu are sfârșit și se face în formă de spirală. Punctul central este Iisus Hristos (p 120); în nota 33 aflăm: „numărul îngerilor e atât de mare că nu poate fi cunoscut prin numărare de noi. Ba nici chiar de ei, căci nu se pot nici ei număra…. știm că numărul lor nu poate fi infinit, căci e limitat de Dumnezeu. Căci Dumnezeu e singurul infinit, nu creează nici un alt infinit sau două alături de sine căci nu pot fi două sau trei infinituri. Când și aceasta arată măreția negrăită a lui Dumnezeu. O creație săracă ar fi un semn al mărginirii lui Dumnezeu "(p 121).
În nota 43 aflăm: „Îngerii lucrează într-o înaintare neoprită în cunoașterea Adevărului, Binelui, Iubirii atribute ale Sfintei Treimi. Este o mișcare complexă spre Dumnezeu și în același timp înspre creatură înspre ei îngerii și înspre oameni. Au o răspundere, Răspunderea atragerii celor mai de jos la nivelele atinse de ei pentru trăirea comună a iubirii" (p 123).
Desigur că am putea vorbi despre îngeri la nesfârșit cum am văzut citând pe Sfântul Dionisie Areopagitul care le-a dedicat o carte și nimeni altul ca el. În viețile sfinților sunt multe minunile pe care le-au săvârșit îngerii în lumea noastră a oamenilor. Totuși se pare că îngerii răi, diavolii lucrează în zilele noastre și nu știm de ce nu sunt opriți să producă războaie și moarte, de arhanghelii Mihail și Gavriil. Ba știm, pentru necredința noastră a oamenilor.
Totuși având speranța în puterea sfinților îngeri credem că și cu ajutorul arhanghelilor Mihail și Gavriil, Dumnezeu se va îndura de noi și binele va învinge. Și pacea se va înfăptui. Le dorim toate cele bune și LA MULȚI ANI! creștinelor și creștinilor care îi au patroni pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.
Preot, Streza Nicolae