Articol
Cea mai mare şezătoare din România, "Hai cu lucru la Avrig! – Poveşti din lada de zestre", la care vor participa grupuri din mai multe zone ale ţării, va fi organizată sâmbătă, 29 aprilie, începând cu
ora 9.30, la Sala "Pavilion" a Casei de Cultură a oraşului Avrig. Şezătoarea şezătorilor este organizată de grupul "Şezătoarea din Bibliotecă" al Asociaţiei "Prietenii Avrigului", ce activează de peste un deceniu în cadrul Bibliotecii Orăşeneşti Avrig.
Şezătoarea "Hai cu lucru la Avrig! – Poveşti din lada de zestre", este cea de-a cincea mare şezătoare desfăşurată la Avrig, ideea organizării acestui fel de întâlniri aparţinând "Şezătorii din Bibliotecă", grupul avrigean ce, în urmă cu mai bine de un deceniu, a revitalizat şezătoarea, într-o formă uşor adaptată, devenind astfel model de bună practică pentru grupuri similare din multe locuri ale ţării.
Grupurile participante vor avea propria contribuţie la realizarea programului întâlnirii, provocarea lansată de organizatori către fiecare fiind aceea de a aduce şi prezenta la Avrig poveştile din lada de zestre (cu lacrimi sau zâmbete, cu dor sau cu bucurie călătoare, cu drag sau cu iertare…) ale ţesăturilor sau oricăror alte lucrări ale harnicelor mâini. Şi asta pentru că "ţesătura sau cusătura poartă în ele crâmpeie de suflet şi poveşti care le dau valoare de cronici, iar şezătorile sunt primul cadru în care aceste poveşti prind viaţă", menţionează organizatorii în invitaţia la eveniment.
De această dată, întâlnirea şezătorilor de la Avrig va fi şi un bun prilej pentru participanţi de a povesti despre simbolistica pieselor de port în etapele de vârstă şi stare civilă, despre obiceiurile şi cântările de nuntă etc.
Nu vor lipsi nici cântecul popular şi jocul, astfel încât şezătoarea să fie completă, programul artistic urmând a fi asigurat de prietenii dragi din Grupul "Doruri Sibiene" şi Ansamblul "Purtata Avrigului". Alături de ei, invitaţi speciali vor întregi atmosfera prin cântec şi joc.
De asemenea, programul acestei şezători a şezătorilor cuprinde şi o prezentare de carte, activitate deja obişnuită pentru întâlnirile de acest fel, alături de o expoziţie de fotografie, în cadrul căreia, prin intermediul câtorva sute de fotografii, participanţii vor face cunoştinţă cu Avrigul şi avrigenii de altă- dată. Se anunţă o ediţie de excepţie, cu multe momente memorabile şi surprize plăcute.