Articol
La întâlnirea din Avrig au participat peste 50 de persoane, reprezentanți sau directori ai unor societăți comerciale din oraș, directori și cadre didactice de la instituțiile de învățământ locale, aleși locali, angajați ai Primăriei orașului Avrig, consilieri locali avrigeni etc, interesul arătat pentru tema acestei sesiuni fiind deosebit.
Deschiderea sesiunii a aparținut președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, care, după salutul adresat tuturor participanților, și-a manifestat mulțumirea pentru debutul acțiunilor de informare organizate în cadrul acestui noi proiect european derulat cu implicarea Unității Administrativ Teritorială – Consiliul Județean Sibiu. Șefa CJ Sibiu a evidențiat importanța implementării acestui proiect pentru județul nostru, mai ales în actualul context internațional profund influențat de criza energetică și economică produsă de conflictul din țara vecină dar și de efectele provocate de pandemia Covid – 19 și a vorbit despre interesul pe care instituția din subordine îl acordă proiectelor și inițiativelor ce au ca scop eficientizarea energetică, măsurile de economisire a energiei, gestionarea durabilă și sustenabilă a resurselor etc. De asemenea, Daniela Cîmpean a vorbit despre deschiderea deosebită manifestată de conducerea administrației publice avrigene pentru implicarea în proiectele europene ce au ca scop eficientizarea energetică.
Prezent la întâlnire a fost și primarul orașului Avrig, Adrian Dumitru David, care a ținut să-și arate satisfacția pentru faptul că are calitatea de gazdă a celei dintâi sesiuni de informare organizată în cadrul proiectului și a menționat că este foarte interesat de tema acestuia.
Sesiunea a continuat cu interesanta prezentare realizată de prof. univ. Laurențiu Prodea (Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu), unul dintre specialiștii români implicați în activitățile proiectului. Expunerea cadrului didactic universitar sibian a cuprins concepte de bază privind eficiența energetică, o prezentare succintă a sistemelor de încălzire eficiente energetic, detalii despre importanța economică a folosirii surselor de iluminat și aparaturii electrocasnice eficiente energetic, informații extrem de utile și practice despre izolarea termică a locuinței, prezentarea surselor alternative de energie (panouri solare, turbine eoliene etc). Un punct important al prezentării a fost cel în care s-au făcut referiri la programele de finanțare a eficienței energetice ce pot fi accesate de cetățeni (fonduri europene, programe guvernamentale etc), dar și la măsurile eficiente și simple ce pot fi aplicate în scopul reducerii consumului energetic în viața de zi cu zi.
Spre finalul prezentării, Laurențiu Prodea și ceilalți specialiști prezenți au oferit informații despre întâlnirile similare pe care le vor organiza pentru reprezentanții agenților economici din județ. Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.
În perioada următoare, sesiuni similare vor fi organizate și în alte localități din județ.