Articol
În urmă cu un an, Asociația Centrul Memorial Dr. Gheorghe Telea-Bologa, Muzeul ASTRA și Primăria Șeica Mică anunțau demararea proiectului „Educăm prin patrimoniu” prin lansarea (în 22 septembrie 2023) a unor ateliere educaționale în școala din Șeica Mică și în gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică aflat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
În acel context partenerii precizau: „Copiii sunt invitați să participe la un atelier de comunicare al vechiului meșteșug al împâslitului prin confecționarea de ciucuri împâsliți, un atelier de confecționare semne de carte cu tematică viticolă, precum și un atelier de desen/pictură cu tema «Arhitectura săsească de pe Valea Târnavelor»”, obiective incluse în ”Proiectul finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Investiția I5-1: Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural. Coordonator de reforme și investiții: Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului. Agenție de Implementare: Administrația Fondului Cultural Național”.
După 15 luni de trudă
Pe parcursul ultimelor 15 luni, Asociația „Centrul Memorial dr. Gheorghe Telea-Bologa”, sprijinită de Muzeul ASTRA și Primăria Șeica Mică s-au focusat de activități menite a contribui la educația copiilor din Șeica Mică, activități prin care au promova istoria, patrimoniul și tradițiile locale. Au fost organizate: ateliere de confecționare a unor obiecte tradiționale din materiale naturale, excursii tematice în localitățile Axente Sever, Șoroștin, Micăsasa și Țapu, ateliere gastronomice, șezători și cursuri de arheologie.
Finalizarea etapelor proiectului a fost anunțată în 20 septembrie a.c. chiar în incinta Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în gospodăria din Șeica Mică. Evenimentul a avut loc în prezența echipei de implementare, anume a Managerul Muzeului Astra Ciprian Ștefan, a Ministrului Culturii Raluca Turcan precum și a primarului din Șeica Mică – Marius Emil Urian și Tătar Constantin Marcel, directorul Școlii Gimnaziale din comună. Cei 40 de copii beneficiari ai proiectului au prezentat o expoziție interesantă în care sunt reunite roadele activității lor creative. În acest cadru a fost lansată o broșură educativ-formativa care include și etapele proiectului. Cum broșura are inserate și rețete culinare tradiționale din localitatea Șeica Mică era normal ca ele să fie prezentate spre degustare vizitatorilor.
Ministrul Culturii a socializat cu tinerii prezenți
În dialogul purtat cu tinerii – din Șeica Mică- Ministrul Culturii a ținut să-i familiarizeze cu noul concept al ”educației prin partimoniu” pornind chiar de la mândria lor de a reprezenta comunitatea din care fac parte.
În acest sens Raluca Turcan a arătat importața de a vedea o casă aparte din comuna lor în muzeul ASTRA, mai ales că instituția are menirea de a proteja și prezerva tot ce este valoros din ”marele tezaurul cultural național.” „Când vă întoarceți, în Șeica Mică, să spuneți și părinților că aici în muzeu există o casă unde puteți veni oricând să vă bucurați de aer, de exponate, să vă adunați gândurile și să vă liniștiți”. Ministrul i-a felicitat cei 40 de participanți pentru ”dragostea de a înțelege, de a picta, de a desena, de a vorbi despre obiective culturale și de a iubi un muzeu din Sibiu”, un ”instrumentar” care le oferă posibitatea nu numai de a visa la viitorul lor dar și de a-l împlini.
Echipa de implementare
Managerul Complexului Național Muzeal ASTRA a reiterat sprijinul oferit de Ministerul Culturii în implementarea proiectul finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Investiția I5-1, și a subliniat cât de important este noul demers ministerial care vizează educația prin partimoniu. În plus, Ciprian Ștefan a devoalat asistenței că Muzeul ASTRA are o regulă nescrisă, dar pe care o respectă cu sfințenie ”orice comunitate care are un monument etnografic în muzeul nostru are intrarea gratuită”, pe considerentul preluării moștenirii acelui partimoniu dar și în baza motto-ului nostru ”Educăm, dezvoltă și învățăm împreună”. La rândul său, Primarul din Șeica Mică a apreciat rezulatele proiectului, anunțând că ”primăria este deschisă să sprijine și alte inițiative asemănătoare”. În aceeași notă directorul școlii gimnaziale Șeica Mică considera proiectul inovator, ”un pod de legătură între educație și cultură, dar și formă educațională spre o societate deschisă”.