Articol
Aşa cum ştim pe pielea noastră, Sibiul şi-a reglat boghiurile pentru ecartamentul drumului spre comunism, pardon progresism şi multe lucruri nu mai sunt cum au fost, trecutul devenind istorie odioasă iar cei care în rememorează sau fac comparaţii cu prezentul glorios fiind automat trimişi în tabăra putiniştilor şi clasaţi după modul tovrăşului Labiş care a spus de zici că e progresist de acum: "Cei ce nu ard dezlănțuiți ca noi/În flăcările noastre se destramă".
Aşa s-au destrămat şi se vor destrăma în flăcările prorgesului de dragul progresului taxatoarele, portarii cu şapcă de portar, cei care făceau şepcile portarilor, cultivatorii de roşii normale care nu-s tari ca plasticul (roşiile), cei care ştiu să facă foc cu lemne, cioplitorii de fluiere, absolvenţii de facultate care nu fac greşeli gramaticale.
În speranţa că vor dispărea şi casieriţele din supermarketuri, s-a introdus sistemul self-check-out. E mai deştept ca să faci tu gratis treaba altora care erau plătiţi, iar compania profită de fraiereala ta, că îţi mai şi place asta.
Dar la Sibiu s-a avansat şi mai în faţă (vorba taxatoarei dispărute) pe calea progresului şi a sustenabilităţii. Avem self-check-out şi la haine. Mult mai avantajos şi mai profitabil. O dată, nu te apuci să baţi pe la uşile oamenilor să ceri haine vechi, că le ai direct la dispoziţie, cu o deplasare minmă şi în cantitate mai mare. Apoi, sistemul este superior şi conceptului de SH (adică second hand, putiniştilor înapoiaţi) pentru că acolo trebuie să plăteşti, aici nu. Apoi, la "second", trebuie să laşi cât de cât în ordine, aici, din nou, nu.
OK; aici avem un caz fericit în care personajul Nu a făcut vraişte la container, aşa cum se obişnuieşte la Cedonia, la staţia de lângă biserică sau mai încolo, lângă trotinete.
Ideea merge şi are succes la oricine. Îţi vine să pui, la fel, containere cu cărţi, pentru ca cei interesaţi să se autoservească, să vedem cât succes au comparativ cu astea, clasicele.
A, faptul că aceste containere NU SUNT ca să te autoserveşti din ele ca de pe moşiile taţilor respectivelor persoane, ci ca adunate ele să fie sortate şi donate săracilor reali, nu de profesie, este deja o poveste veche şi uitată. Iar săracii de profesie văd că au smartfonuri mai bune ca telefonul meu. Dar asta e altă poveste. Oricum self check-out prinde tot mai mult teren la Sibiu. Precum se şi vede.