Articol
Vineri la Muzeul Brukenthal, a avut loc inaugurarea oficială a Sezonului Cultural Polonia-România 2024-2025. Cu această ocazie a fost vernisată expoziția "Tatra. Wroblewski, Karłowicz, Wyczolkowski", organizată de către Institutul Adam Mickiewicz, Fundația "Andrzej Wróblewski" şi Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha, cu sprijinul Institutului Polonez din București.
Expoziţia, găzduită anul trecut la Muzeul de Artă și Tehnică Japoneză "Manggha" din Cracovia, este prezentată la Muzeul Brukenthal într-o nouă versiune. Obicetivul Sezonului Cultural Polonia-România 2024-2025 este să dezvolte și să consolideze colaborarea culturală între cele două ţări. Sloganul Sezonului este "Vorbim aceeași limbă". Expoziţia poate fi vizitată până la 1 septembrie 2024.
Lucrările reunite în cadrul expoziţiei provin din opt colecţii private, de la Muzeul Naţional din Cracovia, de la Muzeul de Artă și Tehnică Japoneză Manggha și de la Muzeul Tatra Dr. Tytus Chalubinski din Zakopane. Fotografiile lui Mieczysław Karłowicz sunt expuse prin amabilitatea Centrului de Turism Montan al Societăţii Poloneze de Turism din Cracovia.
La eveniment au participat Hanna Wroblewska, ministrul culturii și patrimoniului național din Polonia, Raluca Turcan, ministrul culturii din România, Liviu Jicman, președintele Institutul Cultural Român, Olga Wysocka, directorul Instutului Adam Mickiewicz, Wojciech Grzybała, curatorul expoziției și Alexandru Chituță, directorul Muzeului Brukenthal.
"Să fim uniți prin cultură! Este mesajul cel mai puternic pe care îl transmitem de la Sibiu, în aceste zile! Trăim vremuri în care națiunile europene au nevoie să vorbească aceeași limbă pentru a construi împreună înțelegere, solidaritate și pace. România și Polonia sunt țări membre ale UniuniiEuropene și NATO, sunt de 15 ani parteneri strategici, dar au simțit nevoia de aprofundare în continuare a legăturilor bilaterale. De aceea a fost instituită Ziua Solidarității Româno-Polone, sărbătorită pentru prima dată chiar în acest an, pe 3 martie.
Și tot pentru aprofundarea și diversificarea legăturilor reciproce organizăm Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025, primul din istoria relațiilor noastre bilaterale. E un angajament public față de națiunile noastre și față de instituțiile noastre culturale să ne cunoaștem mai bine și să ne îmbogățim sufletește prin împărtășirea valorilor culturale specifice. Am inaugurat,la Sibiu, în prezența dnei Hanna Wróblewska, Ministra Culturii a Poloniei, primul Sezon Cultural România-Polonia prin expoziția „Tatra. Wróblewski, Karlowicz, Wyczólkowski”, care cuprinde picturi, gravuri și fotografii inspirate de frumusețea peisajelor carpatine ale Munților Tatra. Prin această expoziție, în premieră românească, deschidem 17 luni de manifestări artistice remarcabile, prin care vom fi împreună prin cultură și pentru cultură. Felicit acest proiect de durată și de anvergură! Urez succes tuturor instituțiilor și oamenilor de cultură care-l fac posibil! Vom afla mai mult unii despre alții în domeniul picturii, al teatrului și al filmului, în domeniul istoriei și al tradițiilor populare, în domeniul literaturii și în cel al muzicii. Din admirație se naște respectul și din colaborare se naște prietenia", a declarat, cu acest prilej, ministrul Culturii, Raluca Turcan, pe pagina sa de facebook.
"…Am dorit și am solicitat ca acest sezon sa fie deschis la Sibiu, la Muzeul Naţional Brukenthal. După mai multe discuţii și după vizita pe care am efectuat-o în Polonia toţi cei implicaţi au fost de acord cu această solicitare, și iată deschidem acest sezon cultural minunat la Sibiu. Sezonul va cuprinde expoziţii, teatru, concerte, lansări de carte, diferite prezentări. Va aduce în prim-plan efervescenţa creativă a scenelor artistice din cele două ţări. Motto-ul sezonul „Vorbim aceeași limbă”, face trimitere la limbajul culturii, instrument al cunoașterii și înţelegerii profunde între oameni, într-o diversitate de forme, mijloace de exprimare și tradiţii", spunea, înainte de eveniment, Alexandru Constantin Chituţă, directorul MNB.
Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Brukenthal până pe 1 septembrie.