Articol
Revenind pentru câteva zile acasă (cred, totuşi, că Sibiul este cel mai "acasă"), Walter Johrend mi-a dăruit o carte, cât o rază de lumină într-un hău de întuneric, cum a fost acest început de an pentru mine. Se numeşte "Carantina”, Editura Armanis 2021 şi, după cum îşi poate da seama oricine, a fost scrisă în perioada când virusul Covid 19 ne-a obligat, volens nolens, să stăm în izolare, speriaţi de pandemia care a înfricoşat o lume întreagă. În carantină, fiecare om a încercat să-şi mobileze timpul după cum s-a priceput, iar Walter Johrend a făcut ce ştie mai bine: a scris, vorba lui Silviu Guga din preambulul volumului: "Poezia e ca o salvare în carantină, poate de aceea poetul aflat în carantină nu-şi deplânge soarta de izolat, nu cade în mrejele singurătăţii aducătoare de depresie, nu relatează nicio stare frisonantă. Walter Johrend şi în acest jurnal poetic din carantină, reală sau închipuită, este cel pe care îl ştim, mult mai sincer în poezie decât în alte contexte (…)".
Volumul este structurat pe, hai să zic, trei capitole: Covid, Anticovid, Postcovid, fără să-mi dau seama eu, ca fidel cititor, de ce criterii s-a folosit în gruparea poemelor. Tot Silviu Guga mă scuteşte de "inventarierea" acestora: "Poemele sunt "clasificate" în trei cicluri, Covid (cu 59 de poeme), Anticovid (cu 27 de poeme) şi Postcovid (cu 4 poeme)".
Fără a deveni manierist, Walter Johrend şi-a conservat stilul, verva debordantă, metafora insolită, cu observaţia că a folosit mai rar forma clasică a versurilor cu rimă, iar titlurile sunt savuroase: Arici nespovediţi, Fără mască şi nevaccinată, Am negociat cu Dumnezeu, Te botez Rasputin, Prezervative tricolore, Mere pline de viermi fericiţi, Clavicule şi omoplaţi…
Spre exemplificare, vă reproduc două din multele poezii care mi-au plăcut: "Ţin să vă anunţ/că mai sunt printre vii,/deşi nu mai trec pe la terasă,/să dau veteranilor bineţe/şi Alinei de gândit, /privitor la starea ei de muză/plutind printre mese/ca un virus rotund şi însărcinat./Mă reţine vecina de gard,/văduva italiancă cu chef de taclale/în coliba ei dotată cu pat de campanie/pentru orice eventualitate…" (Covid IX: Vecina de gard) şi: "Nu-ţi mai ascunde chipul printre pagini/cu mucigai lăţit peste imagini/cum peste buze pete de rugină:/de fiecare dată când duci lipsă/de umbra lunii, toată în eclipsă,/ascunde-te-ntr-a mea şi fă lumină" (Anticovid XX: Umbra lunii).
Şi-am să închei cu una dintre concluziile lui Silviu Guga, critic literar "de meserie", nu ca mine, un simplu cititor impresionist: "Carantina e nu numai o carte în plus în palmaresul activităţii poetului, ci şi o reuşită în construirea unei efigii de poet demn de luat în seamă". Subscriu.