Cuvântul Părintelui Arsenie ,, Ascultaţi aici cum să vă rugaţi ca Ilie: Ilie era om asemenea cu noi în slăbiciuni şi cu rugăciune s-a rugat ca un sfânt prooroc şi nu a plouat 3 ani şi 6 luni. Şi iarăşi s-a rugat şi cerul a dat ploaie şi pământul a odrăslit roada sa. Aşa ne învaţă Sfântul apostol Iacob ruda Domnului în Epistola Sa sobornicească, cap.5 -Aşa să vă rugaţi".
După cum ştiu mai mulţi ucenici ai părintelui Arsenie, sfinţia Sa avea o mare dragoste pentru Sfântul Prooroc Ilie. Dau 2 mărturii: un om numit Streza Nicolae, născut în 1920, era un bărbat frumos şi iubise o femeie frumoasă care era soţia unui colonel; îi făcea propuneri indecente, dar doamna l-a refuzat, în sfârşit colonelul a murit. Nenea Nicolae s-a căsătorit cu văduva frumoasă. Avea un vecin foarte rău, mic de statură şi colţos, acesta îi făcea propuneri vecinei frumoase; într-o zi au ajuns la ceartă şi vecinul a ridicat hârleţul să-l lovească pe Nicolae Streza; deşi era un om înalt şi frumos Nicolae, nu avea stofă de bătăuş; a putut să strige de frică doar Părinte Arsenie. În acel moment o fiinţă din cer, ca un leu, ca un zmeu ceva nedefinit a coborât şi l-a luat de gât pe vecin şi l-a buchisat cu capul în pământ. Toţi cei prezenţi au încremenit. A doua zi, Nicolae Streza a luat motocicleta,cu care de multe ori îl plimbase şi pe părintele Arsenie, şi a mers la Drăgănescu la Părintele Arsenie, să-i spună întâmplarea. Părintele picta pe zid, Nicolae i-a povestit cu amănunte. Părintele Arsenie a rostit doar două cuvinte şi şi-a întors ochii străvezii care te şi fulgerau uneori: ,,Mă Ilie!"
Fără comentarii, Nicolae Streza ne-a povestit această întâmplare cu lacrimi în ochi, în casa lui din Făgăraş, el avea icoana pictată de părintele Arsenie cu chipul lui Iisus Hristos al cărui cap este cu o frunte înaltă, în spatele căruia sunt pictaţi Munţii Făgăraş, cum se văd de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Este copiată pe copertele cărţilor cu titlul Mărturii din Ţara Făgăraşului. Este icoana pe pânză pe care a adus-o cu motocicleta de la Bucureşti, şi deşi ploua cu găleata tot drumul pe omul şi motocicleta ploaia l-a ocolit. Era o mare minune şi aceasta. Nu ştiu pe cineva care să fi trăit o asemenea întâmplare deci pentru Părintele Arsenie, Sfântul Ilie era un intim pentru că altfel nu i-ar fi zis părintele ,,Mă Ilie!".
Cunoscând acestea am comentat cu câţiva preoţi şi teologi plecarea părintelui Arsenie din lagărul de muncă de la Cernavodă în 1951 la moartea mamei sale în Vaţa de Sus. Avem deci o explicaţie: Sfântul Ilie a coborât din cer şi l-a dus în chip minunat pe Părintele Arsenie. Unii sunt sceptici ca să creadă aceasta. Alţii cred.
Acum câteva amănunte despre Sfântul Ilie pe care an de an îl sărbătorim în 20 iulie. S-a născut ca evreu având tată cu bun nume şovat din cetatea Tezba din ţinutul Galaad. Atunci regele Ahab şi-a luat ca regină pe Izabela din neam păgân care şi-a adus idolii de aur şi sute de preoţi- prooroci mincinoşi care au distrus în mare parte credinţa evreilor în unicul Dumnezeu.
Uitaseră şi Iahve şi de Moise şi de Lege şi de Ieşirea din Robia Egipteană. Poporul era şi asuprit prin dări multiple şi împovărătoare. Dumnezeu l-a chemat pe Ilie ca să curme această situaţie. Era fecior şi credincios lui Iahve. A primit poruncă direct să se prezinte în faţa regelui şi să-i spună că dacă nu se va pocăi şi nu se va întoarce la credinţa adevărată va fi o pedeapsă cruntă . Anume: Cerul se va închide şi nu va ploua 3 ani şi 6 luni. Aşa s-a întâmplat secetă mare a fost în toate teritoriile de sub străpânirea lui Ahab. Izabela a dat poruncă să fie prins Ilie şi ucis. În chip minunat Ilie supravieţuieşte. Citim amănuntele în cărţile Regilor ( 3 şi 4 ) din Vechiul Testament. Când urgia ce a cuprins ţara a schimbat conştinţa poporului Ilie a venit şi a făcut jertfa în văzul mulţimii care îl aclamau pe Iahve, Dumnezeul cel Adevărat Ilie i-a ucis cu propria sabie pe proorocii mincinoşi. Este singurul prooroc care face această faptă.
A venit ploaia şi tot poporul şi-a revenit la credinţa adevărată. Ilie l-a ales ca ucenic pe Elisei. Acesta s-a învrednicit să vadă cum Ilie a fost răpit de pe pământ la cer într-un car de foc tras de cai tot de foc. Erau îngerii care luaseră aceste forme materiale, după cum învaţă Sfinţii Părinţi, printre care Dionisie Areopagitul.
Ştim că Ilie a coborât din cer împreună cu Moise şi au fost de faţă în momentul Schimbării la faţă a Domnului Iisus Hristos. El va veni după cum ştim la sfârşitul timpului, va predica pe Iisus Hristos dar va fi omorât ca să moară şi el ca om. Nu ştim unde, când şi cum Sfântul Ilie coboară şi azi pe pământ şi lucrează pentru adevăratul Dumnezeu, Iisus Hristos. Poate fi o dovadă Părintele Arsenie Boca, cel care a avut un asemenea cult pentru acest mare sfânt.
În Troparul zilei de Sfântul Ilie noi cântăm : ,, Cel ce ai fost înger în trup temeiul proorocilor, al 2-lea înainte mergător al venirii lui Hristos… " – cunoscând prin aceasta că Ilie este mai mare ca toţi proorocii care au trăit pe pământ. Îi amintim pe proorocii poporului ales: cei 4 mari Isaia, Ieremia, Daniel, Iezechil; şi cei 12 mici: Oseia, Amos, Miheia, Ioil, Avdie, Ionah, Naum, Avacum, Sofronie, Agheu, Zaharia şi Maleahi. Toţi au făcut profeţii pentru credinţa în Iahve. Au poruncit chiar pedepse şi l-au profeţit pe Mesia că va veni din poporul Israel.Totuşi nici unul nu este numit ca Ilie, temeiul proorocilor. Sfântul Ioan Botezătorul este deosebit între prooroci, el este primul Înainte mergător al lui Hristos, iar Ilie al 2-lea, după cum spune Troparul ( este un poem scurt, care conţine însemnătatea sărbătorii).
Să ne rugăm lui Ilie proorocul ridicat la cer cu carul şi caii de foc pentru a ne fi mijlocitor la Bunul Dumnezeu şi Mântuitorul Iisus Hristos pe care l-a văzut faţă către faţă şi au vorbit despre tainele mântuirii neamului omenesc. Să credem că este viu şi lucrează în lume voia lui Dumnezeu, mai ales să ne rugăm Lui să ceară la Bunul Dumnezeu ploaia atât de necesară pământului însetat şi pace la hotarele ţării noastre.
Celor care poartă numele Sfântului Ilie le urăm toate cele bune şi La mulţi ani!