Articol
Cele câteva cazuri de omor petrecute în Sibiu în ultimul an au conferit orașului o faimă cenușie, care te duce cu gândul la un loc nesigur. Cu toate acestea, reprezentanții IPJ Sibiu susțin că lucrurile nu stau deloc astfel, Sibiul fiind un oraș liniștit.
Miercuri, la Inspectoratului de PoliţieJudeţean Sibiu a avut loc conferința de presă unde s-a prezentat bilanțul activităţilor din semestrul I al anului 2024.
Conducerea Instituției susține că aufost înregistrate scăderi semnificative la infracțiunile de tâlhărie cu aproximativ 42%, iar la furturi cu 13%. În schimb, infracțiunile contra persoanei și cele de înșelăciune au crescut cu 7%.
În primul semestru al anului, analiza arată o scădere în sectorul criminalității stradale cu 2%, menținut la nivelul anilor din pandemie.
Chestorul de poliție, Tiberiu Iulian Ivancea, șeful IPJ Sibiu a spus în cadrul conferinței de presă că în ceea ce privește siguranța, pe o scară de la 1 la 10, Sibiul este un oraș sigur, cu cazuri izolate de infracționalitate gravă. „Din nefericire, astfel de evenimente au loc și într-o societate sau într-un oraș sigur. Sunt cazuri izolate, care nu ne caracterizează. Pe o scară de la 1 la 10 Sibiul este un oraș foarte sigur”.
70 de percheziții și peste 1.000 de persoane cercetate în dosare penale
În total sunt peste 6100 de dosare penale în lucru, dintre care 507 dosare penale cu propunere de trimitere în judecată a autorilor. Au fost desfășurate 70 de percheziții și peste 1.000 de persoane cercetate în dosare penale, potrivit IPJ Sibiu.
Au fost reținuți 157 de suspecți pe bază de ordonanță de reținere, cercetați în dosare penale, iar la nivelul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Sibiu, au fost custodiate 277 persoane și au fost efectuate peste 563 de escorte.
Violența domestică, pe „cai mari”, în Sibiu
Chestorul de poliție Tiberiu Iulian Ivancea, șeful IPJ Sibiu spune că în primele 6 luni ale anului 2024, polițiștii au intervenit la 1635 cazuri de violență domestică, cu 640 mai multe față de aceeași perioadă a anului 2023.
„Majoritatea intervențiilor au fost efectuate ca urmare a sesizărilor formulate prin SNUAU 112, aproximativ 89% din total. Din totalul de 1635 de intervenții, 622 au avut loc în mediul urban și 1013 în mediul rural” potrivit IPJ.
„Din cele 1.635 de intervenții ale polițiștilor la cazurile de violență domestică, 404 au fost cu risc iminent. În privinţamodalităţii de protejare a victimelor violenţei domestice, în cele 404 cazuri stabilite în urma aplicării formularului de risc ca fiind cu risc iminent, s-au emis 140 ordine de protecție provizorii, 74 în mediul urban și 66 în mediul rural. Dintre acestea, 62 au fost transformate în ordine de protecție. În 264 de cazuri victima a refuzat emiterea ordinului de protecție provizoriu”, se arată în raport.
Foto: Răzvan NEGRU